Donnie Brasco (1997)

Tokom devedestih godina procvat su doživele ekranizacije mafijaških filmova. Nakon sjajnoj Skoresezeovog remek-dela Casino se stekao utisak da više o toj temi nema šta da se kaže, ali ona i dalje služi kao inspiracija holivudskim producentima. Ovaj projekat, koji je rađen po istinitoj priči, je okupio sjajnu glumačku postavku i režija je poverena Majku Njuelu (Mike Newell), Britancu koji je autor kultne komedije Four Weddings and a Funeral.

Radnja filma je smeštena pred kraj osamdesetih godina, u njujorško predgrađe. Doni Brasko, mladi trgovac draguljima, dolazi u mafijaški kafić, gde ga primećuje Lefti Ragieri, mafijaš u godinama koji želi da Doni postane deo ekipe mafijaša koju vodi Soni Blek. Doni je prikriveni tajni agent Džo Pistone, koji ulazi u mafiju kako bi je raskrinkao. Vremenom njegova dvostruka uloga popušta, jer postaje prijatelj sa mafijašima i bitan faktor u njihovoj organizaciji, dok sa druge strane ima problema u porodici zbog svoje odustnosti.

Izbor Njuela za režisera se prepisuje činjenici da stranac obektivno najbolje sagleda činjenice i događaje koji su uticali na stvaranje filma. Scenario je napisao Pol Atanasio (Paul Attanasio), čovek koji stoji iza serijala Homicide-Life on the Street, je odlično adaptirao knjigu pravog Džoa Pistonea. On predstavlja mafiju bez holivudskog ulepšavanja i glorifikovanja, skoncetrisan isključivo na  objektivnost i istinu, tako da niko, čak ni šef mafije, nije predstavljen kao džek sa limuzinama i brojnim ženama, već kao čovek koji se bori za svaku priliku i šansu za novcem. Većina bande je predstavljena kao skupina odrpanih luzera koji se neznatno razlikuju od siromašnih, poštenih ljudi. Režija je odlična i krasi ga odlična fotografija, ali odličnu sliku o filmu delimično kvari relativno spor ritam, kao i završetak koji nije dovoljno efektan.

Ulogu ostarelog Leftia je izneo maestralni Al Paćino (Al Pacino), koji se specijalizovao za uloge gangstera. Sjajno je prikazana njegova bol zbog osećaja starosti i beskorisnosti, kao i zbog činjenice da mu je sin propali narkoman. Džoni Dep (Johnny Depp) odlično iznosi ulogu Donija, sa sjajnom dozom harizme i kuloće koja je karakteristična za njega. Njegovu nedovoljno karakterizovanu suprugu glumi En Heč (Anne Heche), dok se kao vođa gangstera ističe Majkl Medsen (Michael Madsen), specijalista za uloge neurotičara i žestokih momaka.

Kada se sve sabere i oduzme, „Doni Brasko“ se ne razlikuje puno od prosečnih gangterskih filmova, ali opet  ostavlja utisak specifičnosti i originalnosti. Sjajan scenario sa solidnom režijom i vrhunskim glumcima donosi dobru zabavu, naročito za ljubitelje kriminalističkog žanra i filmova rađenih po istinitoj priči.

9/10

donnie_brasco_3