Bullet to the Head (2012)

Akciona ikona Silvester Stalone () po mišljenju mnogih treba da ode u zasluženu penziju. Njegovi noviji projekti podsećaju na preslikane akcione, manje-više nedosledne i nelogične priče koje su prepune jurnjave i pucnjava. Film sa predvidljivom fabulom, dosta nerezonskih reakcija likova i velikim brojem prljavih momaka je viđen dosta puta, tako da je ovoga puta pažnja skoro u potpunosti usmerena na 67. godišnjeg Stalonea.

Radnja filma spaja detektiva iz Vašingtona Tejlora Kvona i profesionalnog ubicu iz Nju Orlensa Džejmsa Boba Bonoma. Tejlorovog partnera je usmrtio upravo Bobo. On nije plaćen za svoje usluge i preživeo je pokušaj ubistva, za razliku od svog saučesnika, koji je usmrćen iste večeri. Vremenom otkrivaju da se iza njihovih slučaja krije bogataš koji kupuje zemljište po gradu za veće moćnike i preko ljudi iz njegove okoline dolaze u priliku da ga dokrajče.

Ceo film je odrađen u klasičnom pucaj-vozi-tuci stilu, u kome elementi zapleta, karakterizacija likova i dublje emocije ostaju nerazrađeni. Scenario je klišeiran, sa elementima koji su viđeni toliko puta, motivom osvete i saradnjom gud gaj-bed gaj koji na kraju postaju prijatelji. Stiče se utisak da je glavni akcenat bačen na zavidno fizičko stanje Silvestera Stalonea, koji prebija mnogo mlađe i naizgled snažnije momke.

Stvar koja najviše iritira tokom filma je konstantno korišćenje telefona od strane detektiva Kvona. Činjenica je da je vrhunska tehnologija neizostavni saradnik savremenih policijskih radnika, ali je isto tako činjenica da sve to ubija draž akcije. Jedna od retkih pohvalnih stvari je crno-beli početak u kome Stalone u ulozi naratora priča životnu priču svog lika. Upravo početak stvara velika očekivanja, koja opadaju kako radnja odmiče.

Što se tiče tehničkih karakteristika, nemam nikakvih zamerki. Za režiju je bio zadužen Walter Hill, čovek koji iza sebe ima filmove kao što su Prometheus ili Aliens. Kamera je dobra, film vizuelno izgleda lepo i poseduje odlične efekte, naročito tokom scena pucnjave.

Kao što je karakteristično za ovaj žanr, gluma i u ovom filmu predstavlja marginalizovanu stavku. Stalone je solidan sa svojom preslikanom ulokom žestokog momka. Društvo mu pravi meni nepoznati Sung Kang (), sa kojim ostvaruje zanimljivi odnos policajac-zlikovac. Vredni pomena su Kristijan Slejter () u sporednoj ulozi advokata i simpatična Sara Šahi () kao Bobova ćerka.

Ukoliko tražite jeftinu zabavu kako biste ubili vreme, ovo je pravi film za vas. Odličan za ljubitelje akcionih filmova, ali ne poseduje ništa što bi ga preporučilo za ponovno gledanje ili duže pamćenje.

4/10

Bullet_to_the_Head-2