Castle (2009- )

Negde u period 2008/2009 samo sam gledao filmove i serije koje su bile horor ili na neki način supernatural. Za ostalo jednostavno nisam imao živaca, volje ili koji god bio razlog tome. Tako negde početkom 2009. vidim neku novu seriju Castle, krimi komediju u kojoj glumi Natan Filion (Legendarni kapetan broda Firefly Malcolm ‘Mal’ Reynolds, iz kultne SF serije Firefly). Rekoh sebi ovome ću dati šansu i tako pogledam pilot epizodu i bi to ljubav na prvi pogled.

Serija je startovala 09. marta 2009. godine sa deset epizoda prve sezone. Nakon odličnog prijema kod publike, u septembru iste godine kreće druga sezona sa 24 epizode. Nakon toga je usledilo još četiri sezone u istom formatu od 24 epizode po sezoni. Trenutno je u toku sedma sezona. Serija ima odličnu gledanost i armiju “Kasket” fanova, koji tako zovu udarni dvojac Castle/Beckett. Autor serije je Endrju V. Marlou, poznat još po filmovima Air Force One, Hollow Man i End of Days.

Ričard Kasl (Nathan Fillion) je proslavljeni pisac krimi misterija. Nakon što je stekao slavu i bogatstvo sa serijom romana gde je glavni lik Derik Storm, odlučuje da ubije istog jer mu nije više bio inspiritivan. Nakon toga kreće blokada u pisanju. Inače, Kasl za sebe ima dva propala braka. Živi sa svojom ćerkom tinejdžerkom, Aleksis (Molly C. Quinn) i majkom Martom (Susan Sullivan), poznatom glumicom sa Brodveja na kraju svoje karijere. Iznenada dobija poziv za saslušanje od policije, vezano za ubistva koja su urađena potpuno identično kao u njegovim romanima. Tu se prvi put susreće sa glavnom detektivkom Kejt Beket (Stana Katic) i njenim timom koji čine još Havier „Havi“/“Espo“ Esposito (Jon Huertas), Kevin Rajan (Seamus Dever) i Dr. Lani Periš (Tamala Jones). U radu sa policijom, Kasl dobija inspiraciju i preko svojih veza (poznanstvo sa gradonačelnikom) uspeva da postane civilni konsultant odeljenja za ubistva koji vodi Beket, a ostalo je, kako kažu, istorija.

Castle 2

There are two kinds of folks who sit around thinking about how to kill people: psychopaths and mystery writers. I’m the kind that pays better.

Serija se iz epizode u epizodu bavi neobičnim slučajevima ubistava koje Beketov tim rešava uz pomoć Kasla, koji uvek ima spremljenu million i jednu teoriju. To je plus jer seriju možete pratiti, a da po neku epizodu i preskočite. Međutim, kroz seriju se, u pozadini, kroz sezone provlači i priča o nerešenom ubistvu Kejtine majke od pre mnogo godina. Sad, kad pogledate sve ovo, rekli biste još jedna krimi serija kao i još mnogo drugih. Međutim postoji nekoliko stvari koji ovu seriju dižu u sam vrh, kako serija u žanru, tako i serija uopšte.

Prvo, tu je Natan Filion, koji je ulogu Ričarda Kasla, žargonski rečeno, rasturio, na svim mogućim nivoima. Svojom harizmom i glumom je liku pisca, plejboja, filmofila, ljubitelja igrica, ženskaroša, dao toliku snagu i napravio ga jednim od najharizmatičnijih i zabavnih likova u serijama, rame uz rame sa Molderom iz Dosija Iks i Doktor Hausom. Inače, u svojim neverovatnim teorijama često koristi reference iz poznatih filmova, što je za nas, ljubitelje filmova, još jedan veliki plus.

Drugo, tu je Stana Katić, koja svojom glumom i stasom prosto osvaja gledaoce, igrajući lik Kejt Beket, opasne, inteligentne i krajnje sposobne detektivke koja se vodi kriminalnom istragom i dokazima. Neumoljiva i odlučna nikada ne odustaje od slučaja, kao ni od misterije kojom je obavijen nerazrešen slučaj ubistva njene majke.

Castle 3

Treće, sudar dva različita sveta i njihov međusoban ples kroz sezone, iznedrio je duo za kakvim se, barem ja, a znam ih još mnogo koji isto misle, neumorno tragalo, nakon završetka Dosija Iks i Molder/Skali dua. Ovde, pojednako jak, je to KASL/BEKET, ili kako već rekoh Kasket. Njihov odnos, razlike, sukobi, ali i glad za rešenjem misterija koje su pred njima, doveo je do neverovatne hemije koju svaki gledalac ne može, a da ne primeti i koja vas bukvalno drži kroz sve sezone. Kao što već rekoh to mi se nije desilo još od Moldera i Skali.

Četvrto, su ostali glavni akteri serije, raznobojni, posebni, koji svojim rolama dodatno dižu kvalitet serije. Poslednje, ne i najmanje važno, su zanimljivi slučajevi, ispunjeni misterijom, akcijom i humorom na tako odlično odmeren način, da vam kroz sezone interesovanje ne opada. Govorilo se da će 7 sezona biti poslednja, ali autor serije je rekao da će serija ići dok god to fanovi budu želeli i pokazali svojim interesom, a kako sad stvari stoje, armija fanova može očekivati barem još dve-tri sezone.

Možda sam malo pristrasan, ali ni jedna serija ovog tipa me nije tako pridobila kao ova. Preporučujem je svima koji žele nešto zanimljivo, a ujedno beskrajno zabavno. Nezaboravnu i ludu vožnju bez kraja, bar na vidiku, i pravi odmor od svakodnevnice.

9/10

Castle 4