Beautiful Boy (2018)

Beautiful Boy je američka drama belgijskog filmaša Feliksa Von Groningena (Felix van Groeningen), koji je poznat po filmovima The Broken Circle Breakdown i The Misfortunates. Scenario se bazira na memoarima Dejvida Šefa Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction, u kojima je opisivao događaje vezane za dugogodišnju zavisnost svog sina Nikolasa od metamfetamina. Film je imao premijeru na festivalu u Torontu.

Dejvid (Steve Carell) je cenjeni novinar Njujork Tajmsa koji je zabrinut što njegov sin (Timothée Chalamet) već drugi dan ne dolazi kući. Kada se napokon pojavi, primećuju se jasni znaci korišćenja droge i Dejvid ga vodi u kliniku za odvikavanje. Nakon primetnog napretka, Nikolas odlazi u instituciju sa smanjenim nivoom kontrole, iz koje beži i Dejvid ga ponovo pronalazi na ulici…

Beautiful Boy narativno prati pravolinijsku priču o zavisnosti, koja se konstantno prekida raznim trenucima ili događajima iz prošlosti. Može se reći da je lik oca glavni junak i vidimo ga u različitim scenama sa njegovim sinom. Većina tih scena su srećne, ali su one redefinisane našim znanjem o Nikolasovoj zavisnosti. Svidelo mi se što film izbegava svaki kliše karakterističan za ovakve filmove. Ne vidimo tačan momenat ili razloge zbog čega se Nikolas prepustio drogama. Ne postoji ekscentrična grupa zavisnika u rehabilitacionom centru, koja prenosi svoja iskustva i govori Nikolasu kako da živi. Nema psihijatra koji otkriva duboke razloge ili bol u Nikolasovom životu, a nema ni velikog govora protagoniste u samoj završnici.

Film je prilično realan, ali neki bi rekli (zbog izostanka detalja nabrojanih u pasusu iznad) i pomalo plitak pogled na to kako zavisnost jednog mladića utiče na njegovu porodicu. Scenario se više bazira na memoarima oca, po kojima je film i dobio naziv, a u njima se Dejvid raspisivao o tome kako se nosio sa zavisnošću svoga sina, kako ga je ista promenila i kako je pokušavao da mu pomogne. Nikolas je napisao knjigu Tweak, u kojima opisuje vlastita iskustva.

Vidimo da se Dejvid bavio sećanjima u kojima su stvari možda pošle naopako, ali nema jednostavnih odgovora na zavisnost njegovog sina. Nikolasova izolacija, čitanje nihilističke literature, česta putovanja od jednog roditelja do drugog, tinejdžerski bunt – sve to može biti i razlog, ali i distrakcija Dejvidu od prave situacije. Možda je Dejvid bio previše zabrinut za svog sina i pre nego što se bilo šta desilo. Vidimo i da mu je govorio o drogama, ali možda njegovo predavanje o opasnostima nije bilo dovoljno snažno ili ubedljivo.

Autori su svesno izbegli detaljisanje jer veruju da publika prepoznaje svrhu ovih scena i šta su njima hteli da kažu. Ovo nije priča o zavisnosti, nego priča o Dejvidovim načinu da istraži ono što ju je moglo prouzrokovati i njegov način da se drži spoznaje da je Nikolas više od njegove zavisnosti. Scenariju nije prioritet da predstavi njegov pokušaje oporavka i recidive, nego da prikaže kako vreme prolazi (ono napreduje, ali se nekako čini i kao da stoji) i kako će Nik ceo život biti u opasnosti.

Stiv Karel se u poslednih nekoliko godina posvetio jakim dramskim ulogama i ovo je još jedna u nizu. Njegov performans nas vodi kroz težak proces spoznaje, ali i kroz muke žaljenja za nekim ko je još uvek živ. To jeste strašna realnost, ali joj film pristupa sa pristojnom suzdržanošću. Timoti Šalame je jedan od najboljih mladih glumaca današnjice i ovde je to još jednom potvrdio. Nakon filmova Call Me by Your Name i Lady Bird, tumačiće glavnu ulogu u rimejku Linčovog Dune – pred ovim momkom je svetla budućnost.

Beautiful Boy je inspirativan biografski film koji bolje funkcioniše kao portret dezintegrisane porodice nego kao priča o tinejdžerskoj narkomaniji – gluma Stiva Karela i Timotija Šalamea je dovoljno snažna da nadoknadi problemčiće sa narativnim tokom i izostankom jačeg emocionalnog utiska.

moja konačna ocena: 8/10