Drive (2011)

Danski režiser Nikolas Vinding Refn () je poznat po tome da njegovi filmovi nisu namenjeni široj publici, ne samo zbog dosta scena nasilja, već prvenstveno zbog toga što njegovi radovi poseduju specifičnu umetničku crtu i slobodu koju većina ozbiljnih filmofila ume da ceni. Ovaj projekat iz 2011. godine je njegov najpopularniji i najbolje ocenjen film koji mu je otvorio vrata mejnstrim publike.

Glavni junak filma, čije ime uopšte ne saznajemo, je vrhunski vozač automobila koji radi kako kaskader, mehaničar i vozač za jednu kriminalnu bandu. Sticajem okolnosti ostvaruje bliži kontakt sa komšinicom i njenim sinom, a zaplet nastaje kada posao koji je trebao da odradi sa njenim suprugom pođe naopako. Oni se zameraju mafijašima koji će učiniti sve kako bi se dočepali vozača, makar i po cenu smrti njegovih komšija.

Gledaoci kojima je ovo prvi susret sa ovim danskim režiserom nalaze da gledaju nešto definitivno drugačije, ali specifičan tempo, izrazito jake boje, oštra kamera i dosta sloumoušna čine da ne budu svi oduševljeni ovim filmom. Sa druge strane, filmofili koji su pogledali njegove ranije radove kao što su Bronson ili trilogija „Pusher“ primećuju njegov karakteristični lični pečat koji je donekle izmenjen slučajnim ili namernim pokušajem da se dođe i do mejnstrim publike. Obilje nasilja, relativno teška tematika i specifičan odnos prema pojmu umetnosti u filmu je primetan i ovde, ali pojedine karakteristike likova, lokacije snimanja i izbor glumaca više pogoduju mejnstrim kinematografiji.

Drive-2011-ryan-gosling-28126751-1280-544

Jedna o bitnijih karakteristika stvaralaštva ovog režisera je da scenario najčešće nije previše razrađen. O karakterizaciji likova je dovoljno reći da mi čak ne znamo ni ime glavnog junaka, niti njegov život, motive ili osećanja. Čitav tok filma mi ne uspevamo da primetimo nijednu facijalnu ekspresiju koja će nam odati nešto više šta se dešava u njegovoj glavi, izuzev scena tuča. Što se tiče fabule radnje ona je prilično siromašna i skoro predvidljiva, ali uz pomoć scenskih i audio-vizuelnih efekata režiser čini da se osećamo kao da gledamo veoma napetu i uzbudljivu akciju.

Glumačka ekipa je izuzetno dobra. Bezimenog vozača glumi Rajan Gosling (), kome se kvalitet glume sastojao u tome da uspešno skriva emocije. Sličnu ulogu je ponovio u najnovijem Refnovom filmu Only God Forgives. Društvo mu prave odlična Keri Maligen (), Ron Perlman () i uvek zanimljiva Kristina Hendriks (). Kvalitet njihove glume umnogome doprinosi generalnom utisku o filmu.

Ukoliko vas zanima savršeni spoj mejnstrim akcionog trilera i spore umetničke drame pune audio-vizuelnih efekata ovo je pravi film za vas. Inovativan i efektan, preporuka za gledanje.

9/10

drive-2011