A Very English Scandal (2018)

Mišljenja sam da BBC ne može da pogreši sa onim što reši da snimi, jedina nedoumica može biti da li vas tematika zanima ili ne. A Very English Scandal je trodelna mini-serija, zasnovana na istinitim događajima i istoimenoj knjizi Džona Prestona. Reč je o dramatizaciji čuvenog skandala britanskog političara Džeremija Torpa i događaja koji su mu prethodili.

Džeremi Torp (Hugh Grant) je dugogodišnji lider Liberalne partije, ugledni član britanskog društva i čovek koji krije da je gej. Pored činjenice da bi priznanje dovelo do zatvora, jer je homoseksualnost tada bila nezakonita, postojala je sasvim opravdana bojazan kako bi se to ogledalo na njegovu reputaciju i karijeru. Prilikom jedne posete prijatelju, pažnju mu privlači konjušar Norman Skot (Ben Whishaw). Umoran od nepredvidivih sastanaka sa drugim muškarcima, Norman je Džeremiju delovao kao neko koga može da kontroliše…

Od početka šezdesetih godina, serija prati njihov nesvakidašnji odnos u narednih petnaestak godina. Džeremi je uspevao da kontroliše Normana, sve dok se nisu posvađali, a tada je njihova zajednička istorija postala opasna za njega. Iako su Normanovi zahtevi bili relativno jednostavni, ispostaviće se da on nije skroz naivan kao što deluje i da nema problem da bude glasan. Nakon njegove ucene da će otkriti aferu, Džeremi se odlučuje na potez očajnika, koji će konačno i dovesti do skandala.

Dok je Džeremi sam krem britanskog društva, Norman je čovek koji nije bio voljen i koga niko nije primećivao, sve dok nije zapao za oko Džeremiju – ceo život je bio niko, a sada mu se predsednik Liberalne partije obraća po imenu. Više ne mora da izmišlja priče kako bi impresionirao ljude oko sebe. Džeremijevo interesovanje za njega je sve što on ima i zbog toga pristaje i na ono što ga plaši. Na njegovom primeru vidimo kako su se britanski tabloidi uspešno bavili javnim osramoćivanjem, prikazujući nečiju propast ili različitost sa nedvosmislenim ruganjem.

Ovaj skandal je bio specifičan po tome što je seksualno opredeljenje optuženog bilo više kontroverzno od razloga zbog kojih je završio na sudu. Scenarista Russell T. Davies (Doctor Who) savršeno razume iskrivljene vrednosti u kojima se javno mnjenje stavlja ispred ljudskog života. Međutim, to ga ne sprečava da svoj tekst obogati duhovitošću. Jedan od potvrde da ovaj projekat valja je ime režisera Stivena Frirsa (Stephen Frears), čoveka sa reputacijom filmaša koji ume da izvuče najbolje iz svojih glumaca.

Svidelo mi se što autori nisu išli linijom manjeg otpora i predstavili Normana kao neku karikaturu koja je oslepela od moći ili kao nekog tipičnog negativca. Uz veliko angažovanje Hjua Granta, Norman je prikazan kao lik koji ne traži naše razumevanje, a kamoli da ga podržavamo. Krasi ga dostojanstvena suptilnost i sa situacijom se nosi džentlmenski. Primetio sam da ima ograničeno shvatanje svoje seksualnosti, jer mu se sve zasniva na fizičkom odnosu, kao da ne može da zamisli da je sposoban da voli.

Hju Grant me je zaista oduševio svojim izvođenjem Džeremija Torpa. U prilog mu je išlo što je poznat i harizmatičam glumac, pa je verno preneo reputaciju pripadnika visoke politike, koji bi radije bio mrtav, nego neko ko se ništa ne pita. Ovo mu je, ako se ne varam, prva televizijska uloga. Sa druge strane, Ben Višou ima status priznatog karakternog glumca, što je i ovde demonstrirao. Njegovo predstavljanje kombinacije ranjivosti i snage svog karaktera je zaista impresivno. Njegov Norman je patio od anksioznosti i imao nervni slom, a Ben sa lakoćom prikazuje detalje nestabilnog fantaziste, koji je više tužan zbog načina na koji je tretiran, nego što ga zanima osveta.

A Very English Scandal je odlična mini-serija koju je najlakše opisati kao mešavinu biografske drame, istorijske tragikomedije i političkih intriga – skandal ispričan sa pravim komičnim tajmingom karakterističnim za majstore iz BBC-a.

moja konačna ocena: 9/10