Altered Carbon (2018-)

Nakon mnogih poslastica koje nam je priredio poslednjih godina, Netflix je odlučio da nas časti za sve pare. Tako je sasuo pozamašnu sumu i napravio sci-fi spektakl na kojem mu mogu pozavideti mnogi blockbusteri. Nova serija donosi nam svet budućnosti po imenu Altered Carbon.

Altered Carbon je adaptacija istoimenog sci-fi romana iz opusa Takeshi Kovacs Novels, autora Ričarda Morgana. Kreator serije je Laeta Kalogridis, scenarista i producent, poznata po velikim hitovima, kao što su: Shutter Island, Avatar, Terminator: Genesis, Pathfinder, Alexander itd. Tu je i stekla različita iskustva, radeći žanrovski različite filmove: noir, sci-fi, epsku fantastiku. Upravo to joj je idealno došlo da kreira seriju u kojoj ima svega toga po malo i, po mom mišljenju, a i mnogih drugih, napravila je odličan posao.

Takeši Kovač (Joel Kinnaman) je probuđen iz sna ili, bolje rečeno, održavanja zatvorske kazne duge 250 godina. Njegova svest je ubačena u novo telo, a sa tim je dobio i novi zadatak. Naime, slobodu, ako se tako može nazvati, duguje prebogatom Lorens Bankroftu (James Purefoy). Isti je i vlasnik njegovog života, a slobodu i veliku isplatu, Kovač će dobiti ako reši jedan slučaj. Ubistvo samog Bankrofta…

Ovih par rečenica bi svakom sci-fi fanu bile sasvim dovoljne da, ako ništa, bace oko na ovu seriju. Ako to nije dovoljno, onda ovo sledeće sasvim sigurno će biti.

Altered Carbon pre svega izgleda fenomenalno. Vizuelno na nivou velikih bioskopskih hitova, sa nekim sjajnim scenama i prizorima koje oduševljavaju. Na to se nastavljaju i vrhunski efekti i jednostavno ne možete da verujete da gledate seriju. Uvezano sa odličnim soundtrackom samo zaokružuje tehničku odličnost same serije. Za produkciju i samog kreatora kapa dole. Međutim, današnjica je puna slatkih šarenih bombona koje mame oči i teraju vodu na usta. Blještavilo dnevnih senzacija sve se kraće lepi za pažnju gledalaca i potrebno je nešto više da bi ista bila zaokupljena. Potrebno je ono nešto, a Altered Carbon i toga ima na pretek.

Priča vas od početka uzima pod svoje. Iako se čini da će to biti vožnja jednim tokom uz primese futurističkog sveta sa million čudesa, tokom deset epizoda plovićete različitim rukavcima. Svaki od njih ima svoj način pričanja i svrhu, što je za mene bio čist pogodak. Iako mnogi kritičari zameraju upravo zanemarivanje slučaja ubistva iliti glavne priče, meni je to bio samo plus i nešto što seriju izdvaja. Glavni tok nije zanemaren, već su različiti tokovi iskorišćeni da nam na poseban način opišu likove naše priče, njihovu prošlost i iskustva koja su ih dovela do onoga što su danas. Takođe, preko mnogobrojnih fragmenata prošlosti i sadašnjosti, kroz epizode smo dobili pravi uvid u svet u kome se sve odigrava. Od čega je sazdan, poredak i mnogobrojne deliće koji ga čine.

A taj svet je zaista čudesan, al i ne samo to. On predstavlja i svojevrsnu počast velikim sci-fi filmovima, pričama, piscima i tvorcima fantazije u svakom njenom smislu. Mnogi kažu da je Altered Carbon iskopirao mnoge poznate hitove ili ukrao od istih. Mislim da to nije slučaj, već da je AC napravio time jednu sjajnu posvetu istim. To se pre svega ogleda u činjenici, da su sve te stvari koje su ukradene, toliko jasno istaknute i naglašene kako bi se i primetile. Tako je potpuno jasno da grad na površini je skoro pa isti kao onaj u Blade Runner-u, a poseban šmek daju velike neonske reklame i providni kišobrani (više nego jasna asocijacija). Potom Edgar Alan Po kao voditelj hotela i mnoge, mnoge druge stvari. Opet ću reći, kapa dole za sve ovo. Ono što je možda veliki plus priče, a i same serije, je to što ćemo možda u drugoj sezoni gledati neki potpuno novi đir i pustolovine Takeši Kovača. Negde drugo sa nekim drugim.

Likovi priče, a ima ih koliko hoćete, su odlično napravljeni i dato im je sasvim dovoljno prostora da nam se prikažu, ko su i šta su. Tumače ih redom poznate face iz serija i filmova i rade to veoma dobro. Prvo Kinaman opet odvaljuje svojim nastupom, sličnom kao u Killing. Podsetio me na Brus Vilisa u njegovim legendarnim akcijama, gde sav onako čangrizav, ciničan i zabavan daje i prima velike količine batina. Odmah za njim bih izdvojio Chris Conner-a, koji tumači Poa, veštačku inteligenciju sa likom poznatog pesnika, koja upravlja hotelom. On je dao posebnu dimenziju samoj seriji, pre svega njenoj zabavnosti. Tu je i uvek odlični Džejms Pjurfoj i zaista mnogi, mnogi drugi. Svi zajedno čine odličnu ekipu potpuno različitih jedinki, koji nam na pravi način donose ovo naučno-fantastičnu priču.

Altered Carbon je prava stvar za sve ljubitelje sci-fia, ali i one koji to nisu. Čeka vas napeta i zanimljiva priča u čudesnom svetu, oblikovanom vrhunskim vizuelnim efektima. Svet pun intriga, preokreta, ali i nasilja, seksa i drugog eksplicitnog sadržaja. Odlične role poznatih nam faca samo su još jedan plus ove odlične serije, koju vam od srca preporučujem. Kroz istu, videćete i posvete velikim sci-fi hitovima, dok se jedan novi stvara pred vama.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]