Duelyant (2016)

Kada se prejedete Holivuda, a isti je u poslednje vreme postao kao restoran brze hrane, tj. najedete se na brzinu, onda to preživate satima, a nivo zadovoljstva i posebno kvaliteta je bezveze. Tada je vreme da malo šarate, obiđete neke druge kuhinje i sigurno ćete naći nešto što će vas u dobroj meri zadovoljiti, a imaćete osećaj da ste nešto novo iskusili i promenili rutinu. Tako i ja skoknem do kengura, Kineza, skandinavaca, a često i Rusa, što je slučaj i sa mojom poslednjom filmskom avanturom.

Rusi znaju napraviti dobar film i tu nema nikakve priče. Međutim, Rusi u poslednje vreme sve više posežu za skupljim produkcijama, prave bioskopske hitove koji su ispolirani holivudskom šminkom, ali opet zadržavaju onu svoju prepoznatljivu crtu. Takvih je bilo više filmova i svi su imali šta da pokažu, pa da i oduševe, od 8 Avgust-a, Viy, Drakon-a pa do ovog poslednjeg Duelyant.

Duelyant ili Duelist je istorijska triler-akcija smeštena u 19. vek, a tamo zakon kaže da plemić, ukoliko mu je povređena čast, ima pravo izazvati drugog plemića na dvoboj i tako zaštititi svoju čast. Naravno, takav zakon je davao za priliku mnogim da se reše svojih protivnika, dugova i čega sve ne, na način da bi isprovocirali dvoboj, a potom u istom rešili i problem koji imaju. Naša priča prati gospodina Jakovljeva (Pyotr Fyodorov), čoveka koji neprestano ulazi u dvoboje, koji su prethodno isprovocirani i nikada, ali nikada ne gubi. Kada nakon pet uspešnih dvoboja shvati da je i sam deo velike igre, stvari će se promeniti. Međutim, ono što dodatno komplikuje priču je sama istorija gospodina Jakovljeva i da li je on onaj za koga se predstavlja…

duelyant-2

Kada saberem sve utiske oko Dueliste, ne mogu se oteti utiska da je on sa malo bolje razrađenim scenariom mogao da bude fenomenalan bioskopski hit. Da je malo dinamičniji, sa više akcije i trke bio bi prava istorijska akcijetina. Da je malo više uštiman bio bi i odlična istorijska drama. Međutim, da je sve to, onda ne bi bio ono što jeste, a to je sasvim dobar film sa svojom ličnom crtom.

Ono što odmah vas osvaja je sama fotografija i scenografija, koji zajedno dočaravaju u potpunosti taj vremenski period. Kostimografija i mnogobrojni statisti samo još više daju na tom osećaju i kvalitetu produkcije na kojoj bi mu mnogi pozavideli. Rad kamere je neobičan, kao i same perspektive snimanja, a sve u službi radnje filma i te neke adrenalinske napetosti oko samih scena koje se smenjuju. Ono što daje poseban šmek svemu tome je sijaset oružja koja se koriste tokom filma i to što je njihovo delovanje izuzetno realistično i brutalno. Efekti su na vrhunskom nivou, tako da, što se toga tiče, film je maksimalno tehnički utegnut i bez mane.

Glumačka ekipa je uradila odličan posao. Kao što je to slučaj sa srpskim filmom, tako i kod rusa prednjače karakterni glumci, čime dobijate karakteristične likove koji baš odgovaraju i samoj radnji i vremenu u kojoj se ista odvija. Samim time što se emotivno uključite sa pozitivnim i negativnim osećanjima prema određenim akterima govori da su isti uradili dobar posao.

duelyant-3

Ono što sam pre spomenuo je scenario. Za mnoge će možda biti malo konfuzan, istrzan, tj. bez one američke tečnosti gde je sve objašnjeno iliti nacrtano kako prosečan gledalac ne bi morao preterano da se napreže u povezivanju scena. Ovaj je ipak drugačiji, nije sve na izvolte, nešto se preleti i jednostavno se morate uklopiti.

Duelyant je svakako vredan vašeg vremena jer ćete dobiti tehnički besprekoran film, akcioni triler sa istorijskim šmekom i neobičnom, ali veoma zanimljivom pričom. Sa malo dorađenijim scenariom mogao je da ode i stepenik više, ali i pored toga zaslužuje da se nađe na vašem filmskom meniju i da konzumirate nešto spremljeno na ruski način.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]