A Cure for Wellness (2016)

Svaki pravi filmofil brižljivo prati najave novih filmskih ostvarenja dok su još u razvoju. Od glasina, pa zvaničnih potvrda da je neki projekat odobren i krenuo sa realizacijom, glumačka ekipa, režiser i, ono što naravno pravi razliku da li će ući u vaš notes za gledanje, žanr. Tako je u moj notes davno zapisan, glumački i režiserski obećavajući, a žanrovski idealan, A Cure for Wellness.

A Cure for Wellness je jedna žanrovska mešavina i možemo je nazvati psiho triler-dramom sa elementima horora, što nam i sama priča odmah jasno pokazuje. Velika finansijska kompanija dobija pismo od gospodina Pembroka (Harry Groener). Pembrok je izvršni direktor kompanije i, bez njegovog potpisa, veliko spajanje kompanija ne može proći. Takođe, protiv firme se vodi i određeni krivični postupak i upravni odbor treba nekoga da okrivi. Međutim, tu su u problemu, jer Pembrok šalje pismo iz banje u dalekim švajcarskim Alpima i kaže da ne namerava da se ikada više vrati. Kompanija šalje mladog i ambicioznog Lokharta (Dane DeHaan), da odputuje u banju i vrati Pembroka nazad. Samim dolaskom u banju Lokhart uviđa da tu nije baš sve u najboljem redu i da njegov zadatak neće biti ni malo lagan…

Novi film Gora Verbinskog (Gore Verbinski) sam željno isčekivao iz razloga već navedenih. Gor iza sebe ima dosta uspeha i pokoji promašaj, a osvojio je i Oskara za animirani film Rango. Poznat najviše po filmu Ring i megauspešnoj franšizi Pirati sa Kariba, Gor se ovde vratio žanru koji mu je i široko otvorio vrata Holivuda, hororu. Znajući šta je uradio sa Prstenom, moja očekivanja su bila velika, a dodatno podgrejana i angažovanom glumačkom ekipom i promo slikama (trejlere ne gledam). Sam početak i uvod filma je moja očekivanja lansirao u nebo, da bi nekih pola sata kasnije ista bila oborena salvom protiv-vazdušne odbrane mnogobrojnih problema koji su se nizali jedan za drugim.

A Cure for Wellness vas od samog početka grabi svojim potencijalom i obećanjima iskazanim sa više kvaliteta koji se roje. Vizuelno očaravajući i nekako, rekao bih, savršeno čist, sa odličnom fotografijom i neobičnim, a izuzetno privlačnim radom kamere. Muzika melanholična, ali u savršenom skladu sa onim što gledate, čini atmosferu tako posebnom da vas od starta potpuno obuzima. Na sve to slažu se likovi priče u sjajnim rolama glumaca, a linije teksta, sa svakim novim redom grabe vašu zainteresovanost, grade misteriju i vi ste upecani da saznate šta se koji đavo tu dešava.

Dok se tako upecani u misteriju zadovoljno koprcate, žudeći da saznajete nove delove misteriozne slagalice, vreme prolazi. Vi polako klizite iz početnog stiska, a pažnja polako, ali sigurno popušta. Svakim korakom dalje magija prolazi, trenuci su sve duži, a rasplet koji se odmotava i nazire sve vam se manje sviđa. Na kraju predugačkog puta jedino što ostaje je razočarenje. Za mene ne toliko onim što sam gledao, već najviše zbog protraćenog, a zaista velikog potencijala.

Možda bi najbolje film opisao kao: Rođendan vam je. Upadate na žurku iznenađenja, priređenu za vas. Na stolu je ogroman, veličanstveno upakovan poklon. Vi krenete da ga odmotavate potpuno uzbuđeni, ali ispod svakog sloja nalazi se novi omot. To je zanimljivo jedno vreme, ali kako novim omotima nema kraja, uzbuđenje polako popušta, kreće nervoza. Kada dođete do kraja, u samom centru je neka potpuno obična stvar, koja vam se uopšte ne sviđa, potpuno drugačija od svega što ste očekivali i što bi vam neko ko vas dobro poznaje uzeo.

A Cure for Wellness je vizuelno očaravajući, sa početnom misterijom koja vam se, sa fenomenalno odabranom muzikom, od početka zavlači pod kožu. Sveukupna atmosfera sa odličnom glumačkom ekipom, predvođenom Dejn DeHanom i Džejsonom Ajsaksom, sa novom nadom u vidu Mie Got, vas potpuno uvlači u film. Međutim, scenario odvodi film ka potpunom razočarenju dugom dva i po sata, koje je posebno gorko zbog potencijala koji je film jasno pokazao da ima.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]