Dog Soldiers (2002)

Kad bih morao da biram, između raznoraznih čudovišnih živuljki koje je čovek od pamtiveka do sada uspeo da izmisli (ili mi volimo tako da mislimo) sigurno bih, kao omiljenu, izabrao vukodlake. Međutim, kada pogledamo kvalitet filmova snimljenih na tu temu, veoma malo ih je dobrih, a još manje odličnih. Jedan od ovih, retkih odličnih, je upravo Dog Soldiers.

Dog Soldiers je napisao i režirao britanac Nil Maršal (Neil Marshall) i to mu je prvi dugometražni film koji je snimio. Posle ovoga Nil nastavlja sa odličnim radom i snima fenomenalni Descent, i veoma dobre Doomsday i Centurion. Za sve filmove koje je snimio, napisao je i scenario, što govori da se radi o režiseru vrednom pažnje, meni lično veoma dragom. U najavi je da će Nil da radi nastavak King Konga, naziva Skull Island: Blood of the Kong, i jedva čekam da vidim kako će to da ispadne. Nego da se vratimo na Dog Soldiers.

Odred britanske vojske, kao vežbu, dobija zadatak da odmeri snage sa Specijalnim odredom. Specijalci će da drže položaj, a vojnici će probati da ih iznenade i zauzmu taj položaj. Mesto dešavanja je zabačeni deo Škotske, gorje sa gustom šumom. Vojnici predvođeni narednikom Harijem G. Velsom (Sean Pertwee) i njegovim zamenikom Kuperom (Kevin McKidd), u rasporedu neprijateljskih snaga nalaze rupu, tj. nepokriveni deo terena, i odluče da krenu tim putem. Tu noć nabasaju na unakaženo telo krave, a kako im je to čudno, a i usput, odluče da to malo istraže. Ta istraga povešće ih kroz šumu, gde je u toku lov, gde oni nisu ni lovac, niti lovina, već veliki mesnati mamac.

Kako rekoh pre, ovo je prvi Nilov film, na kome potpisuje i režiju i scenario i mogu da kažem da je u oba slučaja pogodio. Za svoju veoma zanimljivu, napetu i strašnu (što malo horora poslednjih 15 godina uspeva) priču izabrao je savršen ambijent. Škotsko gorje sa gustom šumom je idealno za ovu brzu i napetu horor-akciju.

Dog Soldiers 2

Ako šta mogu tvrditi za Nila, to je da je majstor atmosferičnosti. Svi njegovi filmovi imaju posebnu, jezivu atmosferu koja vas drži celo vreme na ivici. On koristi različite, realne strahove, koje manje više svaki čovek ima. Savršeno ih kombinuje u svojim natprirodnim pričama i na taj način, uvlači vas potpuno u priču i uspeva da vas stvarno uplaši, što je san svakog režisera horor filmova, samo što ga mnogi ne dosanjaju.Svoje junake stavlja u ograničene prostore i prilično bezizlazne situacije, gde svi strahovi isplivavaju na površinu u svoj svojoj snazi. Na taj način ih tera do krajnjih granica, a vi zajedno sa njima proživljavate tu agoniju. To je u ovom filmu uradio veoma dobro, a u sledećem (Descent) doktorirao.

Korišćenjem night vision načina snimanja (vojni durbini) kao i poseban prikaz vida vukodlaka uveliko doprinosi navedenoj atmosferičnosti filma i pravi ovu priču stvarno strašnom i jezivom. Posebno iznenađuju efekti i kostimografija, tj. izgled vukodlaka, koji je odličan, baš kako i sam smatram da jedan treba da izgleda, obzirom na mali budžet koji je ovaj film imao. Za to svaka čast, jer stvorenja izgledaju surovo opaka i jeziva. Glumačka ekipa je odlična, a posebno Šon Pertvi, Kevin MekKid i Liam Kaningem (Liam Cunningham).

U celini film predstavlja odličnu horor-akciju, gde oba žanra pružaju sve ono što se od njih očekuje. Tako je priča jeziva, strašna, a sa druge strane nabijena jakim akcionim scenama. Pored toga ima notu sjajnog britanskog humora i ima nekoliko baš komičnih situacija koje su ujedno i maksimalno gadne, što je još jedan plus za ovaj film.

Preporuka za sve koji vole pogledati kvalitetan horor film, posebno za ljubitelje vukodlaka, ali i za one koji žele napet i zabavan film.

8/10

Dog Soldiers 3