Air (2023)

Air je biografska sportska drama koju potpisuju Ben Aflek kao režiser i Aleks Konveri kao scenarista. Iza filma stoji producentska kuća Artists Equity koju su nedavno osnovali Aflek i Met Dejmon. Iako je planirano da nakon debitovanja na festivalu South by Southwest 18. marta bude prikazivan samo na striming servisu Amazon Prime, distributer Amazon Studios ga je nakon pozitivnih test prikazivanja petog aprila pustio uporedo i u bioskope.

Priča prati istorijske događaje vezane za nastanak brenda košarkaških patika Air Jordan, odnosno napore zaposlenih u Najku da sklope poslovni dogovor/sponzorski ugovor sa danas legendarnim košarkašem Majklom Džordanom. Najk je tada bila kompanija koja nije imala puno udela u tržištu košarkaških patika, dok je Džordan tek trebao da zaigra profesionalnu košarku. Protagonista filma je Soni Vakaro (Dejmon), stručnjak za košarku i jedan od rukovodilaca sektora marketinga koji je ubeđen da Najk može da se takmiči sa velikim igračima tog tržišta 1984. godine.

Praksa koju je uveo Rob Straser (Džejson Bejtmen) je da se budžet za sponzore usmeri na tri ili četiri kandidata za visoku poziciju na draftu, ali Soni insistira da se kockaju i da čitav budžet usmere na Džordana. Njihov šef Fil Najt (Aflek) ne prihvata tu ideju, dok Džordanov agent Dejvid Falk (Kris Mesina) svog klijenta udaljava od ove kompanije. Soni odlučuje da zaobiđe birokratske prepreke i svoju ideju iznosi lično Džordanovim roditeljima, koji vagaju ponude kompanija Converse i Adidas.

U suštini, ovo je priča o tome kako je kompanija kojoj se vrednost merila u milionima dolara donela jednu veliku, smelu odluku koja je direktno dovela do toga da postane korporacija kojoj se vrednost meri u milijardama dolara. Iako je možda realizovana kao feel good priča o autsajderima koji su uspeli, autori ne pokušavaju da nas ubede u to – ovo je jednostavna priča o ljudskom elementu marketinga i prodaje i bez obzira na to koju priču pokušavate da ispričate, fokusiranje na ljude kao misleće, emocionalne entitete je uvek pravi izbor.

Dopala mi se Aflekova odluka vezana za korišćenje Džordanovog lika koja je nekako u direktnom sukobu sa prethodno pomenutim pravilom o drami. Majkl Džordan je čovek čiji su talenat, veština i ličnost učinili da košarka pre i posle njega više nije ista, a o njegovom uticaju i nasleđu bi se moglo dugo pričati. Autori razumeju koncept legende i on je u ovoj priči najvažniji lik, ali osim u nekoliko arhivskih snimaka mi nikada ne vidimo njegovo lice – neko drugi bi verovatno iskoristio njegov potencijal i čitavu priču pisao isključivo oko njega.

Činjenica da nikada ne vidimo Džordanovo lice znači da nikada ne znamo šta on misli u bilo kom trenutku. Pošto je ovo film o tome kako se prodaju ideje i ideali, nedostatak njegove reakcije daje malo tenzije i dramatičnog efekta priči kojoj je ishod dobro poznat svakome ko je ikada ušao u prodavnicu sportske opreme. Takođe, pošto ova priča govori i o određenim ljudima koji veruju u njegovu potencijalnu veličinu, činjenica da je Džordan bezličan kroz naraciju nam sugeriše da ga posmatramo kao ideju, a ne kao mladića za koga znamo da će postati legenda.

Objektivno gledano, sve ovo je prilično lagano i nema nešto od velikog „filmskog“ značaja u samom zapletu. To se kompenzuje savršenim kastingom, zanimljivim likovima i scenariom koji brojne poslovne sastanke i pregovore pretvara u scene koje omogućuju tim likovima da zablistaju. Dejmonov lik je simpatični usamljenik koji je posvetio svoj život ovom sportu iz čiste strasti i nada se da će više ljudi posmatrati košarku kao on. Posebno mi se dopao sarkazam Bejtmenovog lika koji me je hvatao nespremnog kada ga odbaci zbog iskrenosti.

Mišljenja sam da bi film funkcionisao i bez Aflekove sposobnosti da nostalgiju pretvori u neki veličanstveniji, idealistički koncept, ali nema sumnje da je Air bolji film zbog tog elementa. Na kraju krajeva, ovo je produkt filmskih autora koji znaju šta rade i promišljenih glumačkih nastupa koji uspevaju da nam prodaju smele poteze i odluke u svetu biznisa. Većina toga nema ne znam kakvu vrednost, ali je nemoguće poreći snagu filmskog stvaralaštva i ovih predstava, kao i uticaj toga koliko ovaj film zaista veruje u moć legende.

Air je ekranizacija istorijskih događaja vezanih za početak partnerstva između Najkovog košarkaškog odeljenja i novajlije Majkla Džordana koje je unelo revoluciju u svet sporta, biznisa i savremene kulture sa brendom Air Jordan.

moja konačna ocena: 8/10