Blue Ruin (2013)

Vec par meseci, otkako se pojavio, imam ovaj film na watchlisti, konačno sam uspela da ga pogledam i delimično je uspunio moja očekivanja. Jeste u smislu da je ovo jedan sporiji ozbiljni triler koje jako volim da gledam, sa veoma neobičnim glavnim likom koji ima jak motiv da radi to što radi. Nije u smislu jer je, po mom utisku, puno krvoprolića koje u jednom momentu prelazi granice ukusa, a prava istina koja stoji iza svega nije nimalo šokanta, uznemirujuća i slično kako sam očekivala da će biti. U svakom slučaju dobar film, ali malčice prehvaljen.

Centralni lik price je Dvajt (Macon Blair) koji je beskućnik i živi u kolima. Živi tipičan miran život beskućnika, tušira se u tuđim kućama, jede iz kontejnera i nikome ne smeta. Kada mu jedno jutro policajka zakuca na prozor auta i odvede ga u stanicu da mu saopšti uznemirujuće vesti njegov život dobija novi osvetnički cilj. Naime, policajka mu saopstava da čovek koji je brutalno ubio njegove roditelje biva pušten nakon samo deset godina odsluženja kazne. U njemu se spontano rađa ideja koja će zacementirati sudbinu mnogih, pa i njega samog.

Režiser i scenarista filma Džeremi Solnie (Jeremy Saulnier) je jedan od primera velikog napretka režisera u odnosu na njegov debi Murder party, horor komediju. Počeo se baviti filmom i svime što ima veze sa filmom u ranoj mladosti, sa svojim prijateljima Kristoferom Šarpom i Mejkonom Blerom koji tumači glavnu ulogu u ovom filmu. Radi sve, piše, snima, režira.Važno je napomenuti da je Solnie finansirao projekat iz fonda svoje supruge.

Ovo je film koji vas zainteresuje odmah na početku i tako vas drži do kraja. Motiv našeg junaka (ako tako možemo reći) je osveta zbog događaja koji se desio u njegovom detinjstvu i koji je na njega ostavio nesagledive traume koje su se odrazile na njegov društveni i privatni život. Iako mu mnogi zameraju sporost i monotoniju koja prelazi u napornost, posebno u drugom delu filma ja se ne bih složila, takav je npr. i Out of the Furnace, spori triler koji time samo dobija na kvalitetu.

Blue Rain 2

Zamerila bih mu jedino preterano krvoproliće koje u jednom trenutku postane previše, ali opet da nije sve tako posloženo kako je režiser zamislio film bi možda bio previše nalik nekim drugim filmovima, a Blue Ruin baš nosi jedinstven pečat njegovog tvorca.

Glavni glumac u filmu je, kao što sam već rekla, Mejkon Bler, režiserov prijatelj iz detinjstva i glumac koji će tek sada nadalje pokazati šta zna. Njegov performans je zaista sjajan sa minimum scenarija. Njegove facijalne ekspresije zaista govore više od reči. Čak neke mnogo veće glumačke veličine ne bi možda mogle tako uverljivo i letargično izneti ovaj lik, koji je poseban u svemu što predstavlja i radi. Ostatak glumačke ekipe je relativno nepoznati širem auditorijumu, a nisu toliko ni bitni, ni za film ni za priču, da bi se sad nešto posebno spominjali.

Ovo je jedan neobičan triler sporijeg ritma koji donosi osvetu na malo drugačiji način sa, naravno, neizbežnim fatalnim posledicama.

8/10Blue Rain 3