Contratiempo/ The Invisible Guest (2016)

Kada sam pisala recenziju za Los Ojos de Juila, rekla sam da meni lično najbolji trileri dolaze iz Španije. Nakon gledanja ovog filma još ćvršće stojim iza te izjave, sada je to već tvrdnja. Međutim, neki od vas, tačnije mnogi od vas se neće složiti sa izrečenim, kako u nekom generalnom smislu, tako i za sebe. Navešće Južnu Koreju kao najplodnije tlo, a neki će ići toliko daleko i spomenuti Amerikance. Mogu pričati isključivo u moje ime i kažem da nema napetijih, zanimljivije postavljenih i izvedenih, a ni intrigantnijih trilera (psiho ili mistery) od onih koji dolaze iz Španije, a ovaj film je itekako jedan od nepobitnih dokaza ovoga što tvrdim.

Radnja filma prati mladog biznismena u usponu Adriana Doriu (Mario Casas), koji se budi u hotelskoj sobi zaključanoj iznutra, sa lešom ljubavnice Laure (Bárbara Lennie) u krevetu. Adrian se ne seća skoro ničega, jer je dobio udarac u glavu, onesvestio se i odbija optužbe da je ubio Lauru. Nakon što njegov dugogodišnji advokat Feliks (Francesc Orella) plati Adrianu kauciju, oni zajedno unajmljuju prestižnu advokaticu Virginu Gudman (Ana Wagener), u pokušaju sklapanja mozaika šta se tačno dogodilo i da oslobode Adriana optužbi .

Sinopsis filma je donekle misliding, ali da bi film imao bolji efekat na vas, ponovila sam ga kako stoji i na IMDb-u, a da bih ostala verna sebi, dodala sam par sitnica koje malo kristališu sam razvoj radnje, da se ne pogubite u samom početku. Međutim, iako mi se baš svideo, moram priznati jedno – neke kockice sam sklopila i pre polovine trajanja filma. Da se razumemo, Contratiempo je i dalje izvrstan, sa sjajno ispričano pričom, odličnim tvistovima, sjajnom dinamikom u napetošću, a još boljom glumom. Upravto u tom grmu leži zec, glumi. Kockice su sklopljene jer poznajem rad jedne od glumica, koja je važna za tvistove i dobro sam joj upamtila ime i lice, tako da nisam mogla ne povezati. Svakako, mislim da većina vas nije toliki freak kao ja, da pamti baš sve, i zato čvrsto verujem da će vas film držati u neizvesnosti, do samog kraja i da ćete uživati, a ovo moje poluhvalisanje ćete zanemariti.

Film je potpisao izvesni Oriol Paulo, Katalonac, poznatiji kao scenarista. Poznat je njegov (uglavnom scenaristički) rad na filmovima kao što su već ranije spomenuti Los Ojos de Julia i El Cuerpo, a oba filma su odlična preporuka za gledanje, svakako. Baza na kojoj počiva svaki njegov film leži u jednostavnosti postavke, a opet dosta misteriozno ispričanoj priči koja vas na prvu privuče. Kada vas privuče ta magična filmska intriga, ista do kraja ne pušta, a vi žarko želite da saznate šta se desilo. Zapravo, ta sposobnost jednog režisera je njegova najjača karika u filmskom stvaranju, a što se mene tiče, nakon teksta planiram pogledati i njegov Secuestro, svež filmski naslov, na koji sam naletela kopajući danas po biografiji ovog Katalonca za potrebe recenzije.

Gluma je sjajna. Ovo posebno ističem, jer sam glavnog glumca Maria Kasasa do gledanja ovog filma posmatrala kao španskog Čejning Tejtuma, fizički privlačnog glumca koji glumi na jedvite jade i uglavnom statira. Demantovao je ulogom u ovom filmu – odglumio je sve što jedan kompleksniji karakter ima u sebi i to sa tolikom lakoćom i uverljivošću. Spomenula sam u nekom od prethodnih pasusa glumicu koja mi je odala jedan od tvistova, njeno ime je Ana Vagener. Uz Belen Ruedu i Penelope Kruz, ona je moja omiljena španska glumica (neki od filmova Secuestrados, Biutiful) izrazito karakterna, čije strogo lice odaje verodostojnost samo po sebi. Sjajni su bili i ostali glumci, a Hose Koronado je na neki način režiserov miljenik i dosta su sarađivali zajedno na ranijim projektima, što je rezultiralo obostranim uspehom, koji je ovim filmom samo potvrđen.

Ja ne krijem da sam baš slaba na španske trilere i dabome da sam u ovom osvrtu povremeno i presubjektivno pozitivno nastrojena, ali i pored toga, nemojte ni za trenutak posumnjati da se ne radi o dobrom filmu. Ovo je dinamičan i napet triler poznate španske škole, koji, sa svim onim što nosi u sebi i sa sobom, prvenstveno donosi kvalitetno i osvežavajuće filmsko iskustvo, koje ćete sigurno ispratiti u jednom dahu.

moja konačna ocena: 10/10