Deadpool (2016)

I’m gonna do to your face what Limp Bizkit did to music in the late 90s!

Živimo u dobu hiperprodukcije filmova i tv serija zasnovanih na superherojima. Nebitno da li više volite Marvelove ili DC Comics junake (ili ne volite nijedne), nemoguće je izbeći hajp vezan za ove filmove, pre svega zbog ogromnih para koje se ulažu u njih, a dobar deo tog budžeta odlazi na marketing. Brojni superheroji su dobili svoju glavnu ulogu u filmu, neki su i dalje samo deo veće družine, a superheroj (antijunak) koji je prvi dobio svoj film u ovoj godini je Dedpul, koji se na filmskom platnu prvi put pojavio u filmu X-Men Origins: Wolverine (2009).

Vejd Vilson (Ryan Reynolds) je bivši pripadnik specijalnih jedinica koji nakon nečasnog otpuštanja iz vojske radi kao plaćenik. U jednom lokalu upoznaje Vanesu (Morena Baccarin) sa kojom se upušta u strastvenu romantičnu vezu. Nakon godinu dana je zaprosi, ali nakon toga pada u nesvest. Lekari mu otkrivaju rak u poodmakloj fazi, bez ikakvih šansi za oporavak. Upravo u tom lokalu se susreće sa tajanstvenim čovekom koji mu nudi rešenje – izlečiće mu rak i postaće supervojnik. Vejd prvo odbija, ali ga volja za životom ipak natera da se priključi eksperimentu…

Ovaj sinopsis hronološki opisuje dešavanja u životu Vejda Vilsona, ali je na filmu predstavljen drugačije, u smislu da je radnja izmešana. U prvoj polovini filma naizmenično posmatramo scene iz Vejdovog normalnog života i iz vremena kada je već postao Dedpul. To je svakako plus, jer bi klasično pričanje priče brzo zamorilo film. Osim redosleda prikazanih scena može se zaključiti da je ovo još jedan tipičan blokbaster vezan za superjunake, jer je klasična fabula normalan čovek-nešto je pošlo po zlu-dobijanje supermoći-osveta i ovde prisutna, samo što je u prvi plan stavljen lik Dedpula, dok je osveta više sklonjena u stranu i služi čisto da bi film imao neku radnju.

Deadpool 2

Deadpool je uspeo u nameri da pokaže sav potencijal urnebesnog karaktera kao što je Dedpul. U svom prvom pojavljivanju na filmu ovaj junak je imao zašivena usta (bukvalno), dok u ovom filmu on prosto ne zaklapa. Upravo zbog toga scene koje su tradicionalno ozbiljne (pucnjava na autoputu) izgleda urnebesno, dok obične scene, kao što je vožnja taksijem, dobijaju ekstra-smešnu crtu. U prilog njegovom komičnom utisku idu i sitnice poput melodije telefona, dečjeg ručnog sata ili odnosa koji ima sa slepom crnom staricom koja mu je cimerka. Dedpul nije tipičan superheroj i zbog toga što nije moralna gromada koja pazi kada će koristiti supermoći, nego je brutalno krvav i nasilan čim je postao svestan njih. On u ovom filmu psuje kao kočijaš, proziva sve redom (čak i Marvelov studio) i ima komentar apsolutno za sve.

Upravo je glavni junak karika koja koliko-toliko drži film na okupu. Kada se sklone u stranu njegove komične sekvence dobijamo film koji je tipičan za superjunake – dosta predvidljiv. Motiv osvete je dovoljno jak činilac za aktivnu radnju, ali utisak da je upravo taj čin osvete najslabije odrađen. Kada napokon do nje dođe gledalac ne doživaljava ekstazu u smislu da je pravda zadovoljena, nego se mnogo više zabavlja Dedpulovim komentarima. Završna trećina u kojoj osveta doživljava svoj vrhunac je već viđena i nema apsolutno ništa novo da pruži, a mišljenja sam da se moglo više pozabaviti i karakterom zlikovca Ajaksa/Frensisa (Ed Skrein).

Deadpool 3

Bio sam iskreno oduševljen kada sam pročitao da je režiseru Timu Mileru (Tim Miller) ovo debitantski film, jer ga je snimio kao neko ko ima velikog iskustva u snimanju blokbastera. Akcione scene su predstavljene uzbudljivo, dodavanje slow-motiona i scena kada se radnja pauzira kako bi Dedpul nešto iskomentarisao (fourth wall) je pun pogodak, a nije se škrtarilo na specijalnim efektima. Deadpool je snimljen kao pravi blokbaster i sa te strane nema nikakvih mana.

Rajan Rejnolds je glumac čije filmove mogu pogledati iako ga ne cenim previše (i dalje ga usko vezujem za romantične komedije i Ven Vajldera), ali je u poslednje vreme počeo da se bavi ozbiljnijim filmovima (npr. Woman in Gold). Slažem se da su njegovi glumački kvaliteti limitirani, ali on u Deadpool-u svojim konstantim sipanjem ironičnih komentara i spontano smešnih rečenica, harizmom i pojavom čini da se to (toliko) ne primeti. Ostali likovi nisu ni približno karakterizovani, tako su nam ostali nejasni motivi glavnog zlikovca, likovi Kolosusa (Stefan Kapicic) i Megasonične (Brianna Hildebrand) više služe za ukras, dok Đina Karano (Gina Carano) predstavlja ono što i jeste – mašinu za udaranje.

Deadpool 4

Pun uvrnutog humora i krvave akcije od početka do kraja, prožet urnebesnim, bizarnim scenama i sjajnim predstavljanjem lika Dedpula, ovaj film je vredan gledanja ukoliko ste ljubitelj blokbastera i filmova o superjunacima. Sa druge strane, njegova jednostavna fabula i nedovoljna razrada ostalih likova može uticati na generalno slabiji utisak, ali je poznato da razrađena priča nije glavna karakteristika ovakvih filmova.

Dedpul je veoma, veoma zabavan lik i film je svakako vredan gledanja, barem zbog njega.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]