Clear History (2013)

Uvek mi se činilo da je Lari Dejvid (Larry David) kao neki namćorasti brat Vudija Alena. Obojica su pripadnici jevrejske zajednice, obojica Njujorčani, i jedan i drugi zreli kao stvaraoci, sa izgrađnim on-screen ličnostima kojima se vrlo rado vraćaju. 2009. godine su čak i sarađivali, snimajući simpatični Whatever Works; bilo je uvrnuto gledati jednog od njih, Dejvida, kako tumači lik posebno kreiran za onog drugog. Vudija neobično cenim, to je poznata stvar, ipak, Larija duže poznajem, znamo se još od gimnazijskih dana i kasnonoćnih Seinfeld dvoepizoda na jednoj našoj televiziji, a to smo poznanstvo učvrstili kasnije, serijom Curb Your Enthusiasm, u kojoj i glumi. Tako da sam u gledanje ovog filma, priznajem, ušao sa momačkim predzanjem i velikim očekivanjima.

U ovom filmu iza kog stoji televizijski studio HBO, Lari igra Nejtana Floma, marketinškog vizionara, istaknutog u svojoj branši; radi u perspektivnoj firmi gde je cenjen i čak ima udela u deonicama. (Likom veoma podseća na režisera velikog broja epizoda Sajnfelda, Larija Čarlsa –  suče brke i gigantsku bradu, kao i talasavu kosicu koje se nijedan hipik ne bi postideo.) Kada jednog dana njegov šef reši da novi projekat preduzeća, automobil na električni pogon, nazove po svom sinu Hauardu, on to vidi kao propust jer misli da će mu biti teško da izreklamira i proda bilo šta sa takvim imenom, pa, ne promislivši stvar, daje otkaz. Ubrzo zatim, hauard postiže veliki uspeh, zaradivši milijarde, što jadnog Nejtana čini luzerom veka.

Gde god da ode, biva prepoznat i ismevan. Kosa mu opada, brkobradurinu brije, pa se povlači na ostrvo na kom niko ne zna za njegov peh, menja ime i počinje novi život: postaje Roli, dobroćudni, ne preterano upadljivi komšija. Deset godina kasnije, kada njegov bivši šef dođe na ostrvo i kupi veliki posed – Rolija stanu pohoditi duhovi iz prošlosti, te on shvata da je vreme za raščišćavanje računa.

Clear History 2

Dejvid ovde, kao i u svojoj seriji Curb Your Enthusiasm, zasniva radnju na uzrocima i posledicama – skoro svaki potez jednog lika naći će odjeka u daljem toku priče, pre ili kasnije. Scenario je mahom improvizovan, što je još jedan njegov zaštitni znak, a takav način rada je, po mom mišljenju, najbolje merilo kvaliteta glumca, a ova glumačka postava, sklopljena od nekadašnjih zvezda i trenutno poznatih lica, funkcioniše odlično, s obzirom na prirodu snimanja, i čini se da je stari dobri Leri u Deniju Mekbrajdu (Danny McBride) našao jakog partnera za spontanu zezanciju jer zajedno odaju utisak da se stvarno druže godinama i lepo se dopunjuju.

Od ostalih, spomenuo bih Majkla Kitona (Michael Keaton) koga zaista dugo nisam gledao i prosto sam zaboravio koliko je taj čovek potcenjen. Ruke su mu bile odrešene i on je to iskoristio, savršeno oslikavši Džoa Stampoa, over the top lokalca koji se protivi izgradnji vile na nekadašnjem posedu njegovog oca. U sporednijim ulogama se pojavljuju i stalne Curb Your Enthusiasm mušterije, kao što su Dž. B. Smuv (J.B. Smoove) (koji u pomenutoj seriji igra Leona) i Filip Bejker Hol (Philip Baker Hall) (dr Morison, Larijev lekar). Ljubitelje serije Mad Men radovaće činjenica da se u filmu pojavljuje i Don Drejper (Jon Hamm), a čak je i Kejt Hadson (Kate Hudson) bila na visini zadatka, što se, setimo se, nije često dešavalo otkako se internacionalno obznanila u Almost Famous.

Clear History 3

Muzika je takođe interesantno polje ovog filma jer je saundtrek pretežno sačinjen od ultrapoznatih i nepoznatih numera grupe Chicago čiji članovi glume sebe u filmu, igrajući male, ali značajne uloge u jednom ogranku glavne radnje. Fino idu uz atmosferu filma koju diktira Greg Motola (Greg Mottola) koji je solidnom režijom obezbedio sebi još jedan komičan unos u filmografiji.

Sve u svemu, Dejvid nije razočarao, ali nije ni premašio standarde koje je postavio u svojim serijskim projektima. Jednostavno, ne možemo se oteti utisku da gledamo jednu ruralniju epizodu Curb Your Enthusiasm u kojoj Lari iskušava život bez brdašceta para koje mu je ostalo od prodaje prava na Seinfeld. U tom duhu ga treba i posmatrati i vrednovati – ako tako gledamo, film je odličan jer nema izgleda da će nova sezona pomenute serije uskoro biti snimljena. Najzad, ovo nije film koji će večno zasmejavati, ali zabavlja i nijednog pravog obožavaoca lika i dela Larija Dejvida neće ostaviti bez osmeha.

7/10

Autor: Darko Jovanov

Clear History 4