Ace Ventura – Pet Detective (1994)

Džim Keri (Jim Carrey) je čovek čije glumačke sposobnosti mnogi osporavaju, ali mu ne mogu osporiti fantastične predispozicije za pravljenje dobrih komedija koje će vas zabaviti iako niste preveliki fan njegove vrste humora. Svojevrsna prekretnica u njegovoj karijeri je snimanje ove popularne komedije koja je stekla kultni status i koja ga je lansirala u A listu holivudskih komičara. Malo je poznato da je ulogu Ejs Venture odbio Rik Moranis (Rick Moranis) i postavlja se pitanje gde bi danas bio Džim Keri da nije dobio ulogu u ovom filmu.

Ejs Ventura je arogantni, specifični, uvrnuti, urnebesni privatni detektiv koji se specijalizovao za pronalaženje nestalih kućnih ljubimaca. Njegovu svakodnevnicu menja nešto teži zadatak kada mora da reši nestanak delfina koji je maskota popularnog tima američkog fudbala Majami Delfins. Delfin po imenu Snouflejk (Pahuljica) je tokom noći ukraden iz bazena i Ejs mora da ga pronađe pre utakmice finala. On se daje u potragu i uz pomoć Melise Robinson (Courteney Cox) polako odmotava klupko zavere, spletke i dugo čekane osvete.

Ovaj sasvim solidan zaplet je neka vrsta podloge za čitav niz Kerijeve komedije koja se bazira na njegovoj nesvakidašnjoj sposobnosti i talentu za pravljenje grimasa i komičnih gegova, nezabeleženoj od čuvenog američkog komičara Džerija Luisa (Jerry Lewis). Ipak, postoje razlike među njima jer je Luis svoju komediju predstavljao na „nevini“ način pod maskom naivnosti, dok je Keri dosta siroviji, nedovsmisleno prosleđujući svoj humor prema odrasloj publici, pa čak i onoj zahtevnijoj.

Kerijeva ludačka harizma i sposobnost improvizacije prosto pleni ekranom i, umesto da njegov lik bude podređen scenariju, očigledno je da je došlo do obrnute situacije koja iznenađujuće dobro uspeva. Upravo zbog toga sporedni glumci, na čelu sa Kortni Koks, nisu imali previše prostora da se razmahnu pored glavnog lika.

Ace Ventura: Pet Detective 2

Prednost ove komedije što ne predstavlja niz parodičnih snimaka niti je high koncept komedija situacije nego, zahvaljujući solidnom scenariju koji sjajno bogati Keri, imamo jednu zaokruženu komediju karaktera, što nije toliko često u današjim filmovima ovog žanra. Što se tiče humora on se neće dopasti svima, što je sasvim razumljivo i očekivano. Lično sam mišljenja da je on vrlo kvalitetan i da je kombinacija šarmantnog idiotizma i šarmantnog cinizma u njegovom slučaju dobitna. Nisam moralna veličina i mogu se nasmejati stereotipnom ili eksploatacijskom humoru, ali njega u ovom filmu nema nimalo.

Ljudi koji ne vole humor Džima Kerija verovatno neće uživati u ovom filmu i razumem što ga smatraju detinjastim. Zahtevnija publika njegov humor može smatrati školskim poput lošeg vica, ali mene je ova komedija oduševila. Ovo je jedan od mojih omiljenih filmova i uvek ga rado pogledam.

10/10

Ace Ventura: Pet Detective 3