Bosch (2014-)

Inside of me there are two dogs. One is mean and evil and the other is good and they fight each other all the time. When asked which one wins I answer, the one I feed the most.

Bosch je nova serija koju nam donosi Amazon. Praksa koju ta kompanija stalno koristi je da periodično pusti nekoliko pilot epizoda različitih serija, a onda na osnovu reakcija gledaoca izabere onu koja će dobiti punu sezonu. Tako je bilo i sa ovom serijom, a gledaoci su joj dali zeleno svetlo. Tako je 13. februara 2015. godine puštena cela sezona od deset epizoda. Inače, serija je inspirisana novelama Majkla Konelija koji je napisao čak sedamnaest novela o Hari Bošu.

Hari Boš (Titus Welliver) je detektiv u odelenju za ubistva u LAPD-u. Trenutno se protiv njega vodi postupak pred sudom jer je tokom potere za osumnjičenim istoga i upucao. On tvrdi da je osumnjičeni posegnuo za pištoljem, dok tužioci tvrde da je pištolj naknadno podmetnut. U međuvremenu do Boša dolazi slučaj o psu koji je pronašao ljudsku kost. Prateći gde je kost nađena, Boš otkriva još kostiju. U pitanju su ostaci 12-godišnjeg dečaka i stare su preko 20 godina. Na drugom kraju grada policija u rutinskoj kontroli zaustavlja kombi. Pozadi nalaze mrtvog muškarca. Vozač kombija Rejnard Veits (Jason Gedrick) pritisnut u policiji, nudi dogovor u zamenu za informacije o nađenim kostima. Tu kreće prava zavrzlama.

Bosch je na prvi pogled detektivska serija, kao i mnoge druge slične, gde odeljenje za ubistva rešava razne slučajeve. Međutim, Bosch to svakako nije, tj. nije sveden na takav tip detektivske serije. Kroz deset epizoda prve sezone prikazan nam je celokupan svet policije Los Angelesa. Od ulice i pozornika koji rade na istoj, preko detektiva, poručnika, kapetana, pa sve do samog vrha organa zaduženih za red i mir. Tako saznajemo da tu postoje dve vrste ljudi. Jedni, koji su okrenuti radu na terenu, na ulici u bliskom kontaktu sa iskušenjima u vidu raznoraznih kriminalaca i vrsta kriminala. Kojima je sve crno belo, mi i oni ili mi protiv njih.

Bosch 2

Drugi su oni koji rade u rukavicama zvanim politika, gde je sve sivo i ništa nije onako kako se čini. Ti drugi su tzv. komandni lanac uz koji pokušavaju da se popnu mnogi, a pri tome se koriste svime da to i uspeju.

U centru tog sveta, nalazi se Hari Boš, ne zato što to želi, već zato što to jeste. Na prvi pogled Hari više pripada prvom, uličnom svetu, dok ovom političkom nikako. Međutim, kako je Hari svet za sebe i najbolji detektiv u odeljenju, često sebi privlači ostale svetove, ne samo policijske, već i medije. Svojim postupcima biva i voljen i mrzak, poštovan i osporavan. Mnogi ga podržavaju, ali na svom putu stvara i neprijatelje, koji sve čine kako bi ga uništili. Tako kroz čitavu sezonu traje taj ples, taj sudar svetova, gde jedni pobeđuju, drugi gube, pa se uloge zamene, padaju ucene, a ples traje i traje.

Čitava sezona se pored navedenog prikaza policije sa Harijem, centralnom figurom, bavi sa dva slučaja koja su na čudan način povezana. Oba slučaja su veoma komplikovana sa strašnom istorijom iza sebe, a ta istorija u stvari prikazuje jedan deo američkog društva. Deo koji nimalo nije lep, koji nije american dream, a tako je velik, surov i stvaran. Tiče se disfunkcionalnih porodica, porodica gde ljudi, zapavši u sopstveni pakao, uvlače i druge u još gori, najčešće one koji su im najbliži, one koji su im najsvetiji, one koji su potpuno nevini, one koji su njihova deca, a ta deca prolaze kroz razne užase – ako ih prežive, bivaju seljeni od porodice do porodice.

Bosch 3

Bivaju pročešljani kroz sistem maloletničkih domova i prihvatnih centara. U svom tom užasu i mraku mnogi nestanu. Samo retki uspeju da iznađu snage i dokopaju se svetla. Ta strašna istorija je ujedno i Harijeva istorija, a on je jedan od onih retkih. Samo, pitanje ostaje, koliko je to svetlo stvarno? Jer Hari se jeste spasio. Napravio je karijeru. Oženio se, ima dete, ali je isto tako razveden, dete ne gleda skoro nikada, a oženio se opet, za posao. Ili je isti uvek bio supruga, a sve ostale ljubavnice.

Odgovor možete dobiti jedino ako odgledate ovu sjajnu seriju i fantastičnog Titusa u ulozi Boša, jedne velike enigme koju rešavate iz epizode u epizodu, a sa svakom vas sve više i više vuče da gledate. Kad dođete do kraja imate osećaj da ste tek na početku putovanja i čekate da vas sledeća sezona poveze.

Ono što zasigurno mogu tvrditi je da serija zaslužuje svaku preporuku i da je Hari nahranio pravog psa.

9/10

Bosch 4