Alien: Covenant (2017)

Na mene, kao ljubitelja sci-fia, jedan film je imao poseban uticaj. Jedan film je velikim delom krivac što mi je sci-fi omiljeni žanr. Jedan film je uzrok mnogobrojnih noćnih mora koje su opsedale moje dečije snove. Jedna scena iz istog tog filma zauvek je urezana u mom sećanju i sa gnušanjem je se sećam. Tu je stvorena kultna heroina filmskog univerzuma, a uporedo sa njom i jedan od najstrašnijih i najopasnijih negativaca, ako se tako može nazvati, ikada. Pokrenuo je revoluciju, postavio standarde, imao i nastavaka, dobrih i onih manje dobrih, ali ono što je sigurno, za mene je jedan od najboljih, a svakako i najdražih ikada. Radi se o Alien-u, a danas vam pišem o najnovijem filmu iz poznate franšize pod imenom Alien: Covenant.

Covenant je svemirski brod sa misijom da kolonizuje planetu Origae-6. Pored posade, na brodu se u hibernaciji nalazi oko 2000 ljudi, 1000 embriona i jedan android – Volter (Michael Fassbender). Dok su svi u snu, Volter se brine za funkcionisanje broda. Međutim, brod iznenada udara olujni naboj neutrina izazivajući priličnu štetu. Posada se budi iz hibernacije i pokušava sačuvati brod. U svoj toj frci brod ostaje bez svog kapetana. Tokom popravki Covenant hvata čudan signal, koji je čini se ljudski. Ispostavlja se da dolazi sa planete koja je veoma blizu, a prema procenama ima idealne uslove za život. Novi kapetan donosi odluku da, pre nego što nastave put, ispitaju obližnju planetu. Otkriće je čini se veliko, međutim…

Alien: Covenant je direktni nastavak filma Prometheus iz 2012. godine. Za režiserskom stolicom je opet Ridli Skot (Ridley Scott), odlučan da ispravi sve ono što su mu zamerili kod Prometeja. Meni lično je Prometej veoma dobar, međutim, isti je izazvao jednu od najvećih debata u filmskom svetu. Jedni ga vole, drugi kude. Kako bilo, svakako se može smatrati velikim uspehom, s obzirom da se toliko pričalo o njemu, a i dalje se priča. Bez obzira na sve, Ridli je krenuo sa prvim od najavljenih tri nastavka Prometeja. Svi oni skupa tek su uvod u originalnu priču Alien-a i svima nam poznate Ripli i njenog nemesisa Ksenomorfa. Kako kaže, želja mu je kroz ove filmove upoznati nas sa tim kako je i ko je stvorio poznato nam čudovište.

Kroz Alien franšizu okušalo se više poznatih režisera. Posle Skota, snimao je Kameron, Finčer, Jeunet. Svaki je stavio svoj lični pečat, ali je Alien ostao svoj, sa jednom jedinom Ripli i neuništivim Ksenomorfom.  Skot je sa Prometejem probao drugačiji pristup, više filozofski, s namerom da odgovori na pitanje: Odakle dolazimo? Ko nas je stvorio i zašto? Tu su i nastali određeni problemi i prihvatanje filma, ali to je za neku drugu priču. U Covenant-u nastavlja sa svojim pitanjima i potragom, daje nam odgovore, razvijajući priču o početku, kreatorima i kreacijama i svim kompleksnostima tog odnosa.

Razvijajući je na pretpostavkama Prometeja, Skot ovde vešto vodi priču u drugom pravcu. Sva postavljena pitanja, hipoteze, sumnje, dileme, prebacuje na nove likove, nove kreatore i kreacije. Potraga je ista, doći do odgovora, ali se ista proširuje i stvara novi kontekst, gde se sada sve odigrava pod okriljem stvaranja savršenog bića. Iako se čini da je tema i dalje komplikovana, posebno za jedan film koji ipak u svom predznaku nosi sci-fi/horor/akcija, Skot to vešto spaja jedno sa drugim i, dok o svemu ovome što sam rekao razmišljate, ili stičete drugačije zaključke i shvatanja od mojih, ne nedostaje vam uzbuđenja, napetosti i adrenalinskog udara.

Ispod svog filozofiranja, Ridli se vratio u punom stanju i opet nam doneo jedan, da tako kažem, tehnički savršen film. Fenomenalni prizori, ambijent, muzika, tok kamere, fotografija i sveukupna atmosfera filma je na vrhunskom nivou. Efekti su odlični, kao i akcijske koreografije i scene. Sve je savršeno utegnuto i postavljeno bez greške. Ništa manje nisam ni očekivao. Ridli Skot je sa Covenant-om na određeni način odao počast čitavoj franšizi, jer kroz film ne možete, a da ne primetite određene fragmente svih prethodnika. Od broda, atmosfere i odnosa među likovima, izgleda istih, određenih scena itd. Kroz celi film vidljiv je taj duh i posebnost Alien franšize, što je posebnost ovog filma.

Ono što je posebno dobro u filmu je kvalitetna glumačka ekipa, koja je svoj zadatak odradila na vrhunskom nivou. Iako su svi redom dobri u svojim manjim ili većim ulogama, svakako je posebna izvedba Katherine Waterston kao Deniels (čitaj nova Ripli) i još jedna fantastična uloga Majkla Fasbendera, ovaj put u dvojnoj ulozi Dejvida i Voltera. Lens Henriksen je bio odličan i creepy android u starom Alienu, ali Majkl je ovde napravio fenomenalan posao. Bio je odličan i u Prometeju, ali ovo je ipak nivo više.

Sjajan u mnogim aspektima, novi Skotov film ima i određenih nedostataka. Ne tolikih da odvedu film nizvodno, ali ipak, bar kod mene utiču na konačan sud. Radi se o nekim stvarima koje jednostavno nisu logične, tj. više neozbiljno izgledaju u ovakvom jednom velikom projektu. Takvom jednom neozbiljnošću nazvao bih lagano istrčavanje posade na nepoznatu planetu bez ikakve zaštite – grlom u jagode ili nepoznate patogene i atmosferu u ovom slučaju.

Alien: Covenant je odličan novi film Ridli Skota, tehnički savršen u svakom smislu pruža odličnu filmsku zabavu. Akcioni sci-fi horor na momente podseća na neke od najboljih momenata franšize i svojevrsna je posveta istoj. Ne manjka uzbuđenja i sigurno ćete se vrpoljiti na sedištu dok gledate, a i koji put poskočiti sa istog. Glumačka ekipa, na jednom vrhunskom nivou, daje ovom filmu dodatni kvalitet. Kompletan utisak možda pokvare neke nelogičnosti, ili se nekima opet neće svideti filozofija Ridli Skota, ali novi Alien je zaista film vredan vašeg vremena, a za nas sci-fi ljubitelje, kojima je Alien na posebnom mestu u srcu, nezaobilazno i odlično filmsko štivo. Čekaju se novi nastavci.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]