Citizenfour (2014)

Assume your adversary is capable of one trillion guesses per second.

Davno pre nominacija za ovogodišnju dodelu Oskara se znalo ko će biti dobitnik u kategoriji dokumentarnih filmova. Glavna preporuka ovog filma autorke Lore Poitres (Laura Poitras) je što se bavi čovekom o kome smo svi čuli u prethodne dve godine, Edvardu Snoudenu, kao i događajima koji će ostati upisanu u istoriji čiji smo (ne)posredni učesnici i mi sami.

U januaru 2013. godine autorka ovog filma je počela da dobija anonimne, šifrovane mejlove od korisnika CITIZENFOUR koji je tvrdio da ima dokaze o nezakonitim programima koji se bave tajnim praćenjem građana od strane Državne Bezbednosne Agencije SAD-a (NSA), koja sarađuje sa brojnim obaveštajnim agencijama širom sveta. Pet meseci kasnije ona sa grupom saradnika stiže u Hong Kong na prvi od brojnih sastanak sa čovekom koji joj je slao mejlove, za kog će se ispostaviti da je Edvard Snouden, čovek čije će kontroverzne tvrdnje uzdrmati čitav svet.

Citizenfour više podseća da kvalitetan špijunski triler nego na dokumentarac o istinitim događajima jer je snimljen kada i događaji o kojima se govori, u realnom vremenu. Nakon sporog petnaestominutnog uvoda nam dolazi čovek o kome svo svi čuli koji na pristupačan način objašnjava sve ono što je uradio, kao i motive za taj njegov postupak. Pored nesumnjive važnosti u smislu originalnih zapisa o čoveku koji je na neki način otvorio oči čitavom svetu, Citizenfour se može posmatrati i kao fascinantna studija o jednom veoma hrabrom čoveku.

Ovaj projekat ostavlja veoma paranoičan utisak i donosi veliku nelagodu sa sobom. Sasvim je logično i u neku ruku normalno da neka viša instanca ima mogućnost da vidi pojedine stvari na internetu, pa retko ko od nas ima obzira prema tome jer jednostavno ne postoji nešto što mora da se sakriva, ali nakon gledanja ovog filma ćete shvatiti bitnost Snoudenovih postupaka i motiva. On konkretno nije zabrinut zbog gubitka privatnosti nego zbog gubitka slobode, što izloženost, laka dostupnost i neovlašćeno prisvajanje i korišćenje skoro svih ličnih podataka na internetu donose sa sobom.

Citizenfour 2

Izrada dokumentarca je na maksimalnom nivou. On savršeno funkcioniše kao špijunski triler je imate osećaj tajnosti, kao da gledanjem ovog filma radite nešto što ne smete. Prosto ćete se osećati kao izgnanik, kao čovek koji se saoseća sa Snoudenom ili kao saradnik Glen Grinvalda koji je prvi objavio tekst o ovim tvrdnjama u listu The Guardian. Shvatićete zašto ljudi Edvarda Snoudena mnogo više cene od npr. Džulijena Asanža, koji je ličnu promociju stavio ispred svojih otkrića.

Citizenfour je vrhunski, uzbudljivi dokumentarni projekat o događajima za koje smo svi čuli, koji će vas navesti na razmišljanje nakon gledanja. Pristupačan, inteligentan i, u neku ruku, veoma emotivan.[yasr_multiset setid=0]

Citizenfour 3