Ben Is Back (2018)

Piter Hedžes (Peter Hedges) je svestrani umetnik koji je privukao pažnju romanom What’s Eating Gilbert Grape. Taj roman je ekranizovan u prilično uspešan film sa Leonardom di Kapriom i Džonijem Depom, a tada je krenula i Piterova filmska karijera. Naredni uspeh je bila nominacija za Oskara u kategoriji adaptiranih scenarija za film About a Boy. Ben is Back je njegov autorski film, a glavnu ulogu tumači njegov sin Lukas (Lucas Hedges).

Radnja filma prati Bena Burnsa (Hedžes), koji se vraća kući uoči proslave Božića. Ispostavlja se da je pre vremena napustio rehabilitacioni centar gde se nalazi na odvikavanju od droga, kako bi posetio svoju porodicu. Njegova majka Holi (Julia Roberts) se raduje povratku svog sina, ali se uskoro ispostavlja da je on i dalje u velikoj opasnosti. Uslediće trka sa vremenom, koja će im možda promeniti živote…

Prekjuče sam pisao o filmu Beautiful Boy, koji prati sličnu tematiku porodične drame sa tinejdžerskom zavisnošću. Ovde je drama podignuta na viši nivo, gotovo odmah na samom početku, kada se Ben neočekivano pojavi ispred kuće. Taj njegov dolazak utvrđuje različitu dinamiku odnosa između ukućana. Majka je oduševljena jer nije očekivala da će joj se božićna želja ostvariti, ali su sestra i očuh sa razlogom sumnjičavi da Ben po ko zna koji put donosi neku nevolju sa sobom. I Holi i Ben poseduju unutrašnji koflikt – ona je istovremeno i srećna što vidi svog sina, ali i zabrinuta za svoju porodicu, dok on nosi teret krivice i laganja dok predstavlja da je sve u redu.

Ben insistira da ostaje samo tokom Božića, da je njegov sponzor odobrio posetu i da neće koristiti drogu. Njegova majka Holi ima nekoliko osnovnih pravila, koju uključuju testiranje na drogu i da ne sme napustiti njen vidokrug. Njihov odnos, definisan dubokim nepoverenjem, je ono oko čega se vrti dalji tok narativa. U Holinoj odlučnosti i strogoći postoji jasan nivo ranjivosti, ne zbog potencijalnih Benovih problema, već što iza njenih odluka stoji majčinska briga i ljubav.

Ben je izvor te ranjivosti i on je svestan toga, a čini se da je itekako sposoban da je izmanipuliše u svoju korist. Holi deluje snažno, ali će verovati svome sinu, iz prostog razloga što ne želi da prihvati drugu opciju. Ben deluje kao da se promenio, ali kako priča odmiče, saznajemo da bi to mogla biti laž. Time se uspostavljaju tri posebne celine unutar filma – između majke i sina, između Holi i ostatka njene porodice i između Bena i repova njegove prošlosti.

Mišljenja sam da je Piter Hedžes pogrešio što nije u potpunosti verovao ovoj raznovrsnoj porodičnoj dinamici, jer u drugom delu film postaje neka vrsta trilera. Nakon prilično snažnog početka, priča počinje da gubi efekat kada se proširi van porodične kuće, jer se nepotrebno povećavao efekat drame koja je već bila prilično postojana. Verujem da je autor imao nameru da narativu pruži aktivnu formu, ali na taj način gubi fokus na dinamici između karaktera. Zbog toga likovi koji su imali potencijal, poput Nila ili Iv, postaju ništa drugo nego jednodimenzionalni zabrinuti ukućani.

Lukas Hedžes je, kao i Timoti Šalame, jedan od najboljih mladih glumaca, što se videlo u filmovima Manchester by the SeaBoy Erased ili Tri Bilborda. Njegov performans, zajedno sa odličnom Džulijom Roberts, je dovoljno jak da odnosu majka-sin pruži više nego dovoljno napetosti, koja je pogonsko sredstvo filma. Što se tiče sporednih uloga koje tumače Courtney B. Vance i Kathryn Newton, one su i više nego kvalitetne da bi bile gurnute u drugi plan.

Ben is Back je napeta porodična priča o zavisnosti koja poseduje sjajan dramski potencijal, ali se naknadnim dodavanjem elemenata trilera umanjuje kvalitet ljudske priče i napisanih likova.

moja konačna ocena: 8/10