Captain America: Civil War (2016)

Tolike godine se petlja sa raznim svetovima, moćima, dimenzijama, univerzumima, vremenskim skokovima, samo se čekalo kada će nešto da se desi, pa da sve to postane stvarnost. Tako se i desilo – neko je nešto zeznuo, napravio neki propust ili ko zna šta mešao sa ko zna čime. Otvorio se prolaz i sve to je suknulo sa papira na ekrane i okupiralo čitav svet, doduše filmski, ali i velikim delom naš, jer super junaci, raznih univerzuma, a uglavnom DC ili Marvelovi, su postali svakodnevnica i iskaču iza svakog ćoška.

Zauzeli su čitav svet filma, velikih ekrana, ali i onih malih i ne izgleda da će se zaustaviti, pa ni da će da uspore. Pored toga, taj fenomen osvojio je i našu svakodnevnicu, pa tako ne može se kročiti nigde, a da nešto od tih svetova ne vidite, bilo to na majici, čaši, nekom kafiću, restoranu, tržnom centru, bilbordu itd. Mnogi od nas su srećni zbog ove invazije i želimo joj još mnogo uspeha i godina.

Poslednji iz niza tih udarnih talasa je treći deo o poznatom junaku Kapetanu Americi, a ujedno i trinaesti iz Marvela, a ime mu je Captain America: Civil War. Film se nadovezuje na prethodni Winter Soldier, ali i na poslednje Avendžerse Age of Ultron, tj. opisuje događaje godinu dana od haosa u Sokoviji. Avendžersi i dalje rade svoj posao, međutim njihov poslednji opet donosi nevine žrtve. Izgleda da je to previše za čitav svet i oni se nalaze na udaru odluke tzv. Sokovia Accords, koja kaže da Avendžersi moraju imati nadzor UN-a i mogu da deluju jedino ukoliko im se to odobri i po naredbi nadležnog tela, posebno oformljenog za njih.

Captain America Civil War 2

To, naravno, nailazi na različite reakcije Avendžersa koji se dele na dve grupe ili tima. Prvi predvodi Ajronmen koji su za novi zakon, a drugi predvodi Kapetan Amerika koji ne žele da budu nečije oružje. Tu dolazi do komplikacija i sudara epskih proporcija, dok se u pozadini svega toga valja nova opasnost.

Ništa nije slučajno, pa tako ni ovaj Kapetan Amerika sa baš ovom pričom. Kako nam je svima znano, nešto ranije izašao je DC odgovor na Marvel filmski univerzum, imena Batman v Superman: Dawn of Justice. Taj film je začetak DC filmskog univerzuma i najava za sve buduće uzdanice DC sveta superheroja. Međutim, ako potpuno pojednostavite priču oba ova filma, u principu su ista. Sudaraju se dva sveta, dva titana ili dva tima titana, zbog razloga ovih ili onih. Dok ta borba traje u pozadini se nazire veća opasnost, a ta ista opasnost je velikim delom iscenirala početni sukob. Iako su svi tu na kraju ili u suštini prijatelji, na zelenu granu će doći tek nakon što urnišu određeni komad majke nam zemlje. U suštini je jedina razlika u pristupu ili štimungu koji sa sobom nosi i samo ime DC ili Marvel.

Captain America Civil War 5

Dok DC ima svoju mračnost, ozbiljnost, tako Marvel ima svoje adute i ovde ih je pokazao u punom svetlu. Captain America: Civil War je pravi predstavnik Marvel filmskog univerzuma. Preko dva sata spektakla, mnogo zabave i priča koja je, čini mi se, mogla biti bolja. Bolja najviše iz razloga jer je prošli CA: Winter Soldier za mene možda i najbolji od svih trinaest filmova. On prvenstveno pleni pričom, razvojem likova, a tek onda spektaklom i zabavom. Tako nešto sam očekivao i u njegovom nastavku, međutim to se nije desilo. Ovaj CA više liči na novi deo Avendžersa.

Pored toga što su svi sem Hulka i Tora na okupu, pa i pride još novih članova, čitava postavka filma je takva. Gomila likova, gde svaki za sebe uzima deo pažnje, pa se tako ne možemo ni fokusirati na lik čije ime film nosi. Takođe, mnogo toga se nadovezuje na Winter Soldier-a i poslednje Avendžerse, pa bi neki novi gledalac, tj. onaj koji ih nije gledao, mogao biti prilično zbunjen. Potom ide klasični Marvel spektakl, što je ruku na srce, ljubiteljima kao što sam ja pravo uživanje, jer je sve urađeno vrhunski.

Captain America Civil War 3

Kroz sve to prožeto je i ono što Marvel čini Marvelom, a to je humor i velika zabava. Mnogo komičnih scena protkano je kroz čitav film, a posebno akcijske scene, tako da iste čine pristupačnijim za široku publiku kojoj je namenjen. Takođe, time se skida pažnja sa činjenice da superheroji, kao borci za dobro i pravdu, tokom procesa pobiju gomilu nevinih ljudi, a o zlikovcima da ne pričam. Ali to je Marvel. Sa druge strane mnogi zameraju BvS: Dawn of Justice što nema mnogo zabave. Mračan, ozbiljan, skoro da nećete videti da nekoga da ubiju. Ali to je DC.

Kao što rekoh, ima svega što treba, Marvela u punom sjaju, ali opet priča mi je prilično slaba, mada u svim ovim filmovima priča je u drugom planu, spektakl u prvom. Iako pričom dosta slabiji od svog prethodnika, Civil War ima mnogo toga da ponudi. Pored navedenog tu je plejada fenomenalnih glumaca, koji igraju ikone superherojskih stripova. Ako su podbacili pričom, tako su izazvali opšte oduševljenje ubacivanjem novih likova. Tu je Black Panther, Ant-man koga smo gledali prošle godine, ali i ono što je sve nas oduševilo tu je Spajdermen, koga čekamo sa novim filmom, a ovde je spektakularan, blesavi klinac sa hiljadu i jednim pitanjem i neprestanim brbljanjem tokom fajta, baš kako treba.

Captain America Civil War 4

Može se naći zamerki, ali dosta više je toga zbog čega će vam ova dva i po sata proteći u velikoj zabavi. Ovaj put nema pravog superzlikovca, već su sami sebi najveći neprijatelj, uz malu pomoć običnog smrtnika. Uživaćete u pravom Marvel svetu i njegovim junacima, u akcionom spektaklu i u mnogo zabave.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]