A Walk Among the Tombstones (2014)

Ljudi se plaše pogrešnih stvari premisa je čistokrvnog trilera koji prati bivšeg policajca u potrazi za iskupljenjem duše. Nakon višegodišnjih priprema, reditelj i scenarista Skot Frenk (Scott Frank) (The Lookout, 2007.) preneo je na veliki ekran (uz sitne, no neizbežne modifikacije) literarni predložak nastao iz pera Lorensa Bloka.

Uvodni segment je prikazan kao podsetnik na tragičan događaj koji je zauvek promenio život jednog policajca. Prošlo je osam godina od nemilog incidenta u kome je u alkoholisanom stanju nehotice oduzeo jedan mlad život. Godina je 1999. i sada je Met Skuder (Liam Neeson) rehabilitovani alkoholičar koji radi kao privatni detektiv bez licence. Prihvata sumnjive poslove, a zauzvrat dobija poklone od svojih klijenata. Nevoljno pristaje da istraži jedan zamršen slučaj. Supruga narko-dilera je brutalno ubijena, iako je plaćena tražena otkupnina (istini za volju ne baš u celom iznosu). Tokom detaljne istrage, Met upoznaje maloletnog beskućnika. TJ je bistar, u suštini sasvim dobar dečko, koji postaje asistent privatnog detektiva. Tragovi istrage vode ka dvojici policajaca-operativaca u borbi protiv narkotika. Rej (David Harbour) i njegov ortak Albert (Adam David Thompson) su dobro uigran tim i nemaju nameru da prekinu unosan biznis…

Urađen u maniru staromodnih predstavnika žanra, film obiluje zavidnom količinom nasilja. Mračna strana ljudske prirode oslikana je u sumornoj atmosferi gde vladaju strah i očaj, a napetost raste dok se korak po korak bližimo rasvetljavanju slučaja. Zanimljivo je da imamo dobro izbalansiranu dinamiku, iako generalno gledano Skot Frenk koristi pripovedački stil sporijeg tempa. U fokusu je antijunak prisiljen da brzo razmišlja i deluje u okruženju gde ne može baš da se pouzda i da veruje bilo kome. Nijednog momenta ne zaboravlja činjenicu da ima posla sa ljudskim šljamom.

A Walk Among the Tombstones 2

Poslodavci su mafijaši odavno ogrezli u kriminal, a meta su policajci koji su okrvavili ruke u poslu koji im obezbeđuje lagodan život. Policijske uniforme služe kao obična fasada, nešto što im omogućuje da za počinjene zločine nikome ne odgovaraju. Evidentno je da su granice između pravde i zločina jako tanke, jedva vidljive, sve dok Met ne prepozna drugu šansu koja bi mogla da mu donese iskupljenje i reši da kazni zlikovce. Pažljivo struktuirana priča dobija svoj epilog kroz povremeno zamrznute kadrove (tzv. freeze frame), što je propraćeno pripovedanjem o dvanaest koraka koje treba preći na putu rehabilitacije. Jako upečatljivo, što nesumnjivo daje prepoznatljiv šmek ovom old-school trileru.

Adekvatna glumačka podrška zaokružuje u celini pozitivne impresije. Liam Nison odigrao je maestralno svoju rolu, predstavljajući nam jednog ranjivog i usamljenog čoveka koga demoni prošlosti progone, izjedajući njegovu dušu. Dopao mi se performans koji je pružio i Bojd Holbruk (Boyd Holbrook), kao narkoman Peter Kristo, bivši vojnik nesposoban da se prilagodi normalnom životu nakon povratka sa jednog ratišta gde su Ameri uterivali demokratiju uz pomoć brutalne sile. Psihološki profil je autentično oslikan, pogotovo što pronalazimo neke dodirne tačke sa bivšim policajcem.

A Walk Among the Tombstones 3

Zanatski vešto odrađena montaža doprinela je da akcione scene dobiju potrebnu realističnost. Naravno da nije zanemarena ni muzika koja je upotrebljena da stvori željeni ambijent, što se oseća u svakom kadru. Diskutabilno je kako će ovaj triler da legne mlađim naraštajima naviklim na brze, eksplozivne akcione spektakle, garnirane raskošnim CGI-efektima.

Sa moje tačke gledišta, A Walk Among the Tombstones je položio test jer poseduje dosta jakih aduta. Scenaristički koncept, gluma, atmosfera, pažljivo su ukomponovani u kompaktnu celinu koja vas involvira odmah, na prvu loptu i drži pažnju sve do raspleta i katarze našeg antijunaka. Ukoliko mu date šansu, dobri su izgledi da dobijete priželjkivanu satisfakciju.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

Autor: Boban Marković