Deadpool 2 (2018)

Sasvim je jasno bilo da će nakon prvog dela biti snimljen odmah i drugi. Fenomenalan uspeh na R-rated krilima i sveopšta pomama za otkačenim crvendaćem ucrtali su put nastavku (ili više njih), a pomenuti crveni dobio je status ultra super mega popularnog antiheroja. Naravno, radi se o Deadpool-u i novom, prezabavnom nastavku komplikovanog imena Deadpool 2.

Film počinje neobičnom scenom gde Deadpool (Ryan Reynolds) sam sebe rastavlja na atome uz pomoć 4500 litara kerozina. Potom priču vraća šest sedmica unazad, da bi objasnio svoj potez. Dok pretrčimo tih šest sedmica radnja se dalje nastavlja, a sa njom i naša luda bioskopska vožnja. Upoznajemo nove likove i njihove pričice, psovke i politički nekorektne izjave sevaju na sve strane, a krv teče li teče. Ima tu i malih nogu, penisa i creepy stvari i sve skupa tera vam suze na oči, a kez na usta.

Režiser je promenjen, dok je Rajan Rejnolds dobio dosta veću ulogu u odlučivanju. Glasine kažu da je to bio i osnovni razlog promene režisera, jer su njih dvojica imali različitu viziju daljeg razvoja franšize. Kako bilo, novi režiser je seo u stolicu i zajedno sa Rejnoldsom (koji je potpisan i kao scenarista i producent) napravio novu priču o zasigurno najluđem super (anti) junaku kojeg smo gledali

Moram reći da sam na početku imao neki slabašan osećaj (ali ipak je bio tu) da su neke stvari malo usiljene. Bolje možda reći – humor na mišiće. Međutim, ubrzo radnja dobija drugi tok i kao da se sve kockice poslože i kliknu, a vi budete uvučeni u more budalaština i zabave, što Deadpool 2 u osnovi i jeste. Sve tada funkcioniše na najvišem nivou.

Priča, likovi, fraze koje svi redom ispaljuju. Fenomenalne akcijske scene i koreografije. Efekti su na najvišem nivou, a čini se da su dobili i neki dinar više, pa su ubacili još X-Men likove (makar i na sekund). Scena onih sa R oznakom ima na svakom koraku. Od tekstualnih iliti zvučnih, ispaljenih iz poganih usta protagonista, pa do onih gde udovi i raznorazni delovi tela lete unaokolo, krv se preleva na sve strane, a sevne i poneki mali penis (oni koji budu gledali ili su to već uradili tačno znaju o čemu pričam).

Posebno je dobro smišljen dio priče sa X-Force timom i njihovim delovanjem (ili bolje reći nedelovanjem). Ništa drugačije ne biste od Deadpool-a ni očekivali. Jednostavno, ništa ne ide ustaljenim tokom, već na neki iskrivljen, crvendaćev način i to je ono što ovu franšizu i čini posebnom. Likovi i glumci koji ih tumače, svi odreda su genijalni. Svaki dobija svoj mali deo i isti iskoristi do maksimuma. Postoji nek posebna hemija među njima i deluju odlično na ekranu. Poseban šmek daju konstantne dosetke i reference na raznorazne druge likove Marvel i DC univerzuma koje svi, a najviše Deadpool, ispaljuje. Iako je ovo Marvelov film, nije im bio problem da prave stalne reference na likove DC sveta i neke su zaista urnebesne.

Pisati o Deadpool franšizi nije lako, niti se može to raspredati kao sa drugim filmovima. Ovaj jednostavno morate osetiti na svojoj koži, po mogućnosti u bioskopu i upiti sve što ima da ponudi. Opisivati ga rečima jednostavno ne može dočarati ni blizu njegovu posebnost. Ono što ćete zasigurno dobiti sa ovim filmom je dva sata čiste zabave, akcije, spektakla, more humora i neprikladnih šala koje su tim još bolje. Dva sata odmora od svega što vam je svet u kom živite navalio i odlepršaće te iz bioskopa potpuno zadovoljni. Za one bolje poznavaoce filmova, posebno superherojskih i svega što uz to ide, Deadpool 2 je nepresušni izvor referenci na druge filmove i heroje. Mnoge šale vezane upravo za taj svet dobijaju tada još veću snagu i ostavljaju jači utisak.

Kako god okrenete, ovo je film za svaku preporuku, onaj koji ćete sigurno gledati više puta i iznova se smejati sve više i više. Onaj koji će vas potpuno oraspoložiti, podići i napuniti vam baterije. I, na kraju, onaj na koji nikako ne vodite malu decu.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]