Despicable Me 2 (2013)

Nakon nezaboravnog filma iz 2010., koji je za kratko vreme osvojio publiku širom sveta, se sa velikim nestrpljenjem iščekivalo kreiranje nastavka. Po pravilu se, čast izuzecima,  nastavci ne mogu približiti zanimljivosti i kvalitetu prvog dela, što je, nažalost, delimično slučaj i sa ovim projektom.

Gru, bivši superkriminalac se u ovom delu prilagođava porodičnom životu i pokušaju da pokrene pošten posao. Međutim, tajna laboratorija na Arktiku je ukradena i Anti-zlikovačka liga ga uz pomoć insajdera vrbuje da im pomogne.  Zajedno sa ekscentričnom Lusi zaključuje da je osumnjičeni El Mačo, kriminalac za koga se verovalo da je mrtav.  Gru je rastrzan između brige o deci, istraživanja zlikovca i rastuće privlačnosti prema Lusi i mora pronaći način da uhapsi El Mača pre nego što naudi njegovim bližnjima.

Da bi se shvatila radnja filma nije neophodno pre gledanja ovog nastavka pogledati i prvi deo, jer se ne insistira na činjenicama od ranije, što je svakako plus. Ovo je odličan, zabavni, porodični film koji je interesantan svim uzrastima i koji poseduje odličan, karakteristični humor. Tempo naizmenično prelazi iz sporog u brzi i nazad, tako da ne dozvoljava da gledalac izgubi interesovanje.  Naravno, i ovde su glavni nosioci filma simpatični Minioni, sa svojim specifičnim jezikom koji se može razumeti iako je izmišljen.

Animacija je prilično impresivna i film vizuelno izgleda vrhunski. Pejzaži i scene su živopisne, a posebno bih istakao rad prilikom akcionih scena. Likovima je odrađena odlična karakterizacija i prikazane su emocije kao što su roditeljska ljubav, zaljubljivanje, ali i napori bivšeg zlikovca da pronađe zadovoljstvo u poštenom poslu. Miljenicima iz prvog dela su sjajno pridodati novi likovi koji su se odlično uklopili i stekli naklonost publike.

Gru je ponovo dobio glas od strane sjajnog Stiva Karela (Steve Carell), iz čijeg glasa izbija komedija čak i kad ne izgovara komične rečenice. Kristen Vig (Kristen Wiig) je pozajmila glas agentici Lusi, dok je Bendžamin Bret (Benjamin Bratt) neočekivano dobro izneo španski akcenat El Mača. Zanimljivo je da je ta uloga prvo bila namenjena legendarnom Al Paćinu, koji je snimio određene delove, ali zatim odustao od projekta. Valja spomenuti Pjera Kofina koji je pozajmio glas većini Miniona.

Ovo je vrlo zabavan i komičan projekat koji je delimilčno u senci činjenice da nema taj faktor iznenađenja kao prvi deo. U malom je zaostatku u odnosu na njega, ali kao samostalan film imam samo reči hvale za njega. Definitivno ostane u lepom sećanju i vredi odvojiti sat i po kako bi se pogledao.

8/10

1111111