Britannia (2017-)

Epska fantastika je oduvek bio moj fazon. Međutim, masovna histerija oko iste nastupila je sa Gospodarom Prstenova, a potom kroz više filmova i serija ovog žanra. Finalni udarac i potpunu okupaciju gledalaca širom sveta izvršila je Igra Prestola. Uz nju se tu svrstala i serija Vikings, koja je na svoj način dobila deo plena. Iznenadni vakuum, nastao pauzom od godinu i više između pretposlednje i finalne sezone Igre Prestola, kao i završetak pete sezone Vikinga iskoristile su neke druge, istog žanra. Naravno, potrudile su se da budu svoje koliko je to moguće, pa smo tako dobili Knightfall, koji govori o Svetom Gralu i Templarima i Britannia, gde imamo Rimljane i njihov pokušaj osvajanja Britanije. Upravo o ovoj potonjoj, čija se prva sezona završila, vam danas pišem.

Prvi je vek i Rimljani, predvođeni generalom Aulusom, odlučuju da izvrše invaziju na Britaniju, opet. Prethodni Cezarov pokušaj se neslavno završio, jer su Rimljani poraženi od britanskih plemena koje su predvodili Druidi. Aulus ima svoj plan i potpuno je siguran u svoj uspeh. Za to vreme, dva zaraćena britanska plemena pokušavaju okončati sukob, ali seme osvete je prejako i zemlja je rastrzana ratom. Druidi, duhovne vođe i glas bogova, imaju svoje planove vođene vizijama. U centru svega je jedna devojčica i izgnani Druid. Kada se sve ove sudbine sastanu, započeće velika avantura, nastaće haos, prevara, ubistva i velika stradanja. Stari demoni će kročiti zemljom…

Kreator serije je poznati scenarista Jez Butterworth, poznat po filmovima: Edge of Tommorow, The Last Legion, Fair Game, Black Mass itd. Serija je rađena u koprodukciji SKY, Amazon i Vertigo Film, a okupljena je odlična glumačka postava, većinom britanskih glumaca (David MorrisseyKelly ReillyNikolaj Lie Kaas, Mackenzie Crook, itd). Ovako kvalitetna ekipa okupljena oko jednog projekta i podržana od velikih produkcijskih kuća, rezultirala je zanimljivom serijom epske fantastike, a koja je ostala imuna na poznate joj prethodnike.

Priča je izuzetno zanimljiva, jer nas vodi u daleku istoriju i stare priče protkane mitovma i junacima. Negde između istorije i folklore, nalazi svoje mesto i upoznaje svet sa mističnim svetom Druida. Te duhovne vođe i religija koju su propovedali i dan danas je velika nepoznanica. Pisani tragovi nisu ostali i sve što ima je predanje. Zbog svega toga, još je uzbudlivije i zanimljivije saznati o tom mističnom svetu.

Mešajući fakte i legend, zbilju sa natprirodnim, svet ljudi sa onim gde duhovi hode, Britannia nas vodi kroz veliku avanturu. Mnogo likova, mnogo sudbina, različitih u svakom smislu, krenuće istim putem. Preplićući sudbine naših junaka, piše se priča koja će vas držati zaokupljenim, zainteresovanim i, što je najvažnije, nestrpljivim da saznate šta će se sledeće desiti. Tako ćete i progutati ovu seriju u jednom dahu. Priča može biti zanimljiva koliko i likovi koje je tvore, kao i performansi glumaca koji ih igraju. U ovom slučaju likovi su zaista zanimljivi, svaki sa svojom pričom i sudbinom.

U prvom planu ističu se general Aulus, Druidi Veran i Divis, Kraljica Kera i mlada devojka Kejt. Ima njih još tu, jednako zanimljivih i upečatljivih i, što je najvažnije, sve glumačke izvedbe su veoma dobre. To, na kraju, ne čudi jer Britanci su poznati po odličnom kastu u skoro svakoj seriji, koji je uvek na visini zadatka (nešto kao i naša glumačka garda). Posebno je dobro bilo videti Moriseja, gde nakon uloge Guvernera u The Walking Dead, opet igra, pa na neki način sličnog lika, i opet to radi odlično.

Produkcija serije je vrhunska i sve je zaista odlično napravljeno. Od scenografije, kostima, efekata, pa do brojnih statista. Serija u tom pogledu ne zaostaje ni malo za poznatim prethodnicima, usudio bih se reći da je na momente čak i brutalnija od istih (ako je to moguće). Kao što sam naveo, Britannia nam dolazi iz proslavljenog žanra, ali u svemu tome uspeva da bude svoja. Možda je upravo u tome i razlog zbog čega serija ima, po meni, preterano niske ocene. O čemu je zapravo reč?

Britannia jeste punokrvna epska fantastika, zasnovana na istorijskim činjenicama otupljenim mitom, legendom i folklorom. Sve je na vrhunskom nivou, kao i u GOT i Vikinzima i ne može se reći da jeftino izgleda, već naprotiv. Međutim, sam način priče, koji je meni bio izuzetno drag i podsetio na neka sretna filmska vremena, izgleda novim generacijama, naviklim na upeglanost i fokusiranost na eksplicitnost nekih sadržaja, nije sasvim legao. Britannia je, usudiću se reći, moderniji (tehnički savršeniji) prikaz epske priče na način kako je to rađeno nekada ranije, 80-ih u filmovima Excalibur, Red Sonia, Conan The Barbarian i drugim. Baš kao i u njima, Britannia stavlja fokus na mistiku, na natprirodno, sirovost. Gde je sve u nekom psihodeličnom transu, sa scenama iz snova i noćnih mora. Gde se stapaju san i java. Gde magija i trans vladaju. Gde i sami bivate uvučeni u isti. Upravo me je Britannia podsetila na te filmove 80-ih i moram reći da sam se sjajno zabavio, a ako znate na šta mislim, verujem da ćete i vi.

Britannia je nova serija iz žanra epske fantastike uz koju ćete, verujem, prebroditi dane do finala Igre Prestola, ali i naći novu zanimaciju u sezonama koje slede. Velika produkcija, odlična glumačka ekipa i priča, uzbudljiva i mistična, ispunjena magijom, će vas sigurno zabaviti i zadovoljiti. Pored svega toga, imaćete priliku doživeti i malo drugačiju epiku, onu dobru staru kako se nekada radila. Ne dajte da vas to na početku odbije, jer ćete propustiti odličnu seriju.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]