Chugyeogja/ The Chaser (2008)

Azijska kinematografija stvarno ima čime da se diči. Često napravim izlet ka istoj i skoro svaki put nađem odličan film. Prvenstveno su to filmovi koji stižu iz Južne Koreje, a takav je i The Chaser o kome danas pišem. Gonič, kako bih ga ja preveo, je režirao, a i jedan od scenarista bio, Hong-jin Na (Hong-jin Na), koji je kasnije potpisao takođe odličan film Yellow Sea. Inače, ovaj projekat je inspirisan stvarnim serijskim ubicom, Yoo Young-chul, koji je u periodu 2003-2004 ubio 21 žrtvu.

Priča prati Eom Jong-hoa (Yun-seok Kim), bivšeg detektiva interventne jedinice koji je odlučio da batali taj posao i postane makro. Posao sjajno ide, međutim, nestale su mu dve devojke koje rade za njega, a sa njima i lova koju je uložio u njih, ako se tako može reći. Nakon nekoliko dana nalazi napušten svoj auto kojim se odvezla zadnja devojka koja je nestala. Tu istu noć još jedna devojka, Mi-jin Kim (Yeong-hie Seo) mu javlja da ne može da radi zbog bolesti, ali je on, ljut zbog nestanka ove dve, natera da ipak ode na posao. U kancelariji shvata da je Kim otišla na poziv čoveka sa kim su dve devojke koje su nestale poslednji put viđene.

Jong misli da ih je taj čovek prodao nekom drugom i odlučuje da ga sa Kim uhvati. Iako dobar, plan kreće nizbrdo kada Kim shvati da u kući čoveka sa kojim je otišla nema signala, prozori su zazidani, a vrata zaključana. Jong je u pomoć pozvao i bivše kolege iz policije, ali stvari se dodatno komplikuju jer oni rade na obezbeđenju gradonačelnika, koga su upravu gađali izmetom tako da im je Jong zadnja misao na pameti. Ipak, ni čoveku koji je odveo Kim ne ide sve po planu i sudbina će ispreplesti njegov sa Jongovim putem. Taj put će biti neverovatna jurnjava tokom 12 sati, a situacija će ići iz loše ka sve goroj za mnoge aktere iste.

The Chaser 2

Slobodno mogu reći da je ovo klasični predstavnik južnokorejskih triler/akcija. Sve one, bar velika većina koje sam gledao, su filmovi sa odličnom pričom koja vas drži čitavo vreme trajanja. Po pravilu su veoma brutalne sa nekim jezivim scenama, napete i izuzetno dinamične. Uvek je prisutan i blagi komični momenat, ali potpuno nenametljiv i spontan. Ta komika odudara od teškog mraka priče, ali opet sasvim prirodno joj stoji, što i ne čudi jer i u stvarnom životu, u nekim najtežim momentima, ljudi se okrenu šali što je u stvari i odbrambeni mehanizam ljudskog bića.

Južnokorejske trilere odlikuje i karakterističan kolorit i način snimanja, po meni idealan za ovakvu vrstu priče. Vredno je spomena da je u svakom filmu policija prikazana kao gomila nesposobnjakovića i kretena. Moja pretpostavka je da na ovaj način režiseri kritikuju svoj državni sistem i šalju određenu poruku, jer to nije nimalo slučajno tako.

Upravo ovakav je i The Chaser. Priča je slojevita i zanimljiva sa nekoliko preokreta. Kad kažem slojevita, mislim na to da nam prikazuje nekoliko priča kroz jednu. Pored glavne priče o serijskom ubici i poteri za njim, režiser se bavi i kritikom policijskog sistema, pa i viših nivoa vlasti. Prikazan je uticaj medija i kako oni nekada mogu da utiču na odluke čuvara zakona. Dat je i život žena koje preživljavaju radeći kao prostitutke, kao i čitav taj sistem sa makroom na čelu. Taj makro je upravo i glavni junak naše priče i, po pravilu, u već spomenutim filmovima taj junak je čitav jedan svet za sebe.

The Chaser 3

Ovde on povezuje sve navedene priče u jednu. On je komplikovan lik, uvek siv, nikad crno-beo. U njemu se sudaraju različiti svetovi. Nekada policajac, sada kriminalac, ali opet istrajan da uradi pravu stvar. Njegova spoljašnjost je maska koja daje sliku grubijana, siledžije, kriminalca koga interesuju samo pare, a ispod te maske krije se pravo lice koje ne trpi nepravdu i koje će proći i kroz pakao kako bi uradio pravu stvar. Moram reći da je Yun-seok Kim odlično odigrao upravo takvog lika i on nosi čitav film.

Jedina zamerka ovom filmu je, po meni, nepotrebno produžen kraj jer se film mogao završiti i pre, možda čak i efektnije mada, kad razmislim, i ovakav kraj je imao svoje opravdane razloge.

Dakle, odlično izrežiran film, sa zanimljivim i napetim scenarijom, odličnom glumom i fenomenalnim južnokorejskim koloritom, prava je preporuke za sve ljubitelje žanra i azijske kinematografije.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

The Chaser 4