Cherry (2021)

Cherry je američki kriminalistički dramski film koji su režirali braća Entoni i Džo Ruso, poznati po radu na četiri filma iz Marvel univerzuma. Scenario se bazira na istoimenom bestseleru u žanru autofikcije koji je napisao Niko Voker. Nakon kratke bioskopske distribucije film je stigao na servise striming platforme Apple TV+. U žargonu, reč cherry (čeri) predstavlja iskustvo, tačku između znanja i neznanja, vreme neke životne prekretnice.

Scenario prati protagonistu koga znamo kao Čeri (odlični Tom Holand), povučenog, pametnog i sasvim pristojnog tipa iz Klivlenda koji ide na lokalni koledž gde upoznaje simpatičnu Emili (Kjara Bravo). Novonastali ljubavni problemi utiču na njega da donese ishitrenu odluku, da napusti školovanje i da se prijavi u vojsku. Nakon prolaska medicinske obuke biva poslat na odsluženje ture u Irak, a prilikom dolaska kući shvata da je sa sobom doneo i psihičke probleme koji itekako utiču na njegov normalan život. Obespravljen i bez nade, naš junak pronalazi spas u zloupotrebi droge…

Može se reći da je ovaj film podeljen na tri žanrovski različite priče – u prvoj pratimo Čerija kao momka tipičnog za svoje godine, u drugoj posmatramo njegova ratna iskustva, dok je treća rezervisana za njegov život nakon vraćanja u SAD. Zajedničko za sve tri priče je što nije sam jer uz sebe ima Emili, nesumnjivo ljubav svog života, koju je lošim životnim odlukama prvo zamalo izgubio, a zatim povukao na životno dno zajedno sa sobom. Na tom dnu se život svodi samo na jednu stvar, pa je neminovno da Čeri pre ili kasnije krene sa kriminalnim aktivnostima.

Teme kao što su ratna iskustva i zloupotreba droge obično ne obećavaju neko veselo filmsko iskustvo, pa je ovaj film očekivano mračan, na momente beznadežan. Dodatnu jačinu daje činjenica što su dešavanja lična, s obzirom na njeno poreklo i da Čeri deluje kao perpsektivan momak čiji je život bio relativno predodređen za uspeh. Jedna njegova pogrešna odluka povlači spiralu problema iz koje nema nazad, a njegova perspektiva, pristojnost i vrline bivaju nepotrebno izgubljeni ili dovedeni pod znak pitanja.

Scenario poseduje naraciju, podeljen je na poglavlja sa prologom i epilogom i postoji nekoliko scena u kojima Čeri probija četvrti zid i obraća nam se direktno u kameru kada ističe svoje nezadovoljstvo ili ironiju situacije u kojoj se nalazi. Nesumnjivo je da je ova filmska priča bitna, pa su autori birali vizuelna rešenja i narativne trikove karakteristične za umetničke filmove kako bi tu važnost istakli. Razumem nameru, ali sam mišljenja da je to kontraproduktivno i da u ovom slučaju uglavnom ne funkcioniše, naročito što sama (pravolinijska) priča nema potencijal za neko veće umetničko bavljenje.

Nebitno da li je ono što gledamo istinito ili ne, Čerijeva sudbina izaziva sažaljenje i on ima naše simpatije, naročito zbog toga što ga Tom Holand izuzetno dobro i uverljivo predstavlja, toliko da sam kao gledalac imao opravdanje za gotovo sve njegove postupke. Upravo zbog toga što je protagonista relativno brzo dobio našu pažnju, način pripovedanja je slobodno mogao ostati jednostavan. Iako film traje gotovo 150 minuta, ostali smo uskraćeni za intimnije prikazivanje našeg protagoniste i za njegove dublje emocije.

Cherry je vrlo dobra krimi-drama koja ne doseže visine svoje očigledne ambicije i ne uspeva u potpunosti da spoji formu i sadržaj, ali poseduje zanimljivu polu-biografsku priču koja će se dopasti ljubiteljima žanra i zaista odličnog Toma Holanda koji ponovo dokazuje da zna da glumi.

moja konačna ocena: 7/10