Divergent (2014)

Visoka ocena ovog filma verovatno proizilazi i iz toga što su trenutno jako popularni distopijski filmovi tipa Hunger Games, kakav je i ovaj. Neki bi rekli bleda kopija, neki da je za mrvu bolji, ali sve u svemu finansijski uspeh mu se ne može poreći. Uprkos svim manama koje ovo ostvarenje ima mene je držalo zakucanu za ekran svih 140 minuta, čak sam htela još. Definitvno će biti još jer je ovaj film samo prvi deo najavljene trilogije.

Radnja filma se dešava u nekom potencijalnom futurističkom okruženju, nakon razorne apokalipse koja je skoro uništila čovečanstvo, u Čikagu. Društveno uređenje funkcioniše po određenim podelama stanovništva na osnovu pet ljudskih osobina koje predstavljaju vrline ljudske rase: 1.Miroljubivi, 2.Nesebični, 3.Neustrašivi, 4.Inteligentni i 5.Iskreni. Podeljene frakcije se međusobno slabo mešaju, a među pojedinim čak postoji i otvorena netrpeljivost i tiho neprijateljstvo. U centru priše je mlada Beatris koja puni 16 godina. U tom dobu mladi budu određeni za frakcije posebnim testom koji ih sam raspodeli, ali mogu ako žele da i sami izaberu frakciju. Ona živi sa roditeljima u frakciji Nesebični i njeni roditelji žele da izabere da tu ostane.

Međutim, Beatris se oduvek osećala da pripada negde drugde, oduvek se divila hrabroj i borilačkoj frakciji koja štiti stanovništvo – Neustrašivima. Nakon što test pokaže da je Beatris čak predodređena za tri frakcije, a ta pojava osobina je retka i zabranjena pod pretnjom smrću jer je drugačija. Upozorena je od strane žene koja je radila sa njom test da tu informaciju nikada ni sa kim ne podeli, a biće upisana da je test presudio da je iz matične frakcije. Ipak, Beatris na konačnom izboru bira da pristupi Neustrašivima na veliko iznenađenje svih, a posebno svojih roditelja. Tada počinje njena životna avantura za koju ni sama ne zna da li je spremna.

Divergent 3

Nemoguće je ne povući paralele sa filmom/serijalom Hunger Games. Ovaj film je baziran na bestseleru Veronike Rot, scenario za film su adaptirali Evan Daugherty i Vanessa Taylor, koji govori o potencijalnoj sudbini ljudske rase. I u ovom slučaju će se napraviti trilogija, a tema je potpuno ista kao i u Hunger Games, samo malo drugačije upakovana. Režiser filma je Neil Burger, jako dobar režiser koji iza sebe ima naslove kao Limitless (2011) ili još bolji film The Illusionist (2006) i druge. Iako je njegov zaštitni znak do ovog filma bio preferirani mali budžet, a da sa njim puno može da uradi. U ovom slučaju ne možemo reći da je tako jer je za film utrošeno čak 85 miliona dolara, mada se u ovom slučaju isplatilo jer je film zaradio skoro duplo do sada. Nil neke komplikovane stvari stavlja u jednostavno okruženje ili obrnuto i po tome se ističu njegovi filmovi.

Mlada Šejlin Vudli (Shailene Woodley) je nova američka nada koja se dokazala u filmovima The Descendants (2011) i The Spectacular Now (2013). Neću reći da je ona ni dobra ni loša glumica u ovom filmu, ali ne mogu da ne istaknem koliko je njen lik pozajmljen iz Hunger Games. Ima dosta odlika od Ketnis Everdin i to samo one najbolje, mana nema. Dva jako simpatična i solidna glumca tumače glavne muške protagoniste u filmu, a to su Teo Džejms (Theo James) (Underworld: Awakening) i Džei Kortni (Jai Courtney) koga smo zapazili u petom nastavku Die Hard-a, a ostvario je zanimljive uloge i u Jack Reacher (2012) i I, Frankenstein (2014).

Divergent 2

Međutim, ako zaista govorimo o dobroj glumi u ovom filmu to su odradili sporedni glumci, a to su Kejt Vinslet (Kate Winslet), Ešli Džad (Ashley Judd), Toni Goldvin (Tony Goldwyn), a svakako moram spomenuti mog ljubimca, jako kvalitetnog glumca Reja Stivensona (Ray Stevenson) u kraćoj, ali efektnoj i jako zanimljivoj ulozi koja obećava da će se možda pojaviti i u nastavcima.

Dakle, sve u svemu, uprkos manama koje sam istakla, gledljivo i napeto ostvarenje. Ubedljivo najveća mana – predvidljivo. Ako ste fanovi apokaliptičnih i distopijskih filmova, svakako preporuka, jer ovaj film ima sve, dramu, borbu, ljubavnu priču, intrige. Samo šteta što je to sve već viđeno u Hunger Games.

moja konačna ocena: 7/10