Cary Grant – Šarmer sa dozvolom (4/5)

Da je Grant Hičkokov omiljeni glumac dokazao je kada ga je debeljko pozvao da snime turističku razglednicu Monte Karla, gde je Grant uživao na suncu nabacivši lepu zlatno braun boju. Film naziva To Catch a Thief (1955) je čista hedonistička perfekcija. Dok je u Ozloglašenoj i Sumnji, Grant imao mračnije, mističnije uloge stranaca sa nejasnom prošlosti, ovde ga je Big Hič pretvorio u onog prepoznatljivog, simboličnog imena „Mačak“ (kako li mu samo pristaje). Scenografija je sami Monte Karlo, raj za bogataše, ali i za lopove poput Mačka koji se vergla po krovovima vila kradući vrednoće, a i poneko srce usput, a lepo je kad se preko svake mere u tebe zaljubi žena poput Grejs Keli i pomaže u dokazivanju nevinosti. Večernje haljine, nežni pogled koji dere oklop svakog muškarca i topi njegove reči, mogao je biti dovoljan razlog da zaboravimo na te scenarištičke ringišpile. Međutim, ovaj film bio fascinantan na više načina, možda baš zbog užasne opuštenosti, kao da je čitava ekipa na odmoru, a i sam Hičkok kao da je predvidio Grejsinu sudbinu dodelivši joj maltene ulogu princeze. Savršena razbibriga u rangu Rio Brava koji mu je pandan po vrhunskoj uživanciji i definiciji prokleto zabavnog filma.

Pošto mu se je odmor itekako svideo, uzeo je dve godine pauze i nakon nje uletio u Aferu za pamćenje, Leo MekKarejev prepravak vlastitog filma iz 1939 godine. Scenario je potpisao sa još jednim vrhunskim režiserom Delmer Dejvisom. U nekim situacijama su bukvalno prerađivali scenu za scenom iz originala, a ipak film je postao zasebno upečatljivno delo prije svega zahvaljujući boji i jakoj hemiji između Granta i Ker. An Affair To Remember je stvarno film za kidanje vena. Grant glumi po ko zna koji put iskričavog plejboja, promašenog slikara, a Ker klupsku pevačicu. U maniru skrubola sreću se na jednom krstarenju, zaljube i potpuno predaju. Sklope dogovor da se sretnu za šest meseci na vrhu Empire State Buildinga, ako još osećaju istu sinergiju jedno prema drugom. Žureći na ključni sastanak da potvdi svoju ljubav Ker neoprezno zakorači na cestu i udari je auto, a Grant nesvestan prave istine utone u cinizam. Kraj predstavlja jednu od najbolje režiranih emotivnih scena u istoriji filma iako je po meni dodra doza patetike prije toga ozbiljno narušava. Dragi ako ti možeš ponovno slikati, mogu i ja ponovno prohodati. Krišom obožavan od strane muškaraca, ženski film i tone suza daju mu besmrtnost unatoč svim njegovim nedostacima.

Ako je za ijednom partnerkom ludeo više od dozvoljenog, nijedna ga nije izula iz cipela kao Sofia Loren iako je tada još uvek bio u braku sa Betsi Drejk. Sa njom je glumio u dva manje vredna filma The Pride and the Passion, frigidan ratni film u režiji Stenlija Kramera sa zvezdanom postavom (Frank Sinatra, Sofia Loren) postavljen u doba napoleonovih osvajanja, kada su Francuzi okupirali Španiju. Španski gerilci na čelu sa Sinatrom, pomažu Britancima da poraze Francuze, prenoseći veliki top koji će im pomoći u ostvarivanju tih ciljeva. Britanskog časnika naravno glumi Grant koji se i ne slaže sa metodama ratovanja gerilaca, a kamen pomutnje između njega i Sinatre stvara fatalna njegova devojka Sofia Loren. Po ničemu specifičan film, da bi se izdvajao u moru sličnih, kao i Houseboat, o udovcu koji se trudi da na najbolji mogući način odgoji troje dece i Italijanki Cinziji koju deca odmah prihvataju, a koja se želi otrgati iz kandža svoga previše zaštitnički nastrojenog oca.

A Affair To Remember

U svojoj biografiji sama Sofia Loren je priznala da je susret sa Grantom i njegova nastojanja da je osvoje bilo prvo pravo veliko iskušenje za njen brak. Priznala je da joj je godilo to njegovo neprestano obletanje i da je privlačio kao muškarac. Ipak, ona je hladne glave odlučila da se ne kocka i da ostane uz svog muža. Morala sam emocije staviti u drugi plan i mislim da sam napravila dobar izbor, a možda je i presudilo to što je Karlo Italijan i jednostavno nas dvoje pripadamo istom svetu. Keri je bio divan i nežan prema meni, ali ja nisam mogla da ostavim Karla, jer on nije bio samo moj muž, već moja porodica – kazala je Sofia Loren o odnosu sa Grantom.

