Breaking Bad (2008-2013)

Vaša ocena filma:

Malo je serija u našem životu koje su vredne svake sekunde našeg vremena, koje pršte originalnošću, idejom, kvalitetom i koje vas ostavljaju bez daha, drže stalno napetim i koje nikada nećete zaboraviti. Takve su su npr: Sopranovi, Mućke, Dosije Iks, Oz, a njima se svakako pridružuje i serija Breaking Bad. Neki domaći prevodi serije bi glasili “Na putu prema dolje“ ili „Kućna hemija“.

Priča se vrti oko Voltera Vajta (glumi ga Bryan Cranston, mnogo poznatiji kao Hal iz serije Malcolm in the Middle), potcenjenog, ali genijalnog profesora hemije, koji na svoj 50-ti rođendan otkriva da ima neizlečivi rak. Kada shvati da nema šta da izgubi, a nelegalnim putem može mnogo da dobije, pronalazi svog nekadašnjeg učenika Džesija Pinkmana (glumi ga relativno nepoznati Aaron Paul, poznat po ulozi u rimejku The Last House on the Left), koji je u međuvremenu postao sitni diler droge. Predlaže mu da krenu u rizični biznis proizvodnje i prodaje kristal meta, pošto mora obezbediti porodicu pre svoje smrti. To neće biti tako lako, uz histeričnu trudnu ženu i sina sa cerebralnom paralizom, zeta DEA agenta i njegovu suprugu kleptomanku.

Ovo je serija koja probija sve granice kvalitetom i originalnošću realizacije. Serija koja je pokupila sve najvažnije nagrade (i dalje ih kupi), a meni se učrstila u top pet najboljih serija ikada. Nikad još nisam doživela da neka serija može biti tako perfektna i da napravi finiš svake sezone koji fanove izludi iščekujući nastavak. Ima zanimljiv koncept – početak svake nove sezone kreće od kraja, tj. daju se naznake i mali detalji da bi se stiglo do početka. Jedna od retkosti je takođe što je serija iz sezone u sezonu bila sve perfektnija i kvalitetnija. Odrađena je na jako visokom nivou, što u današnjoj hiperprodukciji serijskog programa čini da ima najjaču bazu fanova i poklonika.

Lik Voltera Vajta je mozda najbolje smišljeni lik ikada, bilo za seriju ili film. Njegov lik kreće od skale – najboljeg, boljeg i dobrog, pa se odmah prebacuje na najgoreg. Moralna vertikala se svakom epizodom gubi sve više. Gubi osećaj brige za porodicu i moral kada oseti moć. Fascinantan je njegov tempo i ovo je možda prvi put da navijam za negativca, iako su njegovi potezi, radnje i sve oko toga pogrešne. Lik Džesija Pinkmana je simpatičniji, ali ne u smislu da navijam za njega. Moralniji je, odlično urađen, ali ipak izmanipulisani, slabašni narkomančić koji lako prirasta srcu i stvara sažaljenje.

breaking-bad 1

Glumci su svi do jednog sjajno odradili posao. Likovi koji su im namenjeni su nam predstavljeni na najbolji i jako uverljiv način, nebitno o kakvom se karakteru radi, dobar ili zao, da li je to Gus Fring ili Majk. Bolje glumce nisu mogli naći i svaka čast ljudima koji odradili kasting i onima koji su ih „naterali“ da odrade svoj posao na vrhunski naćin, jer se slobodno može reći da svako od njih zaslužuje nagrade i pohvale za svoje performanse. Put Voltera Vajta, od normalnog, običnog, požrtvovanog čoveka koji bi sve uradio za svoju porodicu do pravog čudovišta koje je u toku tog puta izgubilo sve te početne osobine i iskristalisalo ih u one najgore kod neke osobe. Gluma Brajana Kranstona je bila na zavidnom nivou, što pokazuju i pohvale ne samo kritike i publike nego i glumačkih veličina od kojih se ističe pismo ser Entonija Hopkinsa ekipi serije, pohvala režiseru, scenaristima, glumcima i svim ostalim radnicima na seriji da bi izgledala baš takva. Pismo u cjelosti mozete procitati ovde.

Finale serije, tj. peta sezona podeljena u dva dela sa po osam epizoda je najverovatnije najbolje moguće urađeno i osmišljeno finale ikada. Dobijamo sve satisfakcije svakog dela priče, naš glavni antijunak završava svoj put na najbolji/najgori mogući način.

Jednostavno NAJBOLJA serija u poslednjih desetak godina, i nijedna je, po mom mišljenju, trenutno ne može nadmašiti, čak ni spektakl Game of Thrones, a kamoli neka jednosezonska senzacija o kojoj više niko neće pričati nakon te jedne ili eventualno dve sezone. Preporuke svima za gledanje. Osim osvojenih pregršt nagrada Emi i Golden Globe činjenica da je u istoriji ocenjivanja na IMDB-u ova serija ima najvišu ocenu, i to 9,6.

10/10

breaking-bad-2