Aquaman (2018)

Kada se radi o stripovskim junacima ovjekovečenim na velikom ekranu, poslednju deceniju Marvel je postavio visoke standarde i ostvario veliki uspeh u svakom smislu, posebno onom finansijskom. Otvorena su vrata ekranizaciji i drugih junaka iz drugih univerzuma. Naravno, kada pričamo o Marvelu, neizostavan je i drugi strip gigant DC. DC je pre zlatnog Marvelovog doba, kada je reč o filmovima, držao glavnu reč, prvenstveno sa Betman franšizom, posebno onoj u Nolanovoj interpretaciji.

Međutim, poslednju deceniju DC je imao problema u takmičenju sa Marvelom. Začetak novog DC Cinematic univerzuma je bio sve samo ne lak. Problemi su se rađali sa Superman i Batman filmovima, a teško je prošao i najjači adut Justice League. Iako možda više naginjem DC strani, a ni pomenuti filmovi mi nisu loši kako je zagraktala široka svetska masa, moram priznati da je Marvel imao nešto što DC nije, a šta tačno ne znam. Onda se pojavio odličan Wonder Woman, kao nagoveštaj svetlije budućnosti. Sada nam je kao prvi iz te svetlije budućnosti došao spektakularni Aquaman.

Aquaman je jedan od članova Justice League i u istoimenom filmu nam ga je predstavio harizmatični Jason Momoa. Sada je dobio sopstveni film, a njegova radnja se dešava nakon Justice League. Artur aka Aquaman je sin kraljice Atlane (Nicole Kidman), koja nam dolazi iz podvodnog sveta Atlantide. Dobila ga je iz veze sa običnim čovekom, svetioničarem u koga se zaljubila bežeći od dogovorenog braka. Međutim, nekoliko godina po rođenju Artura, Atlanu su pronašli Atlantiđani i ona mora da se vrati i ispuni svoju dužnost, tj. da se uda za kralja Atlantide.

Mnogo godina posle, Artur je izrastao u junaka čija smo dela gledali u Justice League. Pronalazi ga princeza Mera (Amber Heard) i ubeđuje ga da mora ispuniti svoju sudbinu i postane kralj Atlantide kako bi spasio svet od uništenja koje sprema njegov polubrat, a sada kralj Orm (Patrick Wilson). Iako nevoljno, Aquaman kreće u uzbudljivu avanturu kako bi ispunio svoju sudbinu i spasio svet.

Nakon dva i nešto sata lude vožnje, slobodno mogu reći da Aquaman sigurno donosi bolje dane za DC. Iako ima nekih svojih propusta, sve to pada pod harizmom Momoe, koji suvereno gospodari svojim filmom i likom Aquamana. On jednostavno nosi čitav film, pa tako i oni mali propusti ostanu baš to, mali i zanemarljivi. Ostala ekipa ga dobro prati, posebno Amber kao prelepa heroina Mera, a odličnu ulogu ima i Vilson u svom neobičnom izdanju.

Ono što je pun pogodak za Aquamana je sam režiser James Wan. Vana svi znamo preko izvanrednih horora koje je radio, kao i po sedmom nastavku Fast and Furious. Čova je sjajno odradio posao i predočio nam potpuno spektakularni podvodni sjet Aquamana. Zaista, Aquaman je vizuelno čaroban, očaravajući i velika je greška ne pogledati to savršenstvo u bioskopu. Mislim da me je malo koji film toliko vizuelno zarobio posle Avatara. Svet pod morem je prepun raznoraznih fascinantnih stvorenja, naroda, gradova. U nekom trenutku imate osećaj da gledati neki epski sci-fi u svemiru sa bezbroj vanzemaljskih rasa i svetova. Nekoliko scena jednostavno ostavlja bez daha i Vanu i ekipi možemo samo skinuti kapu.

Pored toga izgleda da je adrenalin iz F&F prebacio i ovde, tako da nam je, osim uvodnih par minuta, dao puna dva sata brze i adrenalinske vožnje. Dakle, kada krene, a to je veoma brzo, u punoj ste brzini i nema stajanja do kraja. Praznog hoda nema i letite iz avanture u avanturu. Ima tu svega. Podvodnih čarolija, Indijana Jones style avanture, čudovišta i onog pravog suprherojskog krljanja. I tako sve do samog kraja. Kostimi su ludnica, a poslednja borba, tj. sukob naroda,  je u nivou nekih najboljih ikada

U svom tom miksu između Momoine harizme, vizuelne nadmoći i adrenalinske akcije i avanture, sevne po neka scenaristička greška ili loša zamisao, ili je možda priča nekog lika i sami lik viška (Black Manta). Možda je i muzika malo ispod proseka svega ostalog. Ali, kao što rekoh na početku, sve to jednostavno nestaje pod točkovima sveukupnog utiska Aquamanove spektakularne avanture. Tako da ostaje samo da se naoružate kokicama, zavalite udobno i prepustite se čarima vizuelnog svršenstva i superbrze i zabavne vožnje koju su nam priredili Jason Momoa kao Aquaman i Van kao režiser.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]