Clerks 2 (2006)

Nastavci popularnih filmova veoma retko uspevaju da ponove uspeh, zanimljivost i kvalitet prvog dela. Često se izgubi efekat iznenađenja, motivacija autora ili gledaocima porastu očekivanja, tako da nastavak rezultira promašajem. Ipak, ovaj nastavak kultne komedije iz 1994. godine nije potpuni promašaj, ali kvalitetom i zanimljivošću nije u rangu originala.

Početak filma je crno-beli, što suptilno naglašava da se radi o nastavku. Prikazuje požar u prodavnici Kvik Stop, tako da naši junaci Rendal i Dante moraju pronaći nove poslove. Godinu dana kasnije oni rade u restoranu brze hrane, koji im ne pruža nikakav napredak niti povoljnosti osim besplante hrane. Rendal je zadovoljan takvim načinom života, dok Dante planira da sa svojom verenicom ode na Floridu, gde ga čekaju svadba, nova kuća i bolji posao, ali će određene okolnosti uticati na to da on promeni svoju odluku.

Radnja filma je smeštena u 24 sata, isto kao i original. Urađen je u kolor-tehnici, sa primetno većim budžetom. Scenario je zanimljiv, pun dijaloga koji pokreću različite teme, a posebno bih spomenuo scenu u kojoj Randal objašnjava fabulu trilogije Gospodar Prstenova. Poseduje karakteristični, politički-nekorektan humor i brojne smešne scene, od kojih su neke krajnje diskutabile i provokativne.

Kevin Smit (Kevin Smith)  se ponovo prihvatio velikog posla, tako da je bio režiser, scenarista, montažer i jedan od glumaca. Verovatno je i on sam bio svestan da ne može ponoviti uspeh originala, ali je zarada bila dovoljna da se priča i o trećem, završnom delu. Veliki broj kritičara mu zamera završnu scenu u kojoj učestvuje magarac, smatrajući da je krajnje nepotrebna i da uništava film, a sa time bih se i ja delimično složio.

Popularni kvartet komičara se ponavlja, tako da su Dantea, Rendala, Džeja i Sajlent Boba reprizirali Brajan O’Haloren (Brian O’Halloran), Džef Anderson (Jeff Anderson), Džejson Mius (Jason Mewes) i Kevin Smit. Njima se pridužuju zanosna Rosario Doson (Rosario Dawson) u ulozi menadžerice restorana i Trevor Firman (Trevor Fehrman) kao radnik u restoranu. I ovog puta među ekipom vlada specifična hemija koja daje veliki plus na uverljivosti i daje čitavom projektu dobro poznatu atmosferu i specifičnu toplinu.

Ukoliko ste veliki fan originala bićete zadovoljni ovim nastavkom. Činjenica je da je slabiji od njega, ali ima dovoljno materijala da nasmeje i dobro zabavi.

7/10

328