Black Monday (2019-2021)

Black Monday je serija producentske kuće Showtime, koja na komičan način prati dešavanja uoči jednog od najgorih krahova svetskih berzi, kada je tržište deonica palo za više od 500 bodova. Vol Strit je tokom osamdesetih bio divlje i haotično mesto, a ova serija je osmišljena vas podseti na te godine i na drsku ekipu ljudi koji tamo rade, ali i da vam uz silne psovke isporuči malo misterije.

Seriju otvara 19.10.1987. godine i samoubistvo čoveka, koji je sa visoke zgrade sleteo na lambordžini. Odbrojavanje počinje godinu dana pre nesreće, a u centru zbivanja se nalazi brokerska firma na čelu sa Moom Monroom (Don Cheadle). On je krenuo ni od čega, a danas je prepun love i strah je i trepet na Vol Stritu. Glavna saradnica mu je Doun Darsi (Regina Hall), sa kojom je nekada bio u romantičnoj vezi, a glavni poslovni plan mu je preuzimanje većinskog dela akcija kompanije Džordžina.

Sa druge strane je Bler Faf (Andrew Rannells), nova faca u svetu berze, koga prati dobra reputacija zbog algoritma koji je osmislio. Dolazi na Vol Strit gde ga čekaju brojne ponude za posao, ali slučajno naleće na Moa i njegovu vrećicu sa kokainom. Iznerviran, Mo preti da će svako ko zaposli Blera imati posla sa njime, što automatski znači da ponude za posao propadaju. Međutim, Mo se sažali na njega i Bler postaje njegov štićenik.

Događaji u ovoj seriji su potpuno izmišljeni, iako je istina da se ni dan-danas ne zna šta je prouzrokovalo pad tržišta akcija, a mnogi smatraju da uzrok leži u softverskoj trgovini. Producenti serije Set Rogen i Evan Goldberg nisu imali nameru da od ove serije prave The Big Short, koji je komičan, ali i previše detaljan pregled kraha berze. Ovde je komični prikaz neka mešavina filmova Trading Places i The Wolf of Wall Street, što znači da nije previše angažovan oko objašnjavanja događaja, već oko same komedije, koja je zabavna i zavisna, ako ste ljubitelj ovakvog tipa humora. Scenaristi su očigledno uživali u predstavljanju pohlepnog i nemoralnog ponašanja neprilagođenih zvezdi Vol Strita, ali su ostavili prostora da povremeno nagoveste da ispod svega postoji dublji smisao.

Iako seriju otvara ne baš vesela scena, priča se razvija sa dosta radosnog entuzijazma, a ispod psovki i kokaina se krije i emotivna strana naših likova. Sve se vrti oko Morisa, koji je pohlepan i bez morala – Don Čidl ga predstavlja kao veoma harizmatičnog i šarmantnog, ali i kao opasnog, jer ni u jednom momentu ne znamo šta je naumio. Povremeno se predstavlja kao da je u suštini emotivan i usamljen, ali ga prati takva reputacija da iza svakog njegovog poteza stoji koristoljublje. Mišljenja sam da je njegova usamljenost svesni produkt njegovih ciljeva, a koliko je njegova pojava komična, toliko su mu postupci sumnjivi.

Pored njega je tu šarena ekipa likova koja pokušava da stvori ime na Vol Stritu, da zadovolji svoje potrebe ili da pronađe sreću, koja im konstantno izmiče. Svima njima je zajedničko da im je preduslov za ispunjenje želja velika količina novca, koji im je prioritet u odnosu na sve ostalo. Najzanimljiviji karakter mi je bila Doun, kojoj je jedina mana neobjašnjiva vezanost i zavisnost od Moa. Ona je najbolja brokerka, njen cilj je da osvoji isključivo muški svet Vol Strita i sama njena priča je lep materijal za svoju seriju. Svako od glumaca tumači svoje karaktere sa velikim entuzijazmom i uživanjem, iako su oni ili jednodimenzionalni ili stereotipno mizoginistički muškarci.

Black Monday je komična serija koja je uzela ozbiljan istorijski momenat i oko njega izgradila pomalo zbrkanu priču koja vas neće previše zanimati, jer će vas zapljusnuti bujica različitog humora i dinamični nastupi odličnih glumaca.

moja konačna ocena: 8/10