A Touch of Cloth (2012– )

Poslednjih godina zatrpani smo policijskim i istražiteljskim serijama sa svih strana. Različiti tipovi detektiva, jedinica i odreda ustalili su se kao dobitna kombinacija koja sigurno privlači publiku. Međutim, repetitivnost se sve više pokazuje i većina serija upada u neizbežni kliše. Takva situacija poslužila je Čarliju Brukeru kao inspiracija za satiričnu seriju koja se igra svim elementima žanra. Ovaj scenarista i producent ,,specijalizovao“ se za televiziju i kratke serije, a nakon solidne Dead Set, odlične Black Mirror i još nekolicine projekata, pristupio je pisanju A Touch of Cloth u trajanju od tri sezone (za sada) koje se sastoje iz po dve epizode.

Najjednostavnije bi bilo uporediti ovu seriju sa serijalom filmova The Naked Gun, ali način na koji ona parodira žanr je jedinstven. Sam naziv serije je aluzija na dugovečnu detektivsku dramu A Touch of Frost, a ujedno i igra rečima, jer izraz ,,to touch cloth“ u engleskom znači ,,unerediti se“.

Ton serije je taman i ozbiljan, što pospešuje efekat šala koje protagonisti neprekidno ispaljuju. Njihova namerna bezizražajnost u većini situacija doprinosi apsurdnosti situacija koje su kolaži bezbrojnih CSI i detektivskih serija. Odluka da ona bude kratkog formata je ispravna, jer je to ostavilo mogućnost da svaka epizoda bude crna rupa ispunjena dobrim gegovima kako ju je okarakterisao jedan britanski kritičar. Od trenutka kada epizoda počne pa sve do odjavne špice bićete zasuti sarkazmom, igrama reči, vizuelnim gegovima i crnim humorom koje se ređaju kao na traci. Uprkos nivou poznavanja engleskog, najbolje je koristiti titlove na ovom jeziku jer se može dogoditi da neka od suptilnih šala promakne usled smejanja ili nepažnje, što bi bila šteta.

A Touch of Cloth 2

U glavnoj ulozi detektiva inspektora Džeka Klota je maestralni Džon Hana (John Hannah) koji i ovde demonstrira svoju glumačku raznovrsnost. Džek Klot je stereotipni, prevremeno penzionisani policijski detektiv, sa ličnim problemima, mračnom prošlošću, ali i izvanrednim veštinama. Prva sezona počinje njegovim povratkom zarad rešavanja slučaja novog ubistva, gde mu za partnera u istrazi biva dodeljena inspektorka En Oldman (Suranne Jones). Njihov odnos postaje važan deo priče, po uzoru na serije poput Bones ili Castle. U prvoj sezoni takođe upoznajemo i njihovog šefa Toma Bosa (Julian Rhind-Tutt), te saradnike Ejsapa Kurešija (Navin Chowdhry) i Desa Hejrihana (Adrian Bower) koji savršeno upotpunjuju tim klišeiziranih istražitelja.

Druga sezona takođe počinje sa penzionisanim Džekom Klotom, koji ponovo prekida penziju kako bi pronašao ubicu jednog policajca, upucanog tokom pljačke banke kojoj je prisustvovao. Klot preuzima tajni identitet i, uz podršku kolega iz prve sezone, infiltrira se među kriminalce povezane sa pljačkom. Potraga za ubicom otkriva zamršenu zaveru koja preti da ugrozi čitav grad i vreme za pronalazak rešenja ubrzano ističe.

A Touch of Cloth 3

Treća sezona prati istragu ubistva Klotovog brata blizanca, koja dovodi do tajnog kulta i niza novih ubistava koja naizgled nisu povezana. Inspektor dobija i novu saradnicu Keri Njublad (Karen Gillan), mladu policajku tek pristiglu sa akademije, koja u njemu vidi uzora. Uprkos malom padu tempa u odnosu na prve dve, i treća sezona i te kako obiluje humorom, a rasplet je dramatičan poput prošlih.

Bilo da volite parodije ili ne, ne bi trebalo propustiti ovo ostvarenje. Vrhunska satira žanra, ali i celog društva poput ove se retko sreće. Izvanredno upakovani britanski humor ovde je dobar na svim nivoima – od prostog, ,,telesnog“ do dubljih satiričnih komentara. Dobra gluma i odličan scenario čine A Touch of Cloth mini-serijom kojoj vredi posvetiti vreme, a to što možete odgledati dosadašnje epizode za jedan dan je samo dodatni plus ostalim pozitivnim elementima.

9/10

Autor: Marko Bogdanović

A Touch of Cloth 4