Bettter Call Saul (2015-)

I’m number one on your speed dial right next to your weed dealer.

Problem sa rimejkovima, spinofima ili rebutovima filmova ili serija je u tome što ih je obično nemoguće izdvojiti u odnosu na materijal na koji se usko oslanjaju i posmatrati ih kao zasebnu celinu. Upravo zbog toga, ovi pokušaji često budu mnogo manje zapaženi u odnosu na originalne projekte, ili po svim mogućim merilima budu slabijeg kvaliteta. Srećom, takav slučaj nije sa serijom Better Call Saul, spinofom serije Breaking Bad.

Radnja je smeštena u 2002. godinu, šest godina pre dešavanja u prvoj sezoni gorepomenute serije, tj. sedam godina pre našeg susreta sa njim. Upoznajemo Džejmsa Džimi MekGila (Bob Odenkirk), Sala Gudmana bez para, pravog posla, samopouzdanja, samopoštovanja, harizme i drskosti. On radi kao advokat kog država dodeljuje po službenoj dužnosti, što znači da nije previše cenjen u svojoj profesiji, a samim tim se ne može pohvaliti ni sjajnim finansijskim stanjem. Klijentela koju zastupa najčešće biva bez šansi za pozitivan ishod, pa Džimi često moljaka sudije da mu pomognu da uspe, što srozava njegov ionako slab ugled.

Džimi ima brata Čaka (Michael McKean), jednog od partnera u čuvenoj advokatskoj kancelariji, koji zbog čudne bolesti (alergija na elektricitet) dane provodi zaključan u svojoj kući. Džimi obilazi brata i pomaže mu, frustriran što ostali partneri iz firme koriste Čaka, kog ubeđuje da uradi nešto po tom pitanju, ali bez uspeha. Sticajem okolnosti upoznaje i Majka (Jonathan Banks), portira na parkingu, a njihovo početno neprijateljstvo će kasnije preći u saradnju na obostranu korist.

Better Call Saul 2

Najava da čuvena serija Breaking Bad dobija svoj spinof nije odmah naišla na odobravanje, jer se smatralo da je nemoguće napraviti nešto što se bar malo moglo približiti kvalitetu i interesovanju koji je imala ova serija. Producent Vins Giligan (Vince Gilligan) je dokazao da je sposoban da kreira vrhunski serijski materijal, ali mu nisu davali previše šansi da uspe i sa ovom serijom. Vins je uspeo da se izbori sa pritiskom i Better Call Saul nije Breaking Bad, ali po mnogim parametrima može da mu parira.

Uspeh ove serije leži u tome što autor nije smestio likove u prošli projekat nego je napravio sopstveni univerzum. Mi vidimo poznato lice (dobro, sa Majkom vidimo dva, sa jednim iznenađenjem vidimo tri), ali ono nije ni približno onaj lik koga smo gledali i upoznali. On više nije harizmatični advokat koji sa nekoliko rečenica spašava glave, koji čini da policajci ili sudije zažale što imaju bilo šta sa njime, nego je plašljivi luzer bez prave šanse, sa talentima za ubeđivanje (laganje) koje koristi za stvari od kojih nema neku opipjivu vrednost, nego čisto da preživi.

Better Call Saul 3

Kako prva sezona odmiče tako vidimo da Džimi postaje svestan da u njegovoj profesiji ne možeš uspeti ako si moralna gromada koja hoće da ima čiste ruke. On od pokolebljivog čoveka postaje veoma samouveren, od bezazlenog dobrice postaje opasan igrač, od pravdoljubivog advokata postaje ljubitelj novca, od zastupnika sitnih kriminalaca postaje zastupnik narko bosova. Naravno, ne vidimo sve ovo u prvoj sezoni, ali vidimo kako tranformacija ide u tom smeru.

Drago mi je što je njegova priča ispričana sporijim tempom, u kome se polako vidi njegova transformacija, a ne kao polučasovni sitkom sa njim u glavnoj ulozi u kome se bavimo njegovom klijentelom (ovo je stvarno bila Vinsova prva ideja za ovu seriju). Better Call Saul se zato više bavi karakterom i njegovom razradom nego samom pričom. Smatram da je odličan izbor što se serija oslanja na nove likove, ali svakako potajno želim da u narednim sezonama vidim Voltera, Džesija ili Gustava.

Što se tiče vizuelnog utiska, on je isti kao i u Breaking Bad-u – savršen. Rad kamere, netipični izbori ugla za snimanja za sasvim obične scene (npr. snimanje Džimijeve kancelarije sa plafona), fotografija, lokacije snimanje, sitni detalji, jednostavno ne možete pronaći nijednu manu. Muzička podloga je takođe izvrsna, a za nju je zadužen Dejv Porter, sa kojim je Vins Giligan već sarađivao.

Better Call Saul 4

Bob Odenkirk je prosto fantastičan. Uporedo sam ga gledao u dve serije (ova i Fargo) u kojima je izneo dva sasvim suprotna lika i na momente sam mislio da su to dva različita glumca. On od jednodimenzionalnog lika gradi centralnog junaka i ima podjednake zasluge sa scenaristima za njegovu razradu, ako ne i veće. Činjenica da znamo da postaje ljigavi advokat koji ne bira načine da uzme pare nas ne sprečava da ga sažaljevamo, da se saosećamo sa njime ili da ga podržavamo. Majkl MekKin (Michael McKean) kao Čak je takođe odličan.

Better Call Saul je odlična serija, koja se može posmatrati samostalno u odnosu na mnogo poznatijeg prethodnika koji ju je inspirisao. Savršeno napisana, izrežirana i odglumljena i ima smisla iako niste gledali Breaking Bad. Upravo je počela druga sezona i svakome preporučujem da je pogleda. [yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]