Boyz n the Hood (1991)

Any fool with a dick can make a baby, but only a real man can raise his children.

John Singleton je pokojni američki filmski stvaralac koji je 1991. godine izbacio svoj debitantski film koji je hood projekte predstavio mejnstrimu. Tada je imao svega 24 godine i ostao je upisan kao najmlađi režiser i prvi afro-amerikanac nominovan za Oskara u ovoj kategoriji, a stigla je i nominacija za originalni scenario. Prikazan je i na festivalu u Kanu i generalno je dobio odlične kritike, pre svega zbog glume, scenarija i emocionalne težine.

Nakon suspendovanja u školi 1984. godine, Tre Stajls dolazi da živi sa svojim ocem Fjuriosom (Laurence Fishburne) kako bi naučio da postane čovek. U novom komšiluku provodi vreme sa polubraćom Derenom i Rikijem Bejkerom i uskoro postaju najbolji prijatelji. Sedam godina kasnije, Tre (Cuba Gooding Jr.) je obrazovani tinejdžer koji se priprema za odlazak na koledž, Riki (Morris Chestnut) je odličan sportista koji ima potencijal za stipendiju, dok je Deren (Ice Cube) sitni kriminalac koji je nekoliko puta bio u zatvoru. Njih trojica žive u opasnom kvartu gde se snovi razbijaju mecima i suočavaju se sa nasiljem koje im može u trenu promeniti živote…

Singlton je inspiraciju za pisanje scenarija crpeo iz svog života i iz života ljudi koje je poznavao. Ideju je prvobitno razvijao kao prijavu na upis u filmsku školu 1986. godine, a nakon diplomiranja je prodao scenario Columbia Pictures, pod uslovom da sedne u režisersku stolicu. Nakon odlične zarade i uspeha u sezoni filmskih nagrada, Boyz n the Hood je stekao status klasika i 2002. godine ga je Kongresna biblioteka SAD uvrstila u nacionalni registar filmova kao delo koje je kulturno, istorijski ili estetski značajno. Pored toga, lansirao je filmske karijere Ajs Kjuba, Kube Guding Džuniora i drugih.

Ovaj film je portret društvenih problema sa kojima se suočavaju trojica prijatelja i u osnovi nam pokazuje kako je teško biti tinejdžer u getu. Tre je imao tu sreću da odrasta uz jaku očinsku figuru, posvetio se obrazovanju, a u slobodno vreme i zarađuje. Otac mu je izgradio čvrst karakter da radi ono što je ispravno, da ne laže i da uvek preuzme odgovornost za svoje postupke. Međutim, vaspitanje neće učiniti da tipični pritisci na tinejdžera, očekivanja razvedenih roditelja i komšiluk u kome vlada kriminal nestanu iz njegovog života.

Tre se našao između polubraće koji se sa teškom životnom situacijom suočavaju na totalno suprotan način. Riki je talentovan sportista, koji već ima suprugu i dete, a spas pokušava da pronađe u sportskoj stipendiji. Deren je podlegao uticaju sredine i zbog toga je više puta bio u zatvoru, ali i dalje održava snažan osećaj ponosa i kodeks časti. Ima još nekoliko drugih likova koji zajedno stvaraju postojanu međuljudsku dramu, koja je dodatno pojačana zvukovima pucnjave, helikoptera ili policijskih sirena.

Tematski bogat, ovaj film posmatra urbanu SAD sa mnogo više dubine i saosećanja od mnogih sličnih fiolmova. Zaista mi je neverovatno da poverujem da je čovek sa nepune 24 godine bio sposoban da isporuči tako kvalitetne likove, da nam predstavi priču koja poseduje takvu dubinu i atmosferu koja nas smešta u geto. Singlton je pokušao da predstavi stvarnost života ispod kapuljače i da dopre do šire publike, a konvencionalnom, ali veoma kvalitetno realizovanom coming-of-age dramom je itekako uspeo u tome. Svesrdnu pomoć je imao u sjajnoj, veoma ubedljivoj glumačkoj postavi.

Boyz n the Hood svakako nije bajka, a ozbiljna neposrednost pružaju filmu veliki deo njegove snage, koja i dan-danas odjekuje u svakom kadru. Većina događaja se odvija praktično u istoj ulici, što filmu daje jedinstven osećaj za mesto. Scenario ima prirodan tok, što uključuje scene poput onih kada društvo samo otpada na tremu, čime se uspostavlja dinamika njihovog prijateljstva. Prateći ove likove van zahteva zapleta, dobijamo osećaj kao da proživljavamo iskustva zajedno sa njima. Veliki deo filma pokazuje duboko konzervativni pogled na svet, a dobijamo i nekoliko politički nabijenih monologa koje uglavnom isporučuje Fjurious.

Boyz n the Hood je ozbiljan i realan pogled na deo američkog društva pun stalnog sukoba, sa ograničenim mogućnostima i sa ravnodušnošću javnosti – Singlton elegantno barata ovom opasnom tematikom, pružajući nam srčanu, promišljenu emocionalnu vožnju i nekoliko zabavnih momenata.

moja konačna ocena: 9/10