Cloud Atlas (2012)

Filmovi u kojima se prepliće više protagonista i koji ne pružaju relativno sažvakan tok radnje po obično podele publiku. Jedan deo smatra da takvi filmovi predstavljaju remek-delo, dok su drugi mišljenja da oni predstavljaju niz konfuznih videa koji ne čine da gledalac uživa u onome što gleda. Takva sudbina je zadesila i „Cloud Atlas“, jedan od najboljih filmova snimljenih prošle godine.

U ovom tročasovnom spektaklu se prepliće čak šest priča. Glavne teme su prijateljstvo iz 19. veka, ljubavna veza starijeg kompozitora i njegovog mladog asistenta, novinarka koja otkriva državnu tajnu tokom 70-ih godina, avantura književnog izdavača, pobunjenički rat koji će se odviti u budućnosti i posledice tog rata. Ovih šest priča stvaraju čarobnu avanturu koja gledaoca vodi kroz vreme i prostor.

Scenario je pisan po romanu Dejvida Mičela, dok je režija zajednički projekat Toma Tajkvera (Tom Tykwer) i brata i sestre Vočovski (Lana Wachowski i Andy Wachowski), ljudi koji su stvorili trilogiju Matrix.

Na prvi pogled sve deluje dosta konfuzno i tokom prvih sat vremena većini nije jasno zašto i na koji način su likovi povezani. Kockice se slažu kako vreme odmiče, ali određeni broj filmofila zamera što se predugo hvata nit filma i što treba dosta vremena da se shvati smisao svega. Svaka priča sama sebe ne predstavlja ništa spektakularno, ali spojene u celinu stvaraju odličan utisak.

Ceo film vizuelno deluje odlično i grafika i animacija su odrađeni fantastično. Vrhunska scenografija, šminka i kostimi čine da svako vremensko doba u kome se dešavaju scene deluju realno i uverljivo. Taj utisak poboljšava i činjenica da isti glumci imaju uloge u različitim pričama, i promena rase ili životnog doba je toliko dobra da je potrebno određeno vreme kako bi se akteri prepoznali.

Spisak glumaca koji su učestvovali u snimanju je imspresivan. Na odluku na glavni akteri budu poznati glumci verovatno je uticala činjenica da je teško pratiti radnju čak i sa ljudima koji su poznati širem audotirujumu, dok bi dovođenje anonimusa doprinelo na uzbuđenju, ali bi otežalo praćenje. Filmom dominira maestralni Tom Henks (Tom Hanks) koji sjajnu podršku ima u Hali Beri (Halle Berry) i Hju Grantu (Hugh Grant), koji napokon dobija ozbiljniju ulogu. Prijatno su iznenadili glumci koji su se već pojavljivali u filmovima rediteljskog tria, Ben Višou (Ben Whishaw), Džim Stardžis (Jim Sturgess) i Hugo Viving (Hugo Weaving). U sećanju će vam ostati jedan od retkih anonimusa, južnokorejka Duna Bae (Doona Bae), koja je odlično iznela svih 6 uloga koje je imala.

„Cloud Atlas“ definitvno nije za svakoga. Dugo traje, koncept filma je komplikovan i potrebna je velika pažnja kako bi se sve pohvatalo. Sa druge strane, odlična gluma u kombinaciji sa savršenom šminkom i kostimima (neopravedno zaobiđene nominacije za Oskara) vas vodi na putovanje u kome ćete svakako uživati. Zbog činjenice da je film odrađen skoro do perfekcije, zbog toga što sam u svakoj sceni uživao i zbog toga što su mi tri sata proletela gledajući ovu avanturu dajem mu čistu desetku.

10/10

CLOUD ATLAS