Deliver Us From Evil (2014)

Kao što sam već par puta spomenuo na ovom sajtu, jako je retko pronaći dozu inovacije u današnjim hororima jer su autori u ovom žanru odavno pronašli sve moguće načine da nas uplaše. Posebno je to vezano za podžanr tzv. religijskih horora na temu egzorcizma u kojima se priča usko vezuje na posednutu dušu i čoveka koji se bori da je vrati u normalu. Ovaj novi rad Skota Deriksona (Scott Derrickson), čoveka koji nam je doneo filmove poput Sinister i Exorcism of Emily Rose, je, sudeći po propagandim materijalima, obećavao nešto novo i drugačije, ali je odjavna špica uglavnom dočekana sa ukusom već viđenog.

Glavni junak priče je njujorški policajac Ralf Sarči (Eric Bana) koji sa svojim partnerom počinje istragu u vezi niza uznemirujućih i neobjašnjivih zločina koji su međusobno povezani sa trojkom ratnih veterana iz Iraka. Ta istraga sve više ima uticaja i na njegov život, stvarajući mu lične probleme. Kako se situacija odvija Ralf shvata da će mu biti potrebna pomoć crkvenog lica, pa se udružuje sa jezuitskim sveštenikom Mendozom (Édgar Ramírez), kome je uža specijalnost egzorcizam, kako bi se zajedno rešili demonske stvari koja teroriše grad.

Ono što instant-podiže rejting ovog projekta je činjenica da je scenario napisan (čitaj:reklamiran) po knjizi pravog Ralfa Sarčija u kojoj je opisivao stvarne slučajeve sa kojima se susretao u karijeri. E sad, podatak da su knjiga i scenario slični samo po imenima likova očigledno nije smetao autorima da film reklamiraju kao based on true story, iako to očigledno nije istina. Upravo zbog podatka da je knjigu napisao bivši policajac je horor priča povezana sa modernim trilerom, što čini da je zaplet kombinacija policijske-detektivske priče i natprirodnih užasa, uzimajući najbolje iz oba sveta i kombinujući ih u sasvim pristojnu priču za jedan horor/triler.

Što se same priče tiče, ona se lepo odmotava i od policijske teme iz prvog dela lagano prelazi horor na temu religije u drugom delu. Taj prelaz je sasvim logičan, neiznuđen i skoro neprimetan. Strah i tenzija rastu, skoro je opipljivo kako su i likovi svesni da se nešto loše sprema. Uspešno su izbegnuti i klišei da likovi gube glavu na potpuno neverovatne, glupe načine, što mi je veoma drago. Sa tehničke strane film je odlično odrađen, a posebno vredne pohvala su ekipe zadužene za šminku i specijalne efekte.

Deliver Us From Evil (2014) 2

Ono što je glavni problem ovog filma sam spomenuo u samom uvodu. Bukvalno ne postoji scena napetosti ili straha od nepoznatog koja se nije mogla videti u ranijim projektima ovog žanra, uključujući scene sa ogledalom, čin preteranog egzorcizma i gašenje baterijskih lampi baš kad ne treba. Što se tiče mana, postoje isforsirane scene koje imalo iskusan fan horora lako predvidi i eventualno trepne na njih umesto da se uplaši (scena sa psom). Spomenuću i klišeirani rasplet glavnog lika koji od skeptika na temu vere postaje uzoran katolik na kraju filma, kao i pojedine zvuke koji su više smešni nego strašni.

Erik Bana je kao glavni glumac odradio sasvim pristojan posao, ali jednostavno nisam uspeo da se povežem sa njegovom ulogom. Nisam preveliki fan opasnih policajaca kojima se emocije svode na navijanje dok im ćerka igra u fudbalskom timu. Primetno je da su ubačene scene u kojima se pokušalo pokazati da je Sarči poprilično emotivan lik, ali mi to prosto ne vidimo. Po mom mišljenju njegov lik je morao biti napisan više kao detektiv Mils iz Se7en-a, ovako pati od arogancije i odbojan je. Ostali glumci su Bani pružili više nego dobru podršku.

Ukoliko se sklone u stranu klišei, ovaj film nam nudi jednu odličnu priču vezanu za egzorcizam koja nije previše inovativna, ali je sasvim gledljiva. Ovo je tip horora koji će iskusni fanovi žanra pogledati i zaboraviti, dok će pojedincima biti najstrašniji film ikada. Što se mog mišljenja tiče korekcije vezane za glavnog lika, pojedine scene i dužinu trajanja bi mu podigle rejting, a ovako mi je poslužio kao fino horor štivo pred početak radne nedelje.

6/10

P.S. Postoji dokumentarni projekat Deliver Us From Evil iz 2006. godine koji je bio nominovan za Oskara, na temu najpoznatijeg pedofila u katoličkoj crkvi. Potpisujem da će na vas ostaviti mnogo jači utisak od ovog filma.

Deliver Us From Evil (2014) 3