Being John Malkovich (1999)

Čarli Kafman (Charlie Kaufman) se smatra za jednog od najoriginalnijih scenarista današnjice. On u potpunosti izvrće holivudske klišee i pravi filmove koji se, iako sa holivudskom produkcijom, dopadaju ljubiteljima umetničkog filma. Njegove drame sa primesama komedije i sci-fia predstavljaju obaveznu lektiru svakog filmofila, a njegovo debitantsko delo „Being John Malkovich“ je bilo vredno nominacije za Oskara.

Kreg Švarts je nezaposleni lutkar koji živi sa svojom devojkom Lote, prodavačicom u pet šopu, i njenim brojnim kućnim ljubimcima. Zbog besparice Kreg biva prinuđen da potraži posao koji nije njegova struka, i nalazi ga u firmi koja se nalazi na tzv. međuspratu, gde je tavanica toliko niska da ljudi moraju hodati iskrivljeni. Tamo upoznaje ekscentričnog gazdu doktora Lestera i koleginicu Maksin koja postaje predmet njegove požude. U kancelariji slučajno otkriva tajni prolaz koji ga vodi u um drugog čoveka, za kojeg se ispostavlja da je poznati holivudski glumac Džon Malkovič. Osoba koja prođe kroz tunel ima mogućnost da boravi 15 minuta u Džonovoj glavi pre nego što bude izbačen na autoput u predgrađu. Iskustvo koje doživljava Kreg deli sa Lote i Maksin koje dobijaju ideju da počnu da naplaćaju ulazak u tunel i pokreću niz neočekivanih događaja.

Imajući u vidu da je režiser Spajk Džouns (Spike Jonze) stekao ime radeći na muzičkim spotovima koji obiluju efektima, ovaj film je dijametralno suprotan od njegovog standarda, jer nema specijalnih efekata i odrađen je u relativno tamnim, nihilističkim tonovima. Građenje karakterizacije likova je počelo od uvodne špice, i kako radnja odmiče tako se sve više pažnje pruža događajima sa primesama fantastike.  Koncept mogućnosti ulaska u tuđi um je viđen u ranijim filmovima, ali Kafmanovo delo je drugačije jer pokušava da sagleda doživljaj iz drugačijeg ugla, praveći dublje likove koji ne služe samo čistoj zabavi i ruši određene tabue, tako što holivudsku zvezdu predstavlja kao čoveka sa prilično dosadnim životom. Ostali protagonisti ne ulaze u tunel sa ciljem da se zabave, već kako bi pobegli iz dosadne svakodnevnice i rupu u zidu vide kao beg od frustracije.

Džon Malkovič (John Malkovich) je prikazao odličan performans, ostavljajući nas u zabludi da li je privatno zaista takav ili je svoje ponašanje i navike prilagodio scenariju. Džon Kjuzak (John Cusack) je pružio maksimum glumeći Krega, i njegov prikaz neurotičnog, uobraženog lutkara je prilično uverljiv i realan. Što se tiče ženskih uloga, stekao sam utisak da su namerno zamenjene, jer Kameron Dijaz (Cameron Diaz), popularna lepotica i fatalna žena postaje skromna, odrpana radnica i domaćica, dok Ketrin Kiner (Catherine Keener), koja je stekla popularnost ulogama domaćice i obične žene, postaje autoritativna, okrutna zavodnica.

Ovo je jedan od najmaštovitijih i najkreativnijih filmova koje sam imao priliku da pogledam. Sjajna komedija, sa primesama drugih žanrova kao što su drama i sci-fi, originalan scenario, dobra gluma i iznenađujuće malo klišea prave odličnu dvočasovnu zabavu. Preporuka za gledanje.

9/10

beingjohnmalkovich3