After Yang (2021)

After Yang je kombinacija sajberpanka i umetničke drame koju potpisuje Kogonada, američki umetnik koji se proslavio svojim video esejima u kojima analizira sadržaj, formu, estetiku i strukturu filmskog i televizijskog sadržaja. Ovo je njegov drugi dugometražni film nakon drame Columbus iz 2017. godine. Film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu u julu prošle godine, a početkom marta je pušten u distribuciju od strane kompanija A24 i Showtime.

Radnja filma je smeštena u neodređenu budućnost u kojoj deca odrastaju uz tehno-sapiense, androide koji su tu da ih prate, da im pomažu i da zajedno otkrivaju čari sveta. Tročlana porodica se suočava sa problemom jer je njihov voljeni android Jang pokvaren. U pokušaju da ga popravi Džejk (Kolin Ferel) otkriva život koji je prolazio ispred njega i pokušava da se ponovo poveže sa svojom suprugom Kirom i ćerkicom Mikom.

Napredak tehnologije u budućnosti je dosta toga učinio lakšim za ove ljude, ali su zbog toga postali nesvesni važnih životnih pitanja. Majk je stigao u njihov život kada je par usvojio Miku, sa ciljem da je poveže sa njenim nasleđem i istorijom kineskog naroda. Činjenica da postoje kompanije koje dizajniraju i programiraju androide za ovu specifičnu svrhu sama po sebi govori o stanju ovog sveta u neodređenoj budućnosti. Međutim, filmom se prožima optimizam i pun je malih, ali bitnih i dirljivih gestova.

Scenario se bazira na kratkoj priči Aleksandra Vajnštajna i Kogonada je oživljava prilično živopisno. Saznajemo Majkovu prošlost, pratimo trku sa vremenom u pokušaju da se spasi, kao i porodicu koja se suočava sa mogućnošću života bez androida koji je postao njen vitalni član. Mika nije spremna da izgubi Majka kojeg je poznavala kao brata celog života, dok je Kira svesna da su se previše oslanjali na njega vezano za odgajanje ćerkice. Šta god da se desi, bračni par mora biti spreman da postane značajniji deo života svoje ćerke.

Uskoro nam postaje jasno da popravka androida nije primarni cilj zapleta. Scenario nam naglašava odnose koji su uspostavljeni ili će biti otkriveni, a kroz njih film ulazi u univerzalne koncepte i pitanja kao što su pamćenje, uspomene, komunikacija, porodica, ljubav, roditeljstvo, tuga, vera, odnosno sve ono što je zaista važno u životu. Iako dobar deo ovih ideja izlaže kroz direktan dijalog (sjajna scena u kojoj Majk Miki objašnjava kalemljenje/usvajanje deteta), Kogonada nam dosta toga predstavlja vizuelno i kroz montažu – on prevalizi reči i ide pravo do srži iskustava.

Ta iskustva dobijamo posredstvom Jangovih „sećanja“, serijom video isečaka kojima je proizvođač androida na praktičnom primeru hteo da utvrdi šta je zaista važno za njihovo postojanje. Autor vizuelizuje tu kolekciju uspomena kao zvezde koje zajedno čine galaksiju. Dijalozi u ovim sećanjima su nesigurni, prekidaju se i ponavljaju se u različitim tonovima, kao da osoba koja ih se priseća pokušava da dobije pravo raspoloženje ili značaj onoga što se dogodilo.

Dopalo mi se što Kogonada suptilno skreće pažnju na dizajn i logistiku ove budućnosti, umesto da to učini tako što bi je postavio ključnim fokusom priče ili da nas preplavi vizuelnim efektima. Na taj način njegova poruka o dragocenosti i važnosti života nije poremećena, nego u skladu sa minimalističkim, ali uverljivim vizuelnim doživljajem koji ovaj film ostavlja.

After Yang je ambiciozna kombinacija sajberpanka i intimne umetničke drame koja istražuje prirodu sećanja i porodičnog života i bavi se bitnim temama kao što su „šta je postojanje“ i „šta je zaista važno u životu“.

moja konačna ocena: 7/10