Cape Fear (1991)

It’s not necessary to lay a foul tongue on me my friend. I could get upset. Things could get out of hand. Then in self defense, I could do something to you that you would not like, right here.

Martin Skorseze (Martin Scorsese) je režiser koji je svoje ime ispisao velikim slovima u istoriji filma. Njegovi radovi poput Goodfellas, Taxi Driver ili Raging Bull se nalaze na brojnim listama najboljih filmova svih vremena, a prvi deo njegove karijere je prepoznatljiv i po intenzivnoj saradnji sa Robertom De Nirom (Robert De Niro). Cape Fear je njegov rimejk istoimenog noir klasika iz 1962. godine.

Sem Bouden (Nick Nolte) je bivši javni branilac koji, nakon selidbe sa svojom porodicom, pokušava započeti novi život u korporativnom pravu. Svakodnevnicu mu prekida Maks Kedi (De Niro), sociopata i njegov bivši klijent kog je branio na suđenju za silovanje – Maks je proveo četrnaest godina u zatvoru, a za to krivi upravo Sema. Kako se ispostavlja, Sem je sklonio izveštaj koji bi bitno uticao na konačan ishod suđenja, Maks je to saznao i vreme u zatvoru provodi da se obrazuje, nabilduje i isplanira osvetu. Njihovim novim susretom počinje igra mačke i miša, a Maks iz dana u dan sve više steže obruč oko Semove porodice.

Cape Fear 3

Semov život se ne nalazi u najboljem periodu, a Maks razume njegove probleme i na osnovu njih planira poteze svoje osvete. Razlog selidbe je bilo Semovo neverstvo koje je dovelo do toga da mu supruga Li (Jessica Lange) bude nervno rastrzana, a on se ponovo upušta u šemu sa koleginicom sa posla. Maks shvata da mu je najlakši način da dopre do Sema tako što će doći do onog najvrednijeg što Sem ima, a to je njegova naivna i znatiželjna ćerka Denijel (Juliette Lewis). Ona ima petnaest godina i nalazi se u komplikovanom životnom dobu kada istražuje svoju seksualnost, a Maks će umeti da to zloupotrebi.

Maksov bes i želja za osvetom su iz dana u dan sve veći, on proučava bibliju i prekriva svoje telo tetovažavama sa motivima osvete. Vreme u zatvoru provodi tako što se bliduje, ali i uči da pokaže ljudima kako je on više od redneka sa kriminalnom prošlošću, pa često koristi filozofske izraze i biblijske citate. Nakon izlaska iz zatvora on proračunato započinje svoju igru, ali ne prelazi granice zakona već u početku posmatra sa distance, čineći da se Sem sa svojom porodicom oseti ugroženije nego prilikom otvorenih pretnji. Maks je svestan da je Semova porodica upala u probleme i pre nego što je on došao, što će znati znalački da iskoristi.

Cape Fear 3

Postoji nekoliko razlika u odnosu na originalan film iz 1962. godine, a pre svega se tu misli na lik Sema koji je u prvom filmu klasični dobričina, dok je ovde dobrostojeći advokat slabijeg morala koji ima ličnih problema. Skorseze u njegovom filmu čini da nema klasičnog heroja, što je dobro jer Maksa ne gledamo kao klasičnog negativca iako on to jeste. Kako radnja odmiče tako počinjemo da shvatamo motive čoveka koji je izdan kada mu je podrška bila najviše potrebna.

Skorseze je majstor filmske tehnike, a u ovom filmu prikazuje da mu rešenja za snimanje tradicionalnih holivudskih noira i misterija iz 60ih nisu strani. Cape Fear ostavlja utisak kao da je snimljen trideset godina ranije, iako poseduje odličan budžet i produkciju, što shvatam kao omaž originalu. Skoro ceo film koristi close up tehniku snimanja koja sve više povećava osećaj klaustrofobije kako film odmiče. Pun pogodak je što je kameo uloge dodelio Robertu Mičamu (Robert Mitchum) i Gregoriju Peku (Gregory Peck), glumcima koji su imali naslovne uloge u filmu iz 1962. godine.

Cape Fear 5

Robert De Niro je sjajan kao Maks Kedi i iz svakog kadra se vidi njegov trud koji je uložio u ulogu, počevši od akcenta, pa sve do tela izvajanog u teretani. Izvrsno predstavlja proračunatog kriminalca koji na momente predstavlja parodiju samog sebe. Džulijet Luis ostavlja odličan utisak kao tinejdžerka koja se nalazi između pobunjeničkih godina, rastrzane porodice i seksualnog interesovanja. Nik Nolt je karakteristično uverljiv i pouzdan, dok je Džesika Landž na momente veoma iritantna.

Cape Fear ne spada u sam vrh radova Martina Skorsezea, ali sa odličnom pričom, vrhunskom glumom i tehničkim rešenjima karakterističnim za holivudske šezdesete predstavlja odličan film za ljubitelje klasičnih krimi-trilera.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]