Grant je snimao filmove sa većinom vidljivijih i tada aktualnih platinastih lepotica i glumica. U Kiss Them For Me (1957) partnerka mu je bila prsata Džejn Meinsfild konkurentica Merlinki, a za pultom Stenli Donen sa kojim će kasnije raditi mnogo zabavniji Charade. U Indiscreet opet sa svojom starom prijateljicom Ingrid Bergman kao i Donenom u funkciji režisera, gde u jednoj sceni čak i pleše što je svakako redak slučaj. Nakon toga dolazi i prva i jedina saradnja sa magom komedije Blejk Edvardsom u Operation Petticoat, zabavnoj avanturističkoj pričici o kapetanu podmornice i njegovoj posadi, kako bi tu oštećenu podmornicu popravili, a nezgode uvek nastaju kada se žene mešaju. Toni Kurtis mu je bio savršeni glumački pandan, sigurnom rukom su plovili po moru. Blejk je znao kako da drži ritam priče ne preterujući sa komičnim elementima, tako da smo dobili parče fino nijansirane filmske avanture.

Onda dolazi kruna karijere. Rodžer Tornhil u pop-korn špijunskom triler klasiku North by Northwest (1959) gde se Hičkok želeo opet tako dobro zabavljati kao što je to radio u Držite Lopova. Iako je planirao glavnu ulogu poveriti Džejmsu Stjuartu, razočaran mlakom reakcijom publike na prethodni film Vrtoglavicu, smatrao je i Stjuarta odgovornim za takav slab prijem filma, jer je po njegovim parametrima bio prestar za ulogu. Međutim, sam sebi je skočio u usta angažovavši četiri godine starijeg (i omiljenog) Granta, pravdajući izbor da se kod njega ta nazovi starost može kompenzirati šarmom. Špijunski triler u kojem se reklamni stručnjak nađe u životnoj opasnosti nakon što ga zamjene za tajnog agenta, je zbir omiljenih Hičkokovih motiva uključujući zamenu identiteta, dinamiku, dijaloge na granici perverzije, zagonetnu plavušu u zanimljivo krhkom tumačenju Eve Mari Seint, virtuozno režirane scene, posebno ona najviše spominjana i nikada dosadna scena sa avionom zaprašivačem useva, čiji se obrisi sve više približavaju našem junaku, koji ubrzava kako ekran iza njegovih leđa osvaja ta mašina.

North by Northwest (1959)

Posebno je duhovita i ona početna scena u liftu kada ga jedna žena pita „Šta to znači O u vašem imenu?“ , dok joj Rodžer hladno odgovara „Ništa“. To ništa znači mnogo, jer predstavlja podmukli vic na račun producenta Dejvida O. Selznika. Svakako vredi spomenuti odličnu uvodnu špicu, muzičku podlogu Bernarda Hermana i sjajnu akcionu scenu na Maunt Rašmoru. Udžbenik kako snimiti film za širu publiku, ali da pritom ne vređa inteligenciju i uzgred odmara i opušta moždane vijuge. Vodeći s tim istim receptom i Stanli Donen snimio je Charade (1963) tzv. po lokaciji radnje evropsku inačicu Sever-Severozapad i konačno upario Odri Hepbern sa Grantom iako je prvobitno odbio ulogu, ali mu je imponovalo da ga je upravo Odri Hepbern želela za partnera.

Prethodno je to pokušao uraditi Viliam Vajler u Roman Holiday i sledeće godine Bili Vajlder u Sabrini (kakva šteta što njih dvojica nisu nikada radila). Oba puta je Grant odbio ulogu. Sada je došao trenutak da se vidi kako ovaj par funkcioniše, a funkcionisao je perfektno. Stenli Donen se iznenađujuće dobro snašao u za njega novom žanrovskom okruženju, sa pregršt sofisticiranih humornih dosetki, gde su se glumci snalazili kao riba u vodi. Recimo, scena poput one kada Piter (Grant) otvara vrata od telefonske govornice, a Ređina (Odri Hepbern) zavrišti: Peter: What are you doing here Regina:   I’m having a nervouz breakdown, ili rečenica koja je proglašena najseksi rečenicom na filmu: Ne grizem, osim ako od mene ne zatraže ili scena kada se Grant tušira u odelu itd. Šarada je zaista jedno divno parče filmske magije.

Charade (1963)