Blood Father (2016)

Nakon dugog odsustvovnja iz sveta filmova, čineći isti siromašnijim u dobroj meri, konačno se vratio. Plaćajući greške koje je radio u privatnom životu nismo imali priliku da gledamo, po meni, jednog od najboljih, a meni, jednog od najdražih glumaca, predugo vremena. Konačno je dobio priliku i pokazao nam zašto nam je toliko nedostajao. Radi se o Mel Gibsonu (Mel Gibson) i njegovom novom filmu Blood Father.

Džon Link je bivši robijaš na uslovnoj. Živi u pustinjskom naselju kamp kućica, gde provodi vreme brojeći dane koliko je trezan i na sastancima AA. Za život zarađuje kao tatoo majstor, a pored svega onoga što je preturio preko glave za decenije koje je živ, a preturio je mnogo, ono što ga najviše tišti je nestala ćerka Lidija. Nestala je pre par godina dok je još bio u zatvoru i gubi joj se svaki trag. Međutim, jedno veče dobija poziv od Lidije da je u opasnosti i da joj treba pomoć. I tu kreće žurka…

Vodeći se nekim drugim filmovima, kojih je bilo podosta poslednjih godina, gde zajebani otac spašava svoju ćerku, tamaneći zlikovce ko muve, nešto sam tako očekivao i ovde. Moram reći da mi je drago što sam se prevario. Osnova jeste ista, ali sve drugo nikako, a za to je najviše kriv francuski režiser, poznat po filmovima Mesrine Part 1: Killer Instinct (sa Kaselom) i Assault on Precinct 13, Jean-François Richet.

On je uklopio više odličnih stvari i napravio dobar film. Na prvom mestu je Mel Gibson, koji ovde rastura. Prvo izgledom sa dugom sedom bradom i istetoviranim telom, koji govori čitavu prošlost, veoma komplikovanu i divlju, lika koga tumači. Možemo da vidimo sve prošle bitke, dobijene i izgubljene. Možemo naslutiti da je Link uradio mnogo loših stvari drugima, ali i sebi uništavajući se svime što bi došlo pod ruku, a najviše alkoholom. Nasuprot tom prvom utisku, koji jako odaje sve navedeno, Mel sjajno, i na zabavan način, predstavlja novog Linka. Link sada guli svoju uslovnu, živi drugačijim životom u pustinjskom skloništu. Kako sam kaže, svestan je svega što je uradio i da nema tu neke pomoći. Jedino što može u čast svoje nestale kćerke da uradi, je bar ta jedna dobra stvar, da bude trezan.

Blood Father 3

Kada mu se u život vrati Lidija, sve se menja i spreman je na sve da bi je zaštitio. Ali ne radi to na način na koji svi očekujemo. Ne, on usput propituje njen život i pokušava da je vrati na pravi put, da je skloni sa istog onog kojim je i on išao u propast. Upravo u svemu tome je i velika zabavnost ovog filma, a Mel to radi najbolje što se može i na momente kao da gledamo njegov lucidan lik iz Lethal Weapon. Sve akcije Linka na njihovom putešestviju, svi njegovi potezi i odluke, mogu se sabrati i razumeti njegovom izjavom sigurno je da idem u pakao, ali ne baš odmah.

Mel je odličan u tumačenju ovog krajnje zanimljivog i živopisnog lika. Riše je tako jedan snažan lik stavio u pustinjsko okruženje, jarke svetlosti i peska. Dao mu priču u kojoj može u potpunosti da se razvije sve ono što takav lik nosi. Okružio ga sa još par upečatljivih likova, da bi smo na kraju dobili jedan veoma zanimljiv i dinamičan akcioni triler. Finalni dodir je bilo ubacivanje elemenata modernog vesterna, kao i neke male sitnice koje vas podsete na neke druge kultne filmove, u ovom slučaju, mene, na Mad Max. Riše je uradio odličan posao i može se primetiti dodir evropskog šmeka koji je dao ovom filmu.

Blood Father 4

Pored Mela, rekoh ima još par upečatljivih likova. Prvi je Vilijam Mejsi (William H. Macy) koji igra Kirbija, Linkovog sponzora u AA i najboljeg prijatelja. Njegova uloga je mala, ali svaki sekund iste potpuno koristi i, kao i uvek, uživanje ga je gledati. Drugi, takođe sa ne tako velikom ulogom, je Majkl Parks (Michael Parks) u ulozi Pričera. Stari bajker i nacista je genijalan u svojoj roli. Predstavlja Linkovu prošlost i preko njega saznajemo dosta toga o samom Linku. Jednostavno, stara garda je ovde razvalila i film bi u mnogome bio lošiji i slabiji da nije njih. Pored matoraca tu je i Erin Moriarti (Erin Moriarty) koja igra Lidiju. Svoj deo je sasvim solidno uradila i mogu reći da se dobro uklopila sa Melom.

Blood Father možda neće biti ono što očekujete. Prvenstveno iz razloga što je za volanom evropski režiser, pa tako i film izlazi iz koloseka američkih standarda. Donosi jednu priču o pravim vrednostima, o onome šta je bitno u životu i da je za te vrednosti čovek spreman ići do krajnjih granica da ih zaštiti. Priča o životnim izborima, pokajanju, odanosti. Priča o ocu i ćerki, prijateljima i onima koji to nisu iskreno.

Blood Father 5

Blood Father je R-rated akcijom nabijen triler, sa jakim i upečatljivim likovima. Moderni vestern obgrljen pustinjskom scenografijom, koji nam na jedan opasan i uzbudljiv način priča svoju priču. Običnu, ljudsku priču u neobičnom i neljudskom ambijentu, baš kao što su i sve vestern priče. Gde nema milosti, pomoći, ni izlaza, sem onog koji sam stvoriš, uzdajući se u ono što jašeš, u ono čime pucaš i u ono koliko si daleko spreman otići da uradiš što treba.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]