Captain Fantastic (2016)

Filmska indrustrija ima određene šablone koji se nekako sami kreiraju od godine do godine, ili su nekada u pitanju i decenije u kojima se snimaju filmovi koji svi odišu tim vremenom ili su po nečemu slični, pa ih možete prepoznati na prvu. Ipak u svim tim šablonima desi se i greška tj. pojavi se film koji je poseban, ima svoj neki fazon i kosi se sa svim tada ustrojenim pravilima i šablonima. Rekli bi ima svoju dušu i hrabro korača, ne obazirujući se na sve što se oko njega dešava, kao i na svoju šarenolikost. Upravo takav jedan je i Captain Fantastic, a sve što sam upravo rekao važi i za samu radnju filma.

Captain Fantastic je napisao i režirao Met Ros (Matt Ross), baš kao i svoja ostala tri filma (dva kratka), koja je snimio do sada. Pored toga, Met je ostvario i brojne uloge u raznim TV serijama i filmovima. Može se zaključiti da je to svoje veliko glumačko i nešto skromnije režisersko iskustvo u potpunosti iskoristio kako bi snimo ovaj izuzetan i poseban film. Naravno, veliku ulogu u toj izuzetnosti i posebnosti su igrale fantastične uloge, prvo Viga Mortensena (Viggo Mortensen), a potom i mlade ekipe (čak njih šest) koji igraju njegovu decu.

Radnja prati porodicu Keš koju predvodi otac Ben, a čini je još šestoro dece. Oni žive netipičnim životom (posebno za SAD) u prirodi ili, bolje rečeno, u skladu sa prirodom. Imaju svoje dnevne rutine, od ustajanja, vežbanja, učenja raznih veština kao što je lov, uzgajanje prirodne hrane, samoodbrana, planinarenje, ali i izučavanje raznih literarnih dela velikih pisaca i mislioca, zakona, itd. I dok tako vam u čudu prolaze uvodni minuti, polako se razvija pitanje: Gde je majka? Odgovor na to pitanje ubrzo stiže, a izazvaće mnogo toga, pokrenuti veliku avanturu i pred porodicu postaviti mnoge izazove, pa i dovesti njen sami opstanak u pitanje.

captain-fantastic-2

Captain Fantastic je onaj poseban film u moru filmova određenih vremenom, standardima i ukusima generacija u kome su nastali. Film koji prkosi vremenskoj i žanrovskoj odrednici i raznim drugim kalupima, a time spada u retku, ali odabranu zbirku radova za sva vremena. Poseban, šaren, onaj koji se ističe u gomili, slobodno se izražava i nema straha niti stida od svojih uverenja i reakcija okoline na ista. Upravo takva je i sama priča kao i oni koji je tumače.

Ako bi morao da ga poredim sa nekim filmom, to bi zasigurno bio Little Miss Sunshine, jer i u tom, kao i ovom o kome pišem, imamo neobičnu, posebnu priču i posebne junake, koji svojim životnim stavovima prkose određenom poretku stvari ili načinu života i njegovim vrednostima. Ta veza je u tom smislu mnogo jaka i u oba slučaja daje etiketu buntovničkog ili čak i hipijevskog filma.

Sam režiser je napravio sjajan posao, u oba slučaja, režijski i scenaristički. Čitava postavka filma je u smislu filozofije ili životnog stava koji je želio da nam prenese. Tako je celi film okupan jarkim i snažnim bojama prirode, kao i prirodom samom i njenom snagom kojom odiše celi film. Likovi se isto tako uklapaju u kolorit, baš kao neko posebno cveće, koje daje posebnu draž tom sveukupnom utisku lepote i slobode. Sve izgleda tako prosto lepo, jednostavno, na prvi pogled primitivno, a opet kada se bolje zagledamo vidimo da tu postoji savršeni red, sklad i harmonija između svega što taj svet tvori, kao i velika snaga i znanje iza svega toga. Takva je i porodica koju pratimo.

captain-fantastic-3

Nasuprot toga režiser nam, opet veoma vešto, a opet jednostavno daje kontrast tog sveta oslikan u postavci i građevinama modernog sveta kapitalizma, betona, gužvi i potpunog nesklada. U pojedinim trenucima je to sasvim jasno, dok u nekim drugim nam to pokazuje na najmanjim sitnicama, izgledu ljudi, njihovim navikama, shvatanjima, životima koje vode. Međutim, oba sveta funkcionišu savršeno, negde manje, negde više, uokvirena svojim pravilima i filozofijom života. Funkcionišu, sve do momenta dok se ne susretnu, a tada nastupa sudar koji unosi haos u njihove živote. Stavlja njihova shvatanja na kušnju, postavlja pitanja i uvlači sumnju u sve ono što veruju, a najviše u sopstvene odnose između njih samih.

Kad uspete kao kreator filma da sve ovo i mnogo više toga prenesete gledaocu, naterate ga na razmišljanje i analizu svega što gleda, pri tome što pola te analize nekako dođe prirodno, izazvana svime onim što ovaj film odašilje, onda možete sami sebi da odate priznanje i da kažete da ste uspeli, a oni koji odgledaju film će vam ga zasigurno odati.

Koliko god da je Met Ros krivac za ovu odličnost filma, isto toliko kriv je i Vigo Mortensen i njegova mala ekipa. Vigo igra fenomenalnu ulogu, potpuno dočaravši nam sve što njegov lik jednostavno živi. Tako jasno nam prenosi svoja uverenja, ljubav, strahove, sumnju, uspehe i neuspehe, vrline i mane. Vidimo njegovu neverovatnu transformaciju koju prolazi kao čovek određenih uverenja. Od čvrste stene, neumoljivog vođe i čoveka koji ima sve odgovore, vidimo čitav njegov put, njegovu borbu sa iskušenjima, odlukama i izborima sa kojima se susreću i koje mora doneti, kako se zbog istih menja. U red dolazi haos, više nema odgovor na sve, gubi kontrolu, pa čak i potpuno sumnja da sve ono što je radio i učio one koje najviše voli, nije bilo ispravno. Taj put, ali na način svojstven njihovim godinama prolaze i ostali članovi porodice, a mlada ekipa glumaca nam to savršeno jasno prenosi.

Captain Fantastic (2016) 4

Odavno nisam gledao film gde toliko mnogo stvari u kompletu funkcioniše i diše zajedno, kao jedan organizam, kao savršena knjiga koju čitate, a u glavi taj svet sami od reči pretvarate u javu i gradite ga onako kako ste ubeđeni da treba da bude. Ovaj put umesto vas to radi čitava ekipa filma i vi nemate niti jedan razlog da nešto drugačije napravite.

Bolje reči da vam od srca preporučim ovaj film nemam od ovih napisanih i mogu samo da dodam da ni u kom slučaju ne propustite ovaj retki primerak filmskog zadovoljstva.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]