Chasing Amy (1997)

Nekoliko puta sam na sajtu pisao o Kevinu Smitu (Kevin Smith), svestranom filmskom radniku čiji je debitanstski film Clerks instant stekao kultni status i fanatične sledbenike, ali isto tako je i visoko postavio lestvicu kvaliteta narednih projekata ovog autora. Njegov naredni film Mallrats je imao najbitnije karateristike njegovog rada, ali je, i pored mnogo većeg budžeta nego što je imao za svoj debitantski film, Kevin Smit dobio određeni broj kritika. Njegov treći film Chasing Amy je produciran od strane holivudskog studija Miramax i odmah su stigle prozivke kako se Smit prodao, iako nije.

Glavni junaci filma su Holden (Ben Affleck) i Benki (Jason Lee), andergaund crtači stripovi koji su se proslavili serijalom Blantmen i Hronik. Oni odlaze na konvenciju stripova u Njujork gde Holden upoznaje Ejmi (Joey Lauren Adams), takođe crtačicu stripova. Nakon kraćeg vremena Holden shvata da ona ima sve preduslove kako bi se upustio u nešto ozbiljnije sa njom. Ipak, ispostavlja se da je Ejmi lezbejka, što će poremetiti Holdena u svakom smislu te reči. U prilog tome ne ide i Ejmina prošlost koja je krajnje neprimerena, pa Holden mora da odredi da li su mu bitnije predrasude ili potencijalna životna saputnica.

Mora se priznati da je bio veoma hrabar potez Kevina Smita da svoj treći projekat predstavi kao romantičnu komediju jer je opšte poznato da taj žanr skoro nikada nema prolaz kod kritike, a naročito tokom devedesetih godina prošlog veka. Stiče se utisak da je prosto prkosio filmskim kritičarima, pokazujući da su pojedine loše ocene za njegov prethodni rad bile neosnovane. I ovaj film je pun dijaloga sa uličarskim žargonima, psovkama i specifičnim humorom, a teme kojima se bave su širokog spektra počevši od Ratova Zvezda i stripova, preko prijateljstva, pa sve do ljubavi i seksa.

Chasing Amy je smešten u omiljenu lokaciju ovog autora, među radničkom klasom Nju Džersija koja se zanima stripovima i popularnom kulturom uopšte. On od prilično veselog, komičnog filma vremenom prolazi u ozbiljnu studijama o vezama i konkretno međuljudskim odnosima unutar njih, baveći se time koliko su ljudi spremni preći preko svojih uverenja, stavova ili predrasuda kako bi se prepustili drugom ljudskom biću ili kako bi zaboravili prošlost svog partnera. Ima smisla u svemu ovome što vidimo, ali mana je što je prelaz iz komedije iz prvog dela filma u dramu u drugom delu odrađen previše traljavo.

Chasing Amy 2

Trio glumaca se istakao u ovom ostvarenju. Pre svih je to Džoi Loren Adams koja balansira između krajnje simpatičnosti i krajnje iritantnosti, prvenstveno zbog svog glasa. Pored nje su tu Ben Aflek u svojoj karakterističnoj ulozi tokom tih godina, kao momak koji je pun nedoumica sa samim sobom, kao i odlični Džejson Li u ulozi Benkija koji se trudi da pomogne svom saradniku i prijatelju. Naravno, ne smem zaboraviti ni tandem Džeja (Jason Mewes) i Sajlent Boba (Smit).

Chasing Amy je neobična i inteligentna romatična komedija koja se bavi ozbiljnim temama na način karakterističan za Kevina Smita. Odlična kombinacija sjajno napisanih likova, pametnih dijaloga i oštrog uličnog jezika.[yasr_multiset setid=0]

Chasing Amy 3