Barbie (2023)

Barbie je kombinacija komedije i fantazije koja je letos postala pravi hit zaradivši preko 1,4 milijarde dolara na bioskopskim blagajnama. Greta Gervig je potpisana kao režiser i ko-scenarista, a pomogao joj je Noa Bombak – inače se ovi filmaši vezuju za indi projekte poput Lady Bird ili Marriage Story. Kao što pretpostavljate film je baziran na megapopularnoj lutki Barbi kompanije Matel i predstavlja prvi live-action film o njoj.

Barbie je premijerno prikazan u Los Anđelesu devetog jula, a u širu bioskopsku distribuciju je pušten dvanaest dana kasnije posredstvom Warner Bros-a. Istovremeno prikazivanje sa Nolanovim filmom Oppenheimer stvorilo je kulturni fenomen pod nazivom Barbenheimer koji je podsticao publiku da gleda oba filma jedan za drugim ili u kratkom vremenskom razmaku.

Popularna i dugo prodavana lutka Barbi može biti bilo ko i bilo šta, što donekle znači da bilo koja žena može biti kao Barbi. To je otprilike bio osnovni koncept lutke prilikom njenog izlaska 1959. godine, iako se prva Barbi pojavila kao manekenka u kupaćem kostimu. Četiri godine kasnije stiže verzija barbike kao biznismenke, a druga varijanta lutke iz iste godine je bila navijačica – to znači da je prešla dug put u vrlo kratkom vremenskom periodu, samo da bi ubrzo napravila korak ili dva unazad. Sve ovo znači da postojanje barbike predstavlja suprotnost, a film o lutki koja ima egzistencijalnu krizu više nego rado prihvata kontradiktornu prirodu ove igračke.

Očigledno je da je ovo (veoma uspešna) reklama namenjena prodaji lutaka, dodataka, vozila i setova za igru. Međutim, film nikada ne deluje kao takav, iako kompanija Matel dobija prostor za logo kao i studio iza filma i dobija dovoljno vremena na ekranu unutar priče. Scenario ponekad kritikuje lutku i suštinski nije naklonjen ljudima koji je prodaju, pa jeste malo iznenađenje da ga je kompanija odobrila, ali ako se film posmatra kao marketinški proizvod to je fantastičan primer da zaista nema loše reklame.

Na sreću ovo je mnogo više od reklame u trajanju celog filma. Ima obilje ideja koje proističu iz njegove prilično jednostavne priče u kojoj jedna Barbi (Margo Robi je savršeno odabrana kako po izgledu, što i sam film priznaje kao malu prepreku za deo poruke koju želi da prenese, tako i po neočekivanoj dubini koju donosi ulozi) stiže u stvarni svet. Ova najstereotipnija verzija lutke pati od neizvesnosti u vezi sa sobom i svojim mestom u svetu dok živi u idealizovanom mestu naseljenim i vođenim njenim koleginicama lutkama. Njen dolazak u stvarni svet sve to drastično pogoršava.

To je u priči ispunjenoj obiljem komedije glavna šala. Prvi put upoznajemo Barbi – jednu od oko desetak koja ima replike i možda nekoliko desetina koju zaista vidimo u filmu – u Barbilendu, koja je u isto vreme carstvo mašte stvoreno od strane svih koji se igraju sa igračkama i veoma stvarno mesto. Nemojte previše razmišljati o tom konceptu jer scenario koji otvara film omažom Kjubrikovom 2001: A Space Odyssey (gde Barbika u kupaćem kostimu služi kao mistični monolit koji budi osećaj vere devojčica u sebe) svakako neće – ni ne mora jer je ovo očigledna satira koja se graniči sa nadrealnim.

U svakom slučaju, Barbi živi među mnogim drugim lutkama, sve žive svojim najboljim životima u svakoj zamislivoj karijeri i u danima koji postaju stroga rutina. Rade ili jednostavno srećno postoje i svako veče provode zajedno, sa pesmom koja ukazuje na to koliko je sve savršeno i roze u ovom mestu. Odjednom se naša Barbi pita da li je ikada razmišljala o smrti i to je sticajem okolnosti dovodi na putovanje u Los Anđeles kako bi otkrila šta se desilo devojčici koja se tamo igrala sa njom.

Ovo vodi do dirljive priče o ženi po imenu Glorija koja radi kao administrativna asistentkinja u potpuno muškoj korporativnoj upravi u kompaniji Matel. Tu je i njena ćerka Saša koja se nekada igrala sa barbikom, ali sada vidi ovu lutku kao glavni uzrok i kao predstavljanje toliko društvenih i psihičkih problema za žene. Barbi odmah dobija osećaj za to po ulasku u stvarni svet jer je muškarci zadirkivaju, zvižde i čak fizički napadaju pre nego što uopšte pronađe Sašu. Na kraju, izvršni direktor Matela angažuje svoje kolege iz izvršnog tima da prate Barbi i vrate je u kutiju.

Drugi naglašeno komičan zaplet uključuje Kena (veselog Rajana Goslinga koji se očigledno dobro zabavljao na snimanju) koji zajedno sa svojim Ken drugovima postoji kao neki modni dodatak u Barbilendu i uzdiše za svojom Barbi koja ga smatra prijateljem. Po ulasku u stvarni svet Ken saznaje za pojam patrijarhata i odlučuje da mu se jako dopada ideja kontrole nad svim aspektima društva, pa pretvara Barbilend u veoma drugačije mesto, zajedno sa svim Barbikama unutar nje.

Očigledno je da rediteljka nema mnogo odgovora na niz problema sa kojima se Barbi suočava tokom svog putovanja, iako nekoliko susreta sa njenim tvorcem pružaju perspektivu koja se čini kao dobra, ali i jednostavna i individualistička poruka. To je uglavnom nebitno jer su ciljevi Barbie da vidi samu igračku, fantaziju onoga što Barbilend predstavlja i stvarni svet u koji ulazi (a koji je do neke mere oblikovala) kao igralište za brojne ideje vezane za odrastanje i seksizam, kao i široku satiru svega čega se scenario dohvatio, pre svega kapitalizma i društvenih normi.

Meta humor je zanimljivo dopunjen subverzivim pripovedanjem i dopalo mi se što je u vremenu digitalnih blokbastera akcenat stavljen na praktičnu produkciju. Mišljenja sam da film drastično opada u drugom delu i da likovi iz stvarnosti ne dodaju celokupnoj priči onoliko koliko se od njih verovatno očekivalo. Film prate komentari vezano za predstavljanje muškaraca (luzeri i kukavice) i feminizam – ovo prvo mi nije smetalo jer je ipak reč o nadrealnoj komediji, dok sam mišljenja da bi poruke vezane za feminizam možda bile efikasnije da nam se sve vreme ne “nabijaju na nos”.

Ružičasti deo kulturnog fenomena Barbenheimer koji je zaradio preko milijardu dolara nam donosi Barbikino putovanje samootkrivanja u stvarnom svetu nakon egzistencijalne krize u savršenom Barbilendu.

moja konačna ocena: 7/10