Chappie (2015)

Postoji mnogo filmova u kojima su roboti ili AI (veštačka inteligencija) glavna tema. Dovoljno je setiti se filmova Metropolis, 2001: Odiseja u svemiru, Blade Runner, Terminator, Ja Robot, AI, Eagle Eye, Her itd. Te teme su obrađene na mnog načina u isto toliko mnogo filmova. Ovaj, o kome pišem danas, ima i robote i AI, a zove se Chappie.

Chappie je drugi film dvojca Nil Blomkamp (Neill Blomkamp)(režiser) i Teri Tačel (Terri Tatchell)(scenarista). Njihov prvi film je District 9 i Chappie ima mnogo zajedničkog s njim. Distrikt 9 je bio izvrstan i učinio je Blomkampa poznatim. Nakon njega režira Elysium, još jedan sci-fi film koji mi se sviđa, ali nije ni blizu Distrikt 9. Takođe, glasine su da će Blomkamp režirati i novog Alien-a.

Chappie je sci-fi film smešten u blisku budućnost. U Južnoafričkoj Republici, tačnije Johanesburgu, policija gubi borbu protiv bandi kriminalaca. Kompanija Tetravaal (kako se takođe zove i Blomkampov kratki film, rekao je da se Chappie temelji na njemu) je došla do rešenja za taj problem. Ta ideja je potpuno oklopljen, borbeni robot Skaut, kao podrška policijskim snagama. Njihov prvi test bio uspešan, pa je policija naručila više njih. Skauta je dizajnirao Deon (Dev Patel), briljantni IT inžinjer sa skrivenim namerama da napravi prvu AI.

Još jedan inženjer, Vinsent (Hugh Jackman), bivši vojnik, ima drugačiji dizajn robota, ogromno i do zuba naoružano čudovište, ali policija ne želi da ga kupi. Na drugoj strani grada par sitnih kriminalaca Nindža i Jolandi moraju pronaći 20 miliona dolara zbog toga što su zeznuli isporuku droge. U suprotnom, šef bande Hipo će ih ubiti. Sticajem okolnosti ovi likovi će ukrstiti puteve, a u sredini tog raskršća je robot Čapi.

Chappie 2

Chappie ima uspona i padova. Kada pogledate njegove elemente, mnogi od njih su viđeni i u Distriktu 9 – slične lokacije, fotografija, likovi i sveukupna atmosfera. Krimosi izgledaju isto, razbojnici, dileri i svakojakve spodobe u potpuno devastiranom predgrađu. Takođe, postoji velika korporacija, Tetravaal, vrlo slična MNU-u iz Distrikta. To je, što se mene tiče, ok jer volim Distrikt 9 jako puno, i ti slični elementi su uspeli i ovde, ali očekivao sam više od ovog filma.

Priča je zanimljiva. Blomkamp je uzeo koncept budućnosti u kojoj su roboti deo svakodnevnog života. Tom konceptu je dodao ideju o AI, kao i još jednu često korišćenu u poslednjih godinu, dve, a to je ideja o prebacivanju ljudskog uma u kompjuter. Sve je stavio u zanimljivo i neobično okruženje puno posebnih i neobičnih likova. On je stvorio dva dijametralno različita sveta ljudi i okupio ih oko jedne stvari koja bi im mogla promeniti živote i pomoći im da ispune svoje snove i ciljeve. Oni će imati potpuno suprotne ideje šta učiniti sa tom stvari, a njihova interakcija je najbolji deo ovog filma, barem za mene.

Tehnički, film je snimljen vrlo dobro. Specijalni efekti i druga vizualna rešenja su izvrsna, kao i roboti. Muzika je super, u šta nisam ni sumnjao, jer tu je Die Antwoord, južnoafrička rep grupa čiji su članovi Ninja i Yo-Landi jedni od glavnih likova u ovom filmu. Kast je vrlo dobar. Bilo je čudno videti Džekmena kao negativca, ali on je odradio jako dobar posao. Patel je takođe u redu. Nindža i Jolandi su odlični i zabavno je bilo ih gledati kako igraju sami sebe. Čapija glumi Šarlto Kopli (Sharlto Copley) koji je bio glavni glumac u Distriktu 9. Samo ću reći da je potpuno nepotreban bio izbor Sigurni Viver (Sigourney Weaver), glumice koju volim jako puno, ali iskreno, ova mala uloga bila je potpuno nepotrebna za nju.

Chappie 3

Chappie je zabavan film za pogledati. Ima dobru ideju, neka vrlo zanimljiva rešenja, akcije i vizuelne sekvence, dobar kast i sjajnu muziku, ali isto tako ima nekih scenarističkih nedostataka, a možda i preduže trajanje. Kada kažem nedostatke u scenariju, mislim da likovi nisu dobili puno prostora da se razviju, tako da celi film pati zbog nedostatka dubine.

Ako volite zabavan sci-fi sa dobrom akcijom i živopisnim likovima, i ako vam se sviđa Blomkampov štimung filma, onda je Chappie pravi film za vas.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]