Apocalypto (2006)

Veliki deo ljubitelja filmova se slaže da Mel Gibson (Mel Gibson) nema vrhunske glumačke sposobnosti, ali mu zato niko ne osporava talenat koji poseduje na rediteljskom planu. Njegovu specijalnost, upoznavanje gledaoca sa kulturom za koju možda nije ni čuo, sjajno primenjuje i u ovom filmu, kada priču toliko realno dočarava da se dobije osećaj kao da se radnja filma zaista desila nekoliko vekova ranije.

Početak filma prikazuje pripadnike drevne civilizacije Maja u svojim svakodnevnim aktivnostima. Njihov mir prekida ratničko pleme koje im napada selo u potrazi za robovima. Glavni protagonista filma, Jaguar Pou, u poslednjem trenutku uspeva da sakrije svoju trudnu ženu i sina u duboku rupu i biva zarobljen za vreme odbrane saplemenika. Prilikom putovanja zarobljenika do piramide usrećemo se sa svetom koji se malo razlikuje od ovog danas, sa različitim društenim slojevima, potčinjenim ljudima i beskrupuloznim vladarima. Jaguar Pou dolazi u priliku da se oslobodi i tu kreće avantura i jurnjava od koje zavise životi nekoliko ljudi.

Prvo što se primeti u filmu je definitivno trud da se realno predstave civilizacije i doba u kojima su one živele i u tome se ide toliko daleko da se koristi originalni jezik plemena. Određeni broj gledalaca zamera što se Gibson bavi činjenicama koje nisu istorijski tačne, ali to u svakom slučaju ne umanjuje kvalitet projekta, jer se reditelj verovatno nije bavio samim činjenicama koliko tome da prosečnom holivudskom gledaocu, koji je veoma uskih shvatanja i interesovanja, prikaže realnu, brutalnu priču koja se desila na nedovoljno istraženom području. Zamera mu se i zbog prevelike količine nasilja, iako je nasilje veoma usko vezano za kulturu koja se opisuje. Bujna priroda i neobični jezik koji se koristi predstavlja veliki plus na egzotičnosti i uverljivosti, u kojima se odlični kostimi i šminka sa brojnim tetovažama i ukrasima na telu odlično uklapaju. Radnju film prati vrhunski zvuk i muzika, a pun pogodak je napravljen time što su uloge odneli relativno nepoznati glumci indijanskog porekla, među kojima se ističe Rudi Jangblud (Rudy Youngblood) u glavnoj ulozi. Kvalitet detalja potvrđuju i nominacije za Oskara u kategorijama najbolja šminka, najbolju montažu zvuka i najbolji miks zvuka.

Film je prepun paralela sa savremenim svetom. Počevši od siromašnih, nesrećnih ljudi koji žive na perifiriji metropole, preko skromnih, ali srećnih lovaca koji žive od plodova svog truda daleko od svih, do bogataša, sveštenika i vladara koji svojim znanjem i autoritetom drže narod u neznanju i nesmetano vladaju. Sam lik Jaguara predstavlja borca za dobro po svaku cenu, dok španski brod predstavlja simboliku da i od jakog uvek ima neko jači.

„Apocalypto“ predstavlja remek-delo filmske umetnosti. Vanvremenska priča sa vanvremenskom porukom, vrhunska avantura i realnost situacije dočarana do najsitnijih detalja čine da dva sata filma prolete pred očima, iskreno navijajući da glavni akter uspe u svojoj nameri. Jedan od najboljih filmova koje sam imao priliku da pogledam do sada.

10/10

apocalypto-503ba3c62897d