American Gods (2017-)

Sada već godinama živimo u svetu serija, koje su osvojile potpuno tržište filmskog sadržaja, a time se i broj istih konstantno povećava. To koliko raduje sve nas filmoljupce, toliko ima i svoju mračnu stranu – skoro, pa industrijsko štancanje novih serija. Konstantno izlazi sve veći broj i jednostavno više nemajte pojma šta bi pre gledali. Stoga sam pribegao brutalnom filteru – gledanju pilota i momentalnom eliminacijom onih koje me na prvo gledanje ne kupe. Nažalost, time možda zapostavim neke dobre serije, koje tek kasnije nadođu i budu odlične, ali šta da se radi. Ipak, iako ima dosta onih koje brzo otpadnu, ima sasvim dovoljno onih koje vrede pažnje. Takva jedna je zasigurno American Gods.

Šadov Mun (Ricky Whittle) je sitni kriminalac koji uskoro treba da bude pušten iz zatvora. Njegov otpust stiže nekoliko dana ranije zbog iznenadne smrti njegove supruge Lore. On saznaje da je u istoj nesreći nastradao i njegov najbolji prijatelj. Na putu kući nailazi na više nego intrigantnog Venzdeja (Ian McShane). On ga unajmljuje da mu bude telohranitelj. Na samoj sahrani Šadov saznaje nimalo prijatne detalje o smrti dvoje ljudi do kojih mu je najviše stalo. Nakon toga, kreće avantura gde će videti i saznati stvari koje prevazilaze njegove najluđe snove i maštu.

American Gods nam stiže od dvojca Bryan FullerMichael Green. Fulera znamo iz serija Star Trek, Heroes i Hannibal, a Grin je radio na mnogim poznatim serijama i filmovima (Alien Covenant, Green Lantern, Logan, itd.) Ovoga puta zajedničkim snagama odlučili su nam prikazati adaptaciju popularnog romana American Gods, autora Nil Gejmana. Knjigu nisam čitao, tako da sam potpuno uživao u otkrivanju svekolike buke kako o knjizi, tako i o seriji. Serija je imala sve preduslove da mi se dopadne = poznati literarni predložak, dokazano dobri autori i glumačka ekipa koja rastura, na čelu sa starim genijalnim Koksakerom – Ian MekŠejn. Sva moja nadanja i očekivani preduslovi su se veoma brzo pokazali potpuno opravdanim.

Sama priča je potpuno otkačena. Jedna od onih koja se neće mnogima svideti, jer udara na sve što vam je sveto i u seriji je prikazana potpuno otvoreno. Iz epizode u epizodu ređaju se eksplicitne scene seksa i nasilja. Krvi je do kolena, mrtvi ustaju, a ono što će mnoge možda i odvratiti je prikaz mnogobrojnih bogova raznih svetskih religija. Ovakav njihov prikaz zasigurno niste videli. Jedno je sigurno, priča je tu da šokira na svim nivoima, da udara na sva vaša ubeđenja i stavove bez ustezanja, svidelo se to vama ili ne.

Što se tiče atmosfere i samog izgleda, odmah upada u oči jedan vizuelni stil koga smo već imali priliku da gledamo u Hanibalu. Tehnički savršena slika i efekti prožeti su izuzetno jakim i mračnim tonovima, čineći svet nekako mračnijim, zlokobnijim, hladnim, uprkos nekim fantastičnim prizorima i fotografiji. Takav je bio i Hanibal, koji je vizuelno plenio svakim kadrom, a baš to rade i Američki Bogovi. Na sve to se nadovezuje odličan soundtrack i dobijate pravu audio-vizuelnu poslasticu, kao idealnu podlogu za sve moguće i nemoguće stvari koje vam se odvijaju pred očima.

Da bi nešto ovako nesvakidašnje izveli uspešno, potrebno je da imate i odličnu ekipu, a American Gods je svakako ima. Dakako, najdraži i baš uvek sjajan je Ian MekŠejn koji tumači Venzdeja. O Koksakeru ne treba trošiti reči, već je dovoljno reći da je na svom standardnom nivou. Veoma uspješno ga prati Riki Vitl u ulozi Šedou Muna i može se reći da je on i glavni lik cele priče, ali ne u klasičnom smislu. On nam je poznat iz serije The 100, a ovde je baš legao u ulogu Muna i izgleda zaista odlično u istoj. Postoji i čitava plejada sjajnih likova i glumaca koji svaki daje posebnost seriji. Emily Browning kao Lora, Pablo Schreiber kao Med Svini, Yetide Badaki kao Bilkvis, Gillian Anderson kao Media, Peter Stormare kao Černobog, itd. Zaista mnogo sjajnih glumaca i ludih likova koje igraju.

Osam epizoda, koliko ih ima prva sezona, je samo uvod u priču. Mnogo je likova i svega što se dešava. Mnogo flešbekova u prošlost, onu blisku i daleku, sa malim pričicama o bogovima. Sve je to trebalo dobro upakovati i povezati, a opet staviti u format serijskog programa, koji treba da bude uzbudljiv i da drži pažnju. Može se slobodno reći da su kreatori uspeli u svakoj stavki i nadam se da će očigledni kvalitet serije naići i na dobar odziv publike, tj. da neće doživeti sudbinu Hanibala da, uprkos kvalitetu koji bode oči, bude otkazan.

American Gods u hiperprodukciji serija donosi onu koja se ističe svim svojim atributima. Vrhunska produkcija, atmosfera, priča koja šokira na svim nivoima i fenomenalna glumačka ekipa treba da vam budu više nego preporuka za gledanje ove serije. Meni je donela sate filmskog uživanja, a nadam se da će i vama. Ako ništa drugo, nešto ovako pre niste gledali, videćemo da li se rizik sa sadržajem i prikazom istog isplatio. Nadam se da jeste.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]