W/ Bob and David (2015- )

Digital!

U istoriji moderne američke skeč komedije posebno mesto zauzima serija Mr. Show with Bob and David, popularnija pod nazivom Mr. Show, koja se između 1995 i 1998 godine emitovala na kanalu HBO. Glavni utorski tandem je činio Bob Odenkirk (Bob Odenkirk) i Dejvid Kros (David Cross), sa dosta saradnika koji su danas u mejnstrimu stendapa, kao što su Sara Silverman ili Džek Blek.

U svojim skečevima autori su ismevali skoro sve što se može ismevati, bez ikakve političke korektnosti ili vidljive cenzure. Veoma kreativni, sa ekipom odličnih glumaca i sjajnim uslovima koje mi je omogućio HBO, Mr. Show je stekao veliku popularnost, iako je imao ograničeno emitovanje i distribuciju (HBO pretplatnici i kasnije DVD izdanje). Od 2008. godine je bilo pokušaja da se tandem Bob i Dejvid ponovo udruži, a ponovna saradnja je pokrenuta prošle godine kada je na scenu stupio distributivni i producentski gigant Netflix.

Bob Odenkirk je u međuvremenu nanizao nekoliko odličnih uloga (Breaking Bad, Nebraska, Fargo, Better Call Saul) i, iako sam upoznat sa njegovom izvrsnom karijerom u svetu pisane komedije, u glavi mi se klasifikuje kao ozbiljan karakterni glumac, pa me je baš zanimalo kako će se ponovo snaći u svetu skeč komedije. On i činjenica da projekat potpisuje Netflix su me ubedii da pogledam tih pet epizoda, tačnije četiri epizode od pola sata i jednočasovan specijal o snimanju serije. Lično mi skečevi i serije sa nekorektnim humorom predstavljaju odlično sredstvo za opuštanje i svakako nisam neka moralna gromada.

W/ Bob and David je kombinacija lajv skečeva i igranog materijala u kojima se autori na satiričan način bave brojnim temama, bez ikakvog uvijanja i sa jasnim stavom. Većina skečeva se centrira na sve ono što čini modernu televiziju, kao što su reklame, sitkomi i brojne emisije sa vestima, ali se dotiču i ozbiljnijih stvari kao što su religija ili kapitalizam. Pojedini skečevi su smešteni u surrealni svet ili u apsurdne situacije, sa likovima kao što su frilenser papa koji blagosilja od kuće ili reditelj koji je snimio film o ropstvu u kojima su robovi u stvari pomoćnici. Svaka epizoda počinje lajv skečom Boba i Dejvida ispred publike koji ubrzo smenjuju snimani skečevi. Netflix je autorima pružio vrhunsku produkciju i potpunu slobodu da se izraze, a oni su tu slobodu i iskoristili.

Bob i Dejvid zaista deluju kao jedan i u autorskom i u glumačkom smislu. Bob je donekle uzdržan, ili mi se čini takav jer ga pamtim po ozbiljnijim ulogama (svakako ni vizuelno ne liči na komičara), dok je Dejvid pomalo prenaglašen, ali takav je tip njegove glume i komedije. Sporedna ekipa im pruža odličnu podršku, a posebno me je oduševio Džej Džonston (Jay Johnston). Najviše mi se dopala peta epizoda, koja insajderski prikazuje kreiranje serije, od razrade ideje u autorskoj sobi do potpune realizacije. Zaista je potrebno pogledati i tu epizodu, kako biste videli koliki je trud potreban da bi se snimio jedan skeč.

W/ Bob and David 3

Normalno je da su šale namenjene ljudima koji žive u SAD, a ne onima koji su stvorili sliku o toj državi gledajući TV, pa je nerealno očekivati da svaka šala nasmeje, naročito jer se ne možemo u potpunosti povezati sa njom. Činjenica je da nisam uživao u svakom skeču i da sam na licu više imao izraz neverice nego osmeh, ali nekoliko puta sam se toliko ismejao da su mi suze krenule. Ovo je šou u kome će ljubitelji pametne skeč komedije poput Pajtonovaca sigurno uživati.

W/ Bob and David je kompilacija urnebesno apsurdnih, provokativnih i često kontroverznih skečeva punih sarkazma i satire starih majstora žanra.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]