A Quiet Place (2018)

Tiho, kao nikada do sada. Upravo takva je bila atmosfera u bioskopu, dok se na platnu odigravao film. Mnogi su ga hvalili. Kritika, publika. A ja? Ja sam isčekivao trenutak kada će stići kod nas, da pogledam i to čudo. Kažem čudo, jer ja i horor imamo istoriju. Od punog paketa VHS naslova, dobijenih zajedno sa video rekorderom, pristiglim brodom pravo iz Japana, mnogi su bili horori. Prestravili su malog balavca i urezli se u pamćenje, ali i srce.

Od tada traje decenijska ljubav, ali i muke. Muke jer godinama jedva neki gledljiv se pojavi, a onaj baš dobar je redak kao i jednorog. Možda i ređi. Ali, eto čuda se dešavaju i ja izađoh iz bioskopa sa komentarom odličan! U pitanju je A Quiet Place, odličan film, odličan horor, ma kako čudno zvučalo.

Godina je 2020. Svet je u ruševinama. Sve je pusto, a jedini preživeli žive u tišini. Zvuk je najveća opasnost, jer sa zvukom dolaze oni, a njihov dolazak znači kraj. Evelin (Emily Blunt) i Li Abot (John Krasinski), sa svoje troje dece, pokušavaju da prežive u novom svetu. Napravili su svoj mali svet i stroga pravila. Uz sve to, velika tragedija uzdrmaće i njihove međusobne odnose. Da bi izašli na kraj sa izazovima sveta, moraće prvo da prebrode one u svojoj porodici…

A Quiet Place je kompletno delo Džona Krasinskog. Poznati glumac potpisuje režiju, scenario i tumači glavnu ulogu. Tako smo, mogu slobodno reći, dobili još jednog svestranog filmskog umetnika od koga, sudeći po ovom filmu, možemo očekivati mnogo. Njegov rad na ovom projektu za rezultat ima prvenstveno odličan film, a potom, što je možda i važnije, daje horor žanru posebnu dimenziju i ucrtava put za budućnost istog. Krasinski koristi, možda i najjače oružje horor filma, zvuk, kao esenciju za stvaranje sveukupne atmosfere koja drži od početka do kraja.

Menjajući prirodu istog, suptilno nas provodi od drame do horora, istovremeno pričajući nam priču i naglašavajući sve ono što želi da nam ovim filmom poruči. Odlično smišljena priča gde je zvuk ili odsustvo istog element oko koga se sve vrti i od čega je sve sazdano. Posebne izmene kada je u kadru gluva Regan u odnosu na ostale, uvlače nas dublje u atmosferu filma i dobijamo na neki način POW (Point of Wiev) mod iliti gledamo, tj. slušamo svet njenim očima/ušima.

Koliko je sve to dobro osmislio i uradio svedoči atmosfera u bioskopu. Kao što sam počeo tekst, tiho kao nikada do sada. Svi u bioskopskoj dvorani su potpuno uvučeni u film, ne prave nikakve zvukove i celo vreme se trude da tako i ostane. Tako su mnoge kesice čipsa, kokica i čega sve ne ostale neotvorene do kraja filma. U jednom momentu sam se pitao da li dvoranom odzvanja moje grickanje Kviki-Grica. Moram priznati, tako nešto do sada nisam doživeo u bioskopu, a to je nedvosmisleni dokaz koliko je dobar posao Krasinski uradio.

Pored toga što A Quiet Place zarobi sve atmosferom, ono ima još mnogo toga da ponudi. Priča sama po sebi krije mnogo toga, a sve je usmereno ka porodici, ljudima, roditeljima. Čak i kada se svet lomi, porodica mora da se drži zajedno, da preživi. Ako smo tu jedni za druge, ako se volimo, sve možemo da pobedimo. U takvim trenucima pokaže se ko smo u stvari i šta nosimo u sebi. Tada, sasvim jasno dobićemo odgovor na pitanje ko smo.

U povoju sci-fi/horor apokalipse umotana je priča o ljudima i porodici, onome što je bitno. A tu ljudsku dramu potpuno nam približavaju glumci sa svojim likovima, apsolutno uverljivo i iskreno. Ne zna se ko je bolji. Krasinski, fenomenalna Blant ili pak klinci koji briljiraju. Posebne pohvale za mladu Milisent Simonds koja je zapravo gluva. Iako je bilo protivljenja, Krasinski je istrajao da upravo gluva glumica dobije ulogu, a ona mu se odužila na najbolji mogući način, sjajnom ulogom.

A Quiet Place je odličan film, odličan horor. Onaj koji ima atmosferu, koji vas uhvati od početka i ne pušta. Stalna tenzija, čvor u stomaku i skakanje sa stolice je sigurno što ćete dobiti. Odličan celokupan posao Krasinskog koji otvara nove puteve za žanr. Glumačka ekipa vredna hvale, priča koja drži, obuzima i fenomenaln zvuk je više nego dovoljno za put u bioskop. A tamo vas čeka nešto neobično, tišina.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